اسم الباحث : ذوالفقار عبد الستار جبار الساعدي
الكلية : كلية الزراعة
الاختصاص : علم وقاية النبات
سنة نشر البحث : 2014
تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث
تضمنت هذه الدراسة عزل وتشخيص الفطريات المرافقة لثمار التفاح والكمثرى المستوردة والمحلية فضلا عن إمكانية إيجاد برنامج مقاومة متكامل لحمايتها من الإصابة بالفطريات وتلوثها بالسموم الفطرية.
أظهرت نتائج عزل وتشخيص الفطريات بالطرق التقليدية المرافقة لعينات ثمار التفاح والكمثرى المستورد والمحلي الى وجود عدد من أجناس الفطريات وهي Aspergillus و Penicillium و Fusarium و Rhizopus ، وكان الفطر Aspergillus niger هو الأكثر ظهورا في ثمار التفاح اذ بلغت نسبته 81.9 % في الثمار المستوردة و 51.1% في الثمار المحلية بينما كان الفطر Aspergillus parasiticus الأكثر ظهورا في ثمار الكمثرى بنسبة ظهور 60.1% في الثمار المستوردة و51.4% في ثمار الكمثرى المحلية وقد أجري تشخيص تأكيدي لهذا الفطر باستخدام تقنية تفاعل البلمرة المتسلسل PCR)) تلاهما الجنس Penicillium مع عدم ظهوره في الكمثرى المحلية.
بين الكشف الكيميائي باستخدام تقنية ألواح كروماتوغرافيا الطبقة الرقيقة (TLC)
Thin Layer Chromatgraphy أن إحدى عشرة عزلة من الفطرAspergillus niger من بين أربع عشرة عزلة (78%) وسبع عزلات من الفطر A.parasiticus مجموعة اثنا عشرة عزلة (58%) منتجة لسم أفلا توكسين B1 ، كما أظهرت نتائج التحليل الكيميائي أن ست عشرة عزلة للفطر niger.A من مجموع عشرين عزلة (80%) كانت قادرة على افراز سم الاوكراتوكسين A .
كما أظهرت نتائج العزل وجود عزلتين من البكتريا ذواتي فعالية عالية ضد الفطرين .A. niger وA.parasiticusj ، وأوضحت الاختبارات الكيموحيوية ان العزلة الأكثر تثبيطا عائدة للنوع . Bacillus polymyxa
وبينت نتائج هذه الدراسة أن برنامج المقاومة المتكاملة والمؤلف من بكتريا، + B.polymyxa بيكاربونات الصوديوم + المعاملة الحرارية هي الأكفأ في مقاومة ثمار التفاح والكمثرى من مرض التعفن الناتج عن الفطر A. Niger واذ انخفضت نسبة الإصابة في ثمار التفاح عن ثمار معاملة المقارنة (ثمار ملقحة اصطناعيا بلقاح الفطر) من 61.6% الى 8.33% على التوالي وشدة الإصابة من 4.5% الى0.3 % في حين كانت فعالية هذا البرنامج اقل بكثير في حماية الثمار(التفاح)من الإصابة بالفطر A.parasiticus كما أوضحت النتائج أن حدوث أضرار في الثمار(جروح)أدى الى خفض فعالية برنامج المقاومة المتكاملة لمرض التعفن الناجم عن الفطر A.niger في الثمار اذ بلغت نسبة الإصابة للثمار المعاملة بهذا البرنامج 58% وبفارق معنوي عن معاملة المقارنة (ثمار مجرحة
وملوثة بلقاح الفطر) والبالغة %91.66 ، كما أن هذا البرنامج أعطى فعالية جيدة في السيطرة على النقص الناتج عن اصابة ثمار الكمثرى بالفطرين A.niger وبفعالية اقل مما عليه في ثمار التفاح.
كما أن معظم معايير الدم الفسلجية والكيموحيوية للحيوانات المعاملة أولا بلقاح بكتريا Lactobacillus acidophilus والمتبوع بمعاملتها بعصير الأجزاء المصابة والسليمة من الثمار المصابة بالفطر A.ngier كانت ضمن المديات الطبيعية في حين تأثرت سلبا تلك المعايير لدى الحيوانات المعاملة بعصير الأجزاء المصابة والسليمة من الثمار الملقحة بالفطر A.niger فقط.
