تأثير مستخلصات قشور بعض الثمار على ضراوة بعض انواع البكتريا الممرضة المعزولة من اصابات المجاري البولية في النساء الحوامل في كريلاء

رسالة ماجستير

اسم الباحث : بشـــائر ســـامي هـــادي

الكلية : كلية العلوم

الاختصاص : علوم الحياة

سنة نشر البحث : 2013

تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث

تضمنت هذه الدراسة عزل البكتريا الممرضة المسؤولة عن التهاب المجاري البولية في النساء الحوامل المراجعات لمستشفى النسائية والتوليد في محافظة كربلاء و خلال الفترة من كانون الثاني 2011 ولغاية أذار 2012.

 جمعت من 100 أمرأة حامل عينة أدرار وسطي صباحي تراوحت اعمارهن من 16 الى 40 سنة وزرعت على الاوساط الزراعية العامة والانتقائية بعدها شخصت البكتريا النامية بأستخدام الفحوصات البايوكيميائية وبأستخدام اطقم .APi

اظهرت نتائج الدراسة الحالية وجود 52 عزلة بكتيرية ممرضة في عينات الادرار المجموعة والتي توزعت بين البكتريا الموجبة لصبغة غرام بنسبة  83% (43) والتي تمثلت بكل من بكتريا coagulase positive [Staphylococcus aureus] بنسبة 39% (20) وبكتريا coagulase negative [Staphylococcus spp.] بنسبة 29% (15) وبكتريا[Streptococcus spp.]   بنسبة 15% (8) والبكتريا السالبة لصبغة غرام والتي كانت مسؤولة عن 17% (9) فقط والتي توزعت بين كل من بكتريا [Escherichia coli] بنسبة 11% (6) وبكتريا [Klebsiella spp.] بنسبة 6% (3), وبعدها تم اخضاع كافة العزلات الجرثومية التابعة لكل من بكتريا  S. aureus و E. coli باعتبارهما المسؤولتين عن النسب الاعلى لاصابات المجاري البولية في النساء الحوامل قيد الدراسة الى فحص قابليتهما على تكوين التجمعات الخلوية بـواسطة فحص الانابيب (Tube methods) وذلك لاختيار العزلة الاكثر كفـاءة لـتكوين تلك التجمـعات لكل من عـزلات بـكتريـا S. aureus ومثيلتـها من عزلات بكتـريـا  E. coli عندها تم اختيار قابلية تلك العزلتين على انتاج بعض عوامل الضراوة مثل قابليتها على انتاج سم الهيمولايسن((hemolysin, وانزيمي البروتيز((Protease والبتا لاكتاميز( (β – lactamase.

تم غربلة قشور(11) نوع من الفواكهه المختلفة (التفاح, الموز, الخيار, الليمون, البطيخ, الخوخ, الرمان , النارنج, البرتقال والرقي) باستخدام ثلاثة مذيبات (المائي, الكحولي والاسيتوني 70%) حيث وجد ان  بعض تراكيز المستخلصات الثلاثة  لقشور الرمان هي الوحيدة التي احدثت تأثير تثبيطي واضح في نمو عزلتي بكتريا S.aureus   و  E. coli. الاقطار التثبيطية للبكتريا المدروسة تزداد بزيادة تراكيز مستخلصات قشور الرمان لتصل لبكتريا   S.aureus الى 1.88 سم عند التركيز0.1 غم/مل للمستخلص المائي و 2.26 سم للمستخلص الكحولي  اما قطر التثبيط  بوجود المستخلص الاسيتوني وعند نفس التركيز فوصل الى 2.50سم  فقط. بينما 1.78 سم , 2.36 سم و 2.33 سم فمثلت الاقطار التثبيطية لبكتريا  E .coli عند استخدام التركيز 0.1 غم/مل لمستخلصات قشور الرمان المائي, الاسيتوني ثم الكحولي على التوالي.

  استخدمت الطرق الكيميائية الشائعة لتحديد المكونات الكيميائية لمستخلصات قشور الرمان الثلاثة والتي كانت جميعا حاوية على كل من القلويدات, الراتينجات ,التانينات , الفينولات و الجلايكوسيدات في حين خلا المستخلص المائي فقط من وجود الفلافونات والصابونيات بينما افـتـقـر المستخلص الكحولي  لــوجــود الصابونيات فقط.

