تأثير استخدام خل التفاح على التئام قرحة القدم لمرضى السكري

رسالة ماجستير

اسم الباحث : أسماء كريم حميد

اسم المشرف : أ.م. د. فاطمة مكي محمود

الكلمات المفتاحية :

الكلية : كلية التمريض

الاختصاص : علوم التمريض

سنة نشر البحث : 2023

تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث

الخلفية العلمية: قرحة القدم هي واحدة من المضاعفات المعتادة والخطيرة التي تحدث في مرضى السكري. ضماد خل التفاح له خصائص مضادة للميكروبات وعواقب علاجية سريرية أخرى. تم إجراء هذه الدراسة لفحص تأثير ضماد خل التفاح على التئام قرحة القدم لدى مرضى السكري.
المنهجية: أجريت دراسة شبه تجريبية في مركز الإمام الحسن (ع)للغدد الصماء والسكري في الفترة من 26ايلول 2022إلى 25 تموز2023. تشمل العينة الهادفة ستين مريضا يعانون من تقرح القدم السكري الذين تم فصلهم عشوائيا إلى مجموعة التدخل والسيطرة. تم توجيه المرضى في مجموعة التدخل الضماد المنقوع بخل التفاح الي يكون فيه تركيز حمض الخليك (1-5٪) مرة واحدة يوميا لمدة 21يوما، بينما تم تقديم الرعاية الروتينية فقط للمجموعة الضابطة. تضمنت أداة الدراسة البيانات الاجتماعية والديموغرافية والسريرية للمشاركين، ونظام تصنيف Meggitt-Wagner، وDMIST لمراقبة عملية الشفاء من قرحة القدم السكرية. تم التحقق من صحة الأدوات من قبل فريق من الخبراء، وتم التحقق من موثوقيتها من خلال دراسة تجريبية. كل من إجراء التحليل الوصفي وإجراء التحليل الاستدلالي؛ تم تحديد قيمة p البالغة <0.05 لتكون ذات صلة إحصائية.
النتائج: تفوقت مجموعة الدراسة على المجموعة الضابطة في شفاء قرحة القدم السكرية، حيث حصل 80٪ على شفاء ممتاز مقارنة ب16.7. ٪ (ص0,001). علاوة على ذلك، تحسنت درجة قرح القدم السكرية في مجموعة الدراسة، حيث كان63,3 ٪ يعانون من قرح سطحية مقارنة ب23,3 ٪ في المجموعة الضابطة (p 0.01).
الاستنتاجات: وجدت هذه الدراسة أن استخدام ضمادة خل التفاح لقرحة القدم السكرية يحسن التئام الجروح.
التوصيات: يوصى باستخدام ضماد خل التفاح بشكل منتظم وتغييرها مرة واحدة في اليوم.

Effect of Using Apple Cider Vinegar on Foot ulcer Healing of Diabetic Patients

Background: Foot ulcers are one of the usual and dangerous complications that occur in patients with diabetes. Apple vinegar dressing has antimicrobial properties and other clinical therapeutic consequences. This study was performed to examine the apple cider vinegar’s impact on foot ulcer healing in diabetes mellitus patients.
Methods: A quasi-experimental study was conducted at the Imam Al-Hassan Center for Endocrinology and Diabetes from September 26, 2022, to July 25, 2023. A purposive sample include of sixty patients with diabetic foot ulceration who they were separated randomly into intervention and control group. Patients in the intervention group were instructed to perform dressing soaked with apple cider vinegar (1-5%) acetic acid concentration once a day for 21 days, while only routine care was provided to the control group. The study instrument included socio-demographic and clinical data of participants, Meggitt-Wagner classification system, and the DMIST for observing the process of healing from a diabetic foot ulcer. The instruments were validated by a panel of experts, and it is reliability was verified through a pilot study. Both a descriptive analysis procedure and an inferential analysis procedure; a p-value of <0.05 was determined to be statistically relevant.
Results: The study group outperformed the control group in diabetic foot ulcer healing, with 80% obtaining excellent healing compared to 16.7% (p 0.001). Furthermore, the grade of diabetic foot ulcers improved in the study group, with 63.3% having superficial ulcers compared to 23.3% in the control group (p 0.01).
Conclusions: This study found that using an apple cider vinegar dressing to diabetic foot ulcer improves wound healing.
Recommendations: It is recommended that apple cider vinegar dressing be used on a regular basis and changed one time per day.