تأثير الرش بمستخلص اوراق المورينكا وتغطية العذوق في بعض الصفات النوعية لثمار صنفين من نخيل التمر phoenix dactylifera. L

رسالة ماجستير

اسم الباحث : محمد صاحب عبد الرحمن

اسم المشرف : ا.م.د. محمد كاظم عبد الله , أ.م.د. منار أسماعيل علوان

الكلمات المفتاحية : نخيل التمر: برحي :بريم

الكلية : كلية الزراعة

الاختصاص : البستنة وهندسة الحدائق

سنة نشر البحث : 2022

تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث

نفذت الدراسة في مزرعة فدك للنخيل التابعة للعتبة الحسينية المشرفة / محافظة كربلاء
المقدسة خلال موسم النمو 2021لمعرفة تأثير الرش بمستخلص أوراق المورينكا وتغطية العذوق في
بعض الصفات النوعية لثمار صنفي نخيل التمر Phoenix dactiferalخضراوي البصرة والبريم.
صمت الدراسة كتجربة عاملية وفق تصميم القطاعات العشوائية الكاملة إذ تضمنت ثلاثة
عوامل الأول الرش بمستخلص أوراق المورينكا وبثلاث تراكيز 0و 10و %20على العذوق حيث
رشت ثلاث مرات بين رشة وأخرى 21يوم وكانت الرشة الأولى بعد 7أسابيع من التلقيح (نهاية
مرحلة الحبابوك وبداية مرحلة الجمري )، وكان العامل الثاني بمستويين بدون تغطية والتغطية بأكياس
ورقية مغلقة النهاية ، غطيت العذوق بعد الرشة الأولى مباشرة ورفع الأكياس عند رش المستخلص
وتم أزالتها عند الرشة الثالثة وأجريت عملية الرش والتغطية على صنفين من أصنا النخيل هما
صنفي خضراوي البصرة والبريم ليكونا العامل الثالث وقورنت المتوسطات حسب اختبار دنكن متعدد
الحدود عند مستوى احتمال .0.05
يمكن تلخيص أهم النتائج بما يلي:
.1أظهرت معاملة الرش بمسخلص أوراق المورينكا عند التركيز %20تفوقا معنويا في الصفات
الفيزيائية (طول الثمرة وقطرها وحجمها ووزنها الطري ووزن اللحم) فقد بلغت ( 35.419ملم،
23.907ملم، 10.582سم12.122 ،3غم ، 11.175غم) بالتتابع في حين سجلت معاملة المقارنة اقل
المعدلات.
.2كذلك تفوقت معاملة الرش بمستخلص أوراق المورينكا عند التركيز %20في الصفات الكيميائية فقد
حققت أعلى نسبة مادة جافة واعلى نسب للمواد الصلبة الذائبة والسكريات الكلية والسكريات المختزلة
وفعالية أنزيم الأنفرتيز حيث بلغت نسبتها (،% 45.042 ،% 51.759 ،% 57.233 ،%74.310
168.187وحدة دولية. غم- )1بالتتابع. بينما حققت نفس المعاملة اقل النتائج في صفات نسبة السكروز
ونسبة الحموضة القابلة للمعادلة ونسبة التانينات حيث بلغت ( % )0.361 ،0.701 ،6.707بالتتابع
بالمقارنة مع معاملة المقارنة التي سجلت ( % )0.464 ،0.950 ،8.829بالتتابع.
.3أما الصفات الإنتاجية فقد حققت معاملة الرش بتركيز %20أقل نسبة تساقط وأكبر نسبة نضج وأعلى
وزن عذق وحاصل كلي ( 4.424، % 65.853 ،% 14.236كغم ، 26.544كغم) بالتتابع.
.4أن تأثير عامل التغطية لم يكن معنويا على أغلب الصفات الفيزيائية ما عدا صفة قطر الثمرة الذي تأثر
معنويا فقد بلغ 23.323ملم في حين سجلت معاملة بدون تغطية 22.414ملم.ii
.5من ناحية أخرى فقد كان للتغطية تأثير معنوي واضح في صفات الثمار الكيميائية فقد سجلت فروق
معنوية في نسبة المحتوى المائي للثمار ونسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية والسكريات الكلية والمختزلة
وفعالية انزيم الأنفرتيز فقد بلغت نسبهة (،%43.654 ،%50.655 ،%55.549 ،%28.572
161.920وحدة دولية. غم- )1بالتتابع بالمقارنة مع معاملة بدون تغطية. كذلك خفضت التغطية من
نسبة السكروز %7.001ونسبة الحموضة القابلة للمعادلة %0.758ونسبة التانينات .%0.361
.6زادت التغطية من الصفات الإنتاجية فقد زادت نسةبة النضج والوزن العذق والحاصل الكلي (65.277
% ، 4.096كغم، 24.580كغم) بالتتابع.
.7أظهرت النتائج تفوق صنف الخضراوي في أغلب الصفات المدروسة فقد بلغ طول الثمرة 35.284ملم،
وحجمها 10.347سم ،3وزنها الطري 11.064غم ، وزن البذرة 1.039غم ، وزن اللحم 10.025غم،
والمحتوى المائي ،%31.331والمواد الصةلبة الذائبة الكلية ،%55.865والسكريات الكلية
،%50.748والسكريات المختزلة ،% 43.879وفعالية أنزيم الأنفرتيز 165.383وحدة دولية .غم1
بالمقارنة مع صنف البريم الذي تفوق في نسبة المادة الجافة و نسبة السكروز (%)8.673 ،76.433
بالتتابع واقل نسبة تانينات %0.394واقل نسبة تساقط ،%15.711في حين لم يختلف الصنفان في صفة
قطر الثمرة ونسبة الحموضة القابلة للمعادلة و نسبة النضج ووزن العذق والحاصل الكلي .
.8كان لمعاملات التداخل الثنائي والثلاثي بين المعاملات تأثيرا معنويا في تحسين أغلب الصفات
المدروسة