ولـمعرفـة  تــأثيــر مستخــلصات قشور الرمان المختــلفـة على  قـابـلية  كل من بكتريـا

 S .aureus وE .coli على انتـاج بعض عوامل الضراوة, فقد تم اولا قياس التركيز المثبط الادنى لتلك المستخلصات تجاه العزلتين البكتيريتين والذي بلغ 0.04 غم/مل لكل من المستخلص الكحولي والاسيتوني في حين كان 0.06 غم/مل للمستخلص المائي. عندها تم مقارنة قابلية تلك العزلتين على انتاج عوامل الضراوة قبل وبعد معاملتهما بالتركيز المثبط الادنى للمستخلصات الثلاثة, حيث ظهر جليا ان تلك المستخلصات ليس لها اي تأثير على قابلية العزلتين على انتاج كل من سم الهيمولايسين وانزيم البروتيز, في حين كان لها الاثر الاكبر في ايقاف قدرتها على انتاج انزيم البتا لاكتميز واما تأثير تلك المستخلصات الثلاثة على قدرة البكتريا على تكوين التجمعات الخلوية ((biofilm فقط درست باتباع طريقة Tissue culture plate method (TCP) حيث كانت القراءات0.76 , 0.582, 0.35  بوجود المستخلص المائي , الاسيتوني والايثانولي على التوالي مع بكتريا E. coli, وبالمقارنة مع السيطرة التي بلغت  1.5  مما يدل على التأثير التثبيطي الكبير لتلك المستخلصات على قابلية تلك الجرثومة على تكوين التجمعات الخلوية . اما في حالة بكتريا S. aureus فقد انخفضت القراءة  من 1.7 للبكتريا فقط الى 0.86 بوجود المستخلص المائي و 0.85 مع المستخلص الاسيتوني, اما وجود المستخلص الكحولي  فأدى الى انخفاض القراءة الى 0.12 فقط.النتيجة فكانت

ولما كان انتاج biofilm يعتمد على قابلية العزلات البكتيريا على الالتصاق فكان لابد من دراسة تأثير المستخلصات الثلاثة لقشور الرمان  على هذا العامل, فقد اظهرت تلك المستخلصات تأثير واضح على القابلية الالتصاقية لكلا العزلتين, حيث انخفض عدد خلايا بكترياS. aureus    الملتصقة على الخلايا الظهارية من 40 خلية بدون وجود المستخلص الى 1،3،10 خلية ملتصقة بوجود المستخلص المائي و الكحولي والاسيتوني على التوالي  , كما انخفض عدد خلايا بكتريا  E. coliالملتصقة من 20 خلية بدون وجود المستخلص الى 5 خلايا فقط بوجود المستخلص المائي و 3 خلايا بوجود المستخلص الكحولي وخلية واحدة فقط عند وجود المستخلص الاسيتوني.

لقد كان لمستخلص قشور الرمان الكحولي تأثير تأزري واضح ضد بكتريا S .aureus عند استخدامه مع كل من  المضاد الحيوي  Chloramphenicol  و  Ciprofloxacin  اما في حالة بكتريا E .coli فأن التأثير التأزري وجد عند استخدام المستخلص الكحولي مع المضاد الحيوي  Chloramphenicol والمستخلص الاسيتوني مع Tetracycline فقط.

Effect of some fruits peel extracts on the virulence of some pathogenic bacteria isolated from urinary tract infection in pregnant women in Karbala

The present study included the isolation and identification of pathogenic bacteria responsible for urinary tract infection in pregnant women, attending Maternity and Women’s Hospital in Karbala province during the period from December 2011 till March 2012.

A total of 100 morning mid-stream urine samples from pregnant aged from 16 to 40 years were streaked on general and selective media, then the growing bacteria were diagnosed biochemically and by used Api kits.

The results revealed the occurrence of 52 isolates of pathogenic bacteria which is divided to Gram– positive bacteria 43 (83%) which represented by coagulase positive Staphylococcus aureus 20 (39%); coagulase negative Staphylococcus spp. 15 (29%), Streptococcus spp.  8(15%) and Gram – negative bacteria 9 (17%) which is divided between Escherichia coli 6 (11%) and Klebsiella  spp. 3 (6%). Then the ability of S. aureus and E. coli bacteria which are responsible for the highest percentage of urinary tract infection to form biofilm were tested by using tube methods (TM), in order to select one isolate from S. aureus and other one from E. coli which had the higher ability to form the biofilm for continue the other steps of these study. Then the ability of these two isolates to form some virulence factors such as hemolysin; protease; β – lactamase and adherence are tested.

After screening 11types of the fruits peel extracts including (apple, banana, cucumber, lemon, muskmelon, peach, pummel, pomegranate, sour orange, sweet orange and watermelon) which had been extracted by three solvents (alcoholic 96%, aqueous and the acetone 70%), the results revealed that only the pomegranate had