اسم الباحث : محمد محسن كريم
اسم المشرف : ا.م.د. وفاء كاظم جاسم ا.م.د. حيدر علي محمد
الكلمات المفتاحية :
الكلية : كلية الطب البيطري
الاختصاص : علوم الطب البيطري / الفسلجة
سنة نشر البحث : 2021
تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث
الخلاصة :
أجريت الدراسة الحالية في بيت الحيوانات بكلية الطب البيطري – جامعة كربلاء لبحث الدور الوقائي لمستخلص القرنفل في الإجهاد التأكسدي والتغيرات في التعبير الجيني والحمض النووي الناتج عن التعرض لكحول الإيثانول ، يؤدي تناول الكحول إلى اضطرابات كبدية شاملة. ، المصنف على أنه مرض الكبد الكحولي (ALD). السيتوكروم CYP2E1في MEOS هو أحد مولدات ROS الرئيسية في الكبد ومعترف به كعامل خطر لـ ALD. تم استخدام أربعين من ذكور الجرذان الناضجة بوزن (140 – 190) وقسمت عشوائياً إلى أربع مجموعات كل منها عشرة ذكورمجموعة. جرعت جميع المجموعات عن طريق التنبيب الفموي ، حيث تم حقن المجموعة الأولى (المجموعة السيطرة) بالماء المقطر بكمية (1 مل لكل 1 كجم) لمدة أربعة أسابيع ، في حين تم تجريع المجموعة الثانية (مجموعة القرنفل) مع مستخلص القرنفل بتركيز (1 مجم لكل كجم) لمدة أربعة أسابيع والمجموعة الثالثة (مجموعة الإيثانول) تم إعطاء جرعة من الإيثانول بتركيز (1 جم لكل كجم) والمجموعة الأخيرة تم جرعها بالإيثانول ثم مستخلص القرنفل وفي تركيز (1 جم لكل كجم) للإيثانول و (1 مجم لكل كجم) لمستخلص القرنفل لمدة أربعة أسابيع أيضًا، تمت مراقبة وزن الجسم لجميع الفئران (40 فأرًا) طوال التجربة. في نهاية كل فترة علاج ومجموعات المراقبة ،تم الحصول على عينات الدم من القلب لتقييم الإنزيمات التالية ( بروتين كاربونيل وغلوتاثيون بيروكسديز ، اختبار وظائف الكبد ، TBARS ، الكاتلاز) ، تم استخدام تقنية qRT-PCR لتقدير مستويات التعبير الجيني Cyp450 2E1 بالنسبة لمستويات التعبير الجيني للجين B actinin Housekeeping في كبد الفئران المتسممة بالايثانول ومعالجتها بالقرنفل لتقدير تغيرات الطيات في مستويات التعبير الجيني للجين المستهدف (Cyp450 2E1) وجين Housekeeping (بيتا اكتين) ، تم جمع عينات الدم من جميع الجرذان ، وتم ترميز العينات لتجنب احتمال التحيز. تم سحب 1 مل من الدم مرة واحدة من قلب الحيوانات عن طريق حقن الهيبارين. تم نقل العينات على الفور على الجليد إلى المختبر العلمي المركزي في كلية الطب البيطري ، وتم خلط عشرة ميكرولتر من خلايا طحن الأنسجة مع 75 ميكرولتر من درجة انصهار أقل بنسبة 0.5 ٪ من الاغاروز من أجل تحديد تحليل تلف الحمض النووي لجميع الحيوانات في هذه الدراسة (تجريبية و السيطرة) باستخدام اختبار المذنب ، ووجدت النتائج في كل الفترات التجريبية (10 – يوم ، 20 – يوم ، 30 – يوم) ، ولم يكن هناك فرق معنوي (P> 0.05) في زيادة وزن الجسم بين الذكور. أظهرت النتائج أيضًا تأثير الإيثانول والقرنفل على تركيز الكاتلاز في فئران المصل (U / ml) ، وسجلت ذكور الجرذان المعالجة (T2) مستوى معنويًا منخفضًا (P <0.05) من الكاتلاز في جميع المجموعات التجريبية (C ، T1 و T3) ، تسبب التنبيب الفموي لـ (1 جم / كجم) من الإيثانول و (100 مجم / كجم) من مجموعة القرنفل (T3) في انخفاض معنوي (P <0.01) في تركيز GPx في الدم مقارنة بمجموعة الإيثانول (T2) ، كما أنه وجدت ارتفاعًا كبيرًا (P <0.05) في إنزيمات الكبد (AST و ALT و ALP و Total bilirubin) في المجموعة الثانية (T2) والثالثة (T3) عند مقارنتها مع ذكور الجرذان الضابطة ومجموعة العلاج الأولى ، على سجلت ذكور الجرذان المعالجة من ناحية أخرى (T2) أعلى مستوى معنوي (P <0.05) من TBARS في ذكور الجرذان (C ، T1 ، T3) ، وأظهرت النتيجة زيادة معنوية (P <0.01) في بروتين مصل الكربونيل بعد أربعة أسابيع في T2 مقارنة بمجموعة التحكم. من ناحية أخرى ، أظهرت تقنية فحص المذنب انخفاضًا ملحوظًا في الحمض النووي في الرأس في مجموعات الإيثانول (30.829 ± 5.82) بدلاً من المجموعات الأخرى مثل (90.104 ± 0.628 ، 91.057 ± 0.727 و 73.17 ± 8.13) لمجموعة التحكم والقرنفل والقرنفل. الإيثانول بالإضافة إلى القرنفل ، على التوالي.
