تأثير الرش الورقي بسكر التريهالوز في تحمل ‏محصول الحنطة للٳجهاد الملحي

رسالة ماجستير

اسم الباحث : رواء غـافل شــنان الــزويني

الكلية : كلية التربية للعلوم الصرفة

الاختصاص : علوم الحياة

سنة نشر البحث : 2017

تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث

      اجريت تجربة اصص في الظلة السلكية التابعة للشعبة الزراعية في جامعة كربلاء لتقييم دور سكريات التريهالوز المضاف على نباتات الحنطة (صنف فتح) بمرحلة البطان خلال الموسم الشتوي 2015 – 2016 . صممت التجربة كتجربة عاملية باستخدام تصميم تام التعشية (CRD) بعاملين وثلاثة مكررات . تمثل العامل الأول باربعة أنواع مياه مختلفة في مستوى ملوحتها وهي(1.8و4و6و9ديسيسيمنز م-1) وتمثل العامل الثانـــي بأربعة تـراكيزمن التريهالوز(T) هـــي (0 ,5 ,  10،15ملغم لتر-1). تمت دراسة بعض مؤشرات النمو الخضري وبعض المؤشرات الفسلجية والتشريحية في مرحلة التزهير (100%) وفي مرحلة النضج تم قياس الحاصل ومكوناته . حللت النتائج احصائيًا وقورنت المتوسطات باستعمال أقل فرق معنوي و بمستوى احتمال 0.01 .

      أوضحت النتائج أن نوعية مياه الري أثرت معنويا في جميع الصفات ،وقد أعطى المستوى الملحي   9 ديسيسيمنز. م-1 اوطأ القيم لصفات النمو الخضري متمثلة بارتفاع النبات ،عدد الاشطاء، مساحة ورقة العلم ، محتوى الاوراق من الكلوروفيل ومحتوى الماء النسبي , والتي بلغت 45.17سم ، 1.64 شطأ، 14.46سم2 ، 35.68 وحدة سباد  و57.35 % بالتتابع. وكذلك في بعض صفات الحاصل متمثلة بعدد السنابل و طول السنبلة وعدد السنيبلات وعدد الحبوب ووزن 1000 حبة و الحاصل البايولوجي و حاصل الحبوب وتركيز الفسفور وتركيز البوتاسيوم والتي بلغت 1.85 سنبلة ، 5.00 سم ، 8.61 سنيبلة ،  16.49حبة ، 14.35غم ، 7.82غم . نبات-1، 2.12 غم.نبات-1  ، 0.23 % ، 0.77% بالتتابع . من جانب آخراعطى المستوى الملحي (9 ديسيسيمنز. م-1) أعلى المعدلات في بعض الصفات منها تركيز البرولين وفعالية انزيم SOD وانزيم CAT ومحتوى التريهالوزفي القش ودليل الحصاد وتركيز النتروجين والبروتين في الحبوب والتي بلغت 8.82ملغم.كغم-1 ، 48.68 ملغم. بروتين-1 ، 28.30 ملغم. بروتين-1 ، 108.81 مايكروغرام.غرام-1 ،27.59% ، 3.05% ، 17.39% بالتتابع.

       بين البحث أن نوعية مياه الري اثرت بشكل معنوي في الصفات التشريحية جميعآ ،اذ اعطى المستوى الملحي ( 9ديسيسيمنز. م-1)أعلى المعدلات في بعض الصفات منها : طول الثغور في البشرتين العليا والسفلى وعدد الثغور في البشرتين العليا والسفلى وعدد الخلايا السليكية في البشرتين العليا والسفلى , التى بلغت 62.06 مايكروميتر ,61.43 مايكروميتر ,15.66 ثغر،     11.33 ثغر ,15.74خلية ، 15.15 خلية بالتتابع . في حين اعطى المستوى الملحي المذكور نفسه اوطأ قيم لطول الخلايا الطويلة في البشرتين العليا والسفلى والنسبة المئوية للثغور المفتوحة في البشرتين العليا والسفلى, اذ بلغت 47.09 مايكروميتر و 73.04 مايكروميتر ،36.93% ،46.95%  بالتتابع.

        أثرت مستويات التريهالوزالمضافة تأثيرًا معنويًا في الصفات المدروسة جميعها بأستثاء (عدد الاشطاء وعدد الثغور في البشرة السفلى ) ٳذ أعطى  المستوى 15 ملغم لتر-1 ، أعلى معدل في أغلب الصفات منها فعالية انزيم SOD  ، فعالية انزيم CAT، ومحتوى التريهالوز في القش و عدد الحبوب و الحاصل البايولوجي و حاصل الحبوب و دليل الحصاد و تركيز البوتاسيوم في الحبوب و طول الثغور في البشرة العليا و وطول الخلايا الطويلة في البشرة العليا و وعدد الخلايا السليكية في البشرتين العليا والسفلى والتي بلغت 42.47ملغم.بروتين-1 ،22.41 ملغم.بروتين-1 ، 106.63مايكروغرام غم-1 و 23.50حبة و 12.40غم .نبات1و3.13 غم.نبات 1، 26.22% ، 1.17% و 57.36 مايكروميتر و 64.51 مايكروميتر و 13.92خلية و13.81خلية بالتتابع ، في حين أعطى المستوى 15ملغم لتر-1 أوطأ معدل في صفة  تركيزالبرولين ، عدد السنابل ، طول السنبلة ،عدد السنيبلات ، بلغ 5.46ملغم.كعم-1 ، 1.07سنبلة ، 5.98سم ، 10.83 سنيبلة بالتتابع . وأعطى المستوى 10 ملغم لتر-1 اعلى المعدلات في الصفات الاتية  ارتفاع النبات ، مساحة ورقة العلم ، محتوى الماء النسبي  ، البرولين ، طول السنبلة، وزن 1000 حبة ، طول الثغور في البشرة السفلى ، طول الخلايا الطويلة في البشرة السفلى ، النسبة المئوية للثغور المفتوحة في البشرة العليا .والتي بلغت 55.25 سم ، 20.52سم2 ، 76.21% ، 8.86ملغم.كغم-1، 6.39 سم ، 22.35غم ، 54.56مايكروميتر ، 93.42 مايكروميتر ، 69.76%  بالترتيب .