Effect of spraying with Moringa leaf extract and covering the bunches on some qualitative characteristics of two date palm cultivars Phoenix

The study was carried out at the Fadak palm farm of the Imam Hussainiya Shrine / Karbala
Governorate during the growing season 2021 to know the effect of spraying with Moringa leaf
extract and coverage on some physical and qualitative characteristics of date palm cultivars
Phoenix dactylifera L. Al-Khadrawi Basra and Al-Buraim.
The study was designed with a randomized complete block design, R.C.B.D. The experiment
included three factors: The first factor was spraying with Moringa leaf extract in three
concentrations (0,10,20)% on the bunches, where the fruits were sprayed three times, between
one spray and another 21 days, and the first spray was after 7 weeks of pollination (the end of
the Hababuk stage and the beginning Al-Jamri stage), while the second factor was bagging
with closed-end paper bags and covering the bunches immediately after the first spray, and the
bags were lifted when spraying the extract and they were removed at the third spray. Spraying
and covering was carried out on two date palm cultivars, Al-Khadrawi Basra and Al Buraim,
as the third factor. Means were compared using Duncan’s polynomial test at 0.05 probability
level.
The most important results can be summarized as follows:
1- Most of the qualitative characteristics of the fruits improved when the bunches were
sprayed with Moringa leaf extract. The treatment of spraying with a concentration of
20% was superior to the physical characteristics (fruit length, diameter, size, soft weight
and flesh weight) as they reached (35.419 mm, 23.907 mm, 10.582 cm3, 12.122g,
11.157g) respectively, followed by the spraying treatment at a concentration of 10%,
while the comparison treatment recorded the lowest rates. The same treatment (20%)
also excelled in the chemical properties, as it achieved the highest percentages of total
soluble solids (TSS), total sugars, reducing sugars and invertase enzyme activity,
reaching (57.233%, 51.759%, 45.052%, 168.187 international units. g-1) , respectively,
while the same treatment achieved the lowest results in the traits of sucrose percentage,
neutralizing acidity and tannins percentage, which amounted to (6.707, 0.701, 0.361%),
while the comparison treatment reached the highest percentages (8.829, 0.950, 0.464%)
respectively.
2- The effect of the bagging factor did not have a significant effect on most of the physical
characteristics, except for the characteristic of the diameter of the fruit, which was
significantly affected, as it reached 23.323 mm, while the treatment without coveringII
was recorded at 22.414 mm. On the other hand, bagging had a significant and clear
effect on the chemical quality of the fruits, where significant differences were recorded
in the percentage of water content, percentage of total soluble solids, total sugars,
reducing sugars and invertase enzyme activity, their percentages reached (28.572%,
55.549%, 50.655%, 43.654%, 161. 920 international units. g-1) compared to uncovered
treatments. The bagging reduced the sucrose percentage by 7.001% and the neutralizing
acidity percentage by 0.758%. As for the productive traits, the bag increased the
maturity percentage , bunch weight and total yield (65.277% , 4.096 kg , 24.520 kg)
respectively.
3- The results showed the superiority of Al-Khadrawi cultivar in most of the studied traits,
where the length of the fruit reached 35.284 mm, its volume was 10.347 cm3, its soft
weight was 11.064 g, the seed weight was 1.039 g, the flesh weight was 10.025g, the
water content was 31.331%, the total soluble solids 55.865%, and the total sugars
50.748%, reducing sugars 43.879%, invertase activity 165.383 international units. g-1,
tannins 0.431%, and precipitation 21.717% compared to the Al- Buraim variety, which
was superior in the percentage of dry matter and sucrose (76.433%, 8.673 %)
respectively, while it did not differ the two cultivars in the characteristics of the fruit
diameter, the proportion of acidity that can be neutralized, the percentage of maturity,
the weight of the bunch and the total yield.
4- The effect of the two- and three-way interaction between the studied factors was similar
or superior to their single effects in improving most of the studied physical and
qualitative traits, and the response of Al-Khadrawi cultivar was higher compared to the
Al-Buraim cultivar.