أظهرت نتائج PCR في الوقت الحقيقي للنسخة العكسية أن مستوى تعبير CYP2E1 mRNA قد زاد بأكثر من 10 أضعاف في المجموعة العلاجية 2 (معالجة الإيثانول) ذكور الجرذان التي عولجت مقارنةً مع ذكور الجرذان اللسيطرة (أكثر بقليل من ضعفين) وكذلك في ذكور الجرذان المعالجة (حوالي ضعف واحد).
. في الختام ، تشير الدراسة الحالية إلى أن مستخلص القرنفل يعمل كمضاد للأكسدة. تشير الدراسة الحالية إلى أن التعرض للإيثانول يسبب الإجهاد التأكسدي وأمراض الكبد. نوصي بتجنب التعرض من خلال العلاج بمستخلص القرنفل.
Protective Effects of Clove Extract on Oxidative and DNA Damage in liver of rats Exposed to Ethanol
Summary
The current study was conducted in the animal house of the College of Veterinary Medicine – University of Karbala to investigate the protective role of clove extract on oxidative stress and changes in gene expression and DNA resulting from exposure to ethanol alcohol,Alcohol consumption causes comprehensive liver disorders, designated as alcoholic liver disease (ALD). Cytochrome P450 2E1 (CYP2E1) in MEOS is one of the major ROS generators in liver and is recognized as a risk factor for ALD, Forty mature wister male rats weighting (140 – 190g) were used and divided randomly into four groups with ten males per group. All groups were dosed by oral intubation daily during the experiment period (four weeks), where the first group (the control group) was dosed with distilled water at an amount (1 ml per 1 kg) for a period of four weeks, while the second group (the clove group) was dosed with clove extract at a concentration (1 mg per kg) for four weeks and the third group (Ethanol group) ethanol was dosed at a concentration of (1 g per kg) and the last group was dosed with ethanol and then clove extract and at a concentration (1 g per kg) for ethanol and (1 mg per kg) for clove extract for a period of four weeks as well. Body weight of all rats (40 rats) has been monitored throughout the experiment. At the end of each treatment and control groups period, blood samples were obtained from heart for assessment of the following enzymes (catalase , glutathione peroxidase , Liver function test , TBARS and protein carbonyl) qRT-PCR technique was used for the quantification of CYP 2E1 gene expression levels relative to Housekeeping gene B actinin gene expression levels in rat liver have ethanol toxicity and treated with clove for estimation of fold changes in gene expression levels of target gene (CYP2E1) and housekeeping gene (B- actinin), Blood samples were collected from all rats, and samples were coded to avoid the possibility of bias. one ml of s blood was drawn once from the heart of animals by heparin injection. Samples were immediately transferred on ice to the central scientific laboratory in the veterinary medicine college, Ten microliter of tissue grinding cells were mixed with 75 μl of 0.5% lower melting point agarose in order to determine DNA damage analysis for all animals in this study (experimental and control) was done using the comet assay, the results were found in all of each the experimental periods (10-d, 20-d and 30- d), there was no significant difference (P>0.05) in body weight between male rats, the result also showed the effect of ethanol and clove on the catalase concentration in serum rats (U/ml), the treated male rats (T2) registered low significant (P<0.05) level of catalase throughout the experimental groups (C,T1 and T3), the oral intubation of (1g/kg) from ethanol and (100mg/kg) clove extract (T3) group rats caused significant (p<0.01) decrease in serum GPx concentration as compared to ethanol group(T2), it also found a significant elevation (P<0.05) in the liver enzymes (AST, ALT, ALP and Total bilirubin) in the second group (T2) and third (T3) groups when compared with male rats of control and first treatment group, on the other hand treated male rats (T2) registered highest significant (P<0.05) level of TBARS throughout the experimental groups (C,T1 and T3) male rats, the result showed a significant (P<0.01) increase in the Serum protein carbonyl after four weeks in T2 as compared to control group. On the other hand, among comet assay techniques the result found significant decrease of DNA in head in ethanol groups (30.829 ±5.82) rather than other groups as (90.104± 0.628, 91.057 ±0.727and 73.17 ± 8.13) for Control, cloves, and ethanol plus cloves, respectively.
Reverse transcriptase real-time PCR results have shown that CYP450E2 mRNA expression levels increased more than 10-folds in Treatment group 2 (ethanol treatment) male rats treated compared with corresponding of control male rats (slightly more than 2-fold) as well as in the treated male rats (around 1-fold).
In conclusion;the current study indicates that clove extract worked as antioxidant substance and the present study suggest that the ethanol exposure causes oxidative stress and liver disease and we recommended to avoiding exposure through treatment with clove extract .