        واظهرت نتائج البحث  اهمية الرش بسكر التريهالوز عند تعرض محصول الحنطة للأجهاد الملحي وذلك من خلال وجود تأثير معنوي للتداخلات بين نوعية المياه المستخدمة في البحث  والتريهالوز المضاف في بعض الصفات المدروسة وكانت افضل معاملة للتداخل عند الرش بسكر التريهالوز بتركيز 15ملغم لتر-1 مع الري بمياه ذات ملوحة  1.8 ديسيسمينز.م-1  .

Effect of Trehalose sugar foliar application on ‎wheat crop tolerance to salt stress

       An experiment was carried out in the wire canopy of the Agricultural Division of  Kerbala University to evaluate the role of Trehalose sugar added to wheat cultivar (Fatah) during the winter season 2015-2016. The experiment was designed as a factorial experiment using a completely randomized design(CRD) with two factors and three replicates. The first factor is four different water types at the salinity level (1.8, 4, 6 and 9 dS-1). The second factor is four concentrations of Trehalose sugar (0, 5, 10.15 mg L-1). Some indicators of vegetative growth and some physiological and anatomical indicators were studied at flowering stage (100%).Yield and its component were measured at mature stage .The results were statistically analyzed and the mean was measured using the least significant difference (LSD)  and the probability level was 0.01.      The results showed that the type of irrigation water had a significant effect on all traits. The saline level (9 dsm-1) gavethe lowest values ​​for vegetative growth characteristics including: number of tillers, flagleaf area, leaf content of chlorophyll and relative water content, which reached 1.64 tillers, 14.46 cm2, 35.68 spade unit and 57.35% sequentially, As well as the number of grains, the weight of 1000 grains, the biological yield, the grain yield, the concentration of phosphorus and the concentration of potassium, which reached 16.49 grains, 14.35 g, 7.82 g.Plant-1, 2.12 g.Plant-1, 0.23%, 0.77% sequentially. The saline level (9 dsm-1) showed the highest in some traits, including proline concentration, actvity of SOD enzyme& CAT enzyme, trehalosecontent in the straw, harvest index, nitrogen concentration and protein in the grainwhich reached 48.68 mg. Protein-1, 28.30 mg . Protein-1, 108.81 micrograms.gram-1, 27.59%, 3.05%, 17.39% sequentially.    The results showed that the water type of the irrigation water significantly affected all anatomical characteristics. The saline level (9 dsm-1) gave the highest rates in some traits including length of stomata in the abaxial and adaxial epiderm, number of stomata in the abaxial and adaxial epiderm, 62.6 micrometers, 61.43 micrometers, 15.66 stoma, 11.33 stoma, respectively. While the same salt level gave the lowest values ​​for length Long cells in the abaxial and adaxial epidermand percentage of stomata openings in the abaxial and adaxial epiderm, with 47.09 micrometers and 73.04 micrometers, 36.93% and 46.95% sequentially.

        The levels of trehalose added had a significant effect on all studied traits with the exception of the number of tillers and the number of stomata in the adaxial epidermis. The level of 15 mg L-1 was given the highest rate in most of the traits, including the SOD enzyme activity, the CAT enzyme activity, Biological yield, grain yield, harvest index, potassium concentration in grain, length of stomata in abaxial epidermis, length of long cells in abaxial epidermis, and number of silica cells in the abaxial and adaxial epiderm,which reached42.47mg.Protein-1, 22.41mg.Protein-1. 12.40 g. plant-1, 3.13 g.plant-1, 26.22%, 1.17%, 57.36 micrometers, 64.51 micrometers, 13.92 cells and 13.81 cells sequentially.The level of 15mg L-1 was given the lowest average concentration of proline, the number of spikes, the length of the spike, the number of spikelet, It was 5.46 mg.kg-1, 1.07 spike, 5.98 cm, 10.83 spikelet sequentially.The level of 10 mg L-1 gave the highest rates in the following traits: plant height, area of ​​flag leaf, relative water content, proline, spike length, weight of 1000 grains, length of stomata in the adaxial epiderm, long cell length in the adaxial epidermis, percentage of stomata opeings in the abaxial epidermis was 55.25cm, 20.52cm2, 76.21%, 8.86 mg, kg-1, 6.39 cm, 22.35 g, 54.56 micrometers, 93.42 micrometers, 69.76% respectively.

        The results of the study showed the importance of trehalose foliar application  when the wheat crop was exposed to salt stress. The effect of the interaction between the type of the water used in the research and the added trehalose in some of the studied traits was the best treatment for spraying with trehalose at a concentration of 15 mg L-1 with saline water irrigation 1.8 ds.m-1.