وبينت نتائج الفحص النسيجي لأعضاء الأمعاء والكلى والكبد سلامة تلك الأعضاء لدى الحيوانات المعاملة أولا بالبكتريا Lacidophilus والمتبوع بعصير الأجزاء المصابة والسليمة من الثمار الملقحة بالفطر A.niger في حين ظهرت تغايرات مرضية عديدة في أعضاء حيوانات معاملة المقارنة (حيوانات معاملة بالأجزاء المصابة والسليمة من الثمار الملقحة بالفطر A.niger فقط) تمثلت بتحلل الزغابات في الأمعاء وحدوث تجمع خلايا التهابية واحتقان وعائي شديد في الكبد فضلا عن وجود تضخم بجدار الكبيبة وتفصصها في الكلى.
Integrated Control of Fungi A.niger and A.parasiticus producing mycotoxins and contaminated apples and pears
This study included isolate and diagnose fungi associated with apples, pears, imported and domestic, as well as the possibility of finding an integrated control program to protect them from fungal infection and mycotoxin contamination.
The results isolate and diagnose fungi traditional methods associated with the samples apples, pears, imported and local to the presence of a number of species of fungi which Aspergillus , Penicillium , Fusarium , Rhizopus and the fungus Aspergillus niger is most visible in the apples it reached a rate 81.9% in fruits imported and 51.1 % in local fruits while the fungus Aspergillus parasiticus most visible fruits of pear by the emergence of 60.1% in imported fruits and 51.4% in local pear fruits has been conducting a confirmatory diagnosis of this fungus using the technique of Polymerase Chain Reaction (PCR) followed by Penicillium genus with no appearances in local pear.
Between the disclosure of the chemical using a technique slabs Thin Layer Chromatgraphy(TLC) that eleven isolates of the fungus A.niger among fourteen isolation (78%)seven isolates of the fungus A.parasiticus of a total of 12 isolates (58%) produced aflatoxin B1, as the results of chemical analysis showed that the sixteen isolation of the fungus A. niger of the total isolation of twenty (80%) were able to secrete toxin ochratoxin A .
Results also showed a solitary existence two isolates of bacteria Bacillus polymyxa highly effective against fungi A. niger and A.parasiticus .
The results of this study show that integrated control program and the author of the bacteria B. polymyxa + bicarbonate sodium + heat treatment more efficient in the fight against the apples and pears from rot disease caused by a fungus, A. niger and as decreased incidence in the apples for fruits treatment control (Fruits fertilized artificially vaccine fungus) from 61.6% to 8.33%, respectively, and the severity of infection from 4.5% to 0.3% while the effectiveness of this program is much less than in the protection of the fruits (apples) from the fungus infection A.parasiticus the results showed that the occurrence of Damages in fruits (injury) led to a reduction in the effectiveness of the integrated control program to rot disease caused by a fungus, A.niger in fruits, as the percentage of infection of the fruits of treatment in this program, 58%, and a difference of moral for treatment control (fruits injury and contaminated vaccine fungus), amounting to 91.66%, and the this program gave good efficacy in the control of the shortfall resulting from the injury pears pathogens A.niger ,A.parasiticus but less effectively than it is in the apples .
Most of the standards of blood physiological and Biochemical for animals treated first vaccine bacteria Lactobacillus acidophilus and followed by treating them with the juice of the affected parts and the sound of fruits infected mushroom A.niger were within the ranges of natural. While negatively affected by these calibrated in animals treated with the juice of the affected parts and the sound of fruits inoculated with fungus A .niger only .
The results of the histological examination of the members of the intestine, kidney, and liver safety of those members in animals treated with bacteria L.acidophilus first and followed by the juice of infected and healthy parts of fruits inoculated with fungus A.niger while variations appeared satisfactory in many members of the comparative treatment of animals (animals treated parts infected and healthy fruits fertilized fungus A.niger only) represented the decomposition of the villi in the intestines and the occurrence of inflammatory cells gathered and severe vascular congestion in the liver as well as the presence of the wall of the glomerulus and inflation segmentation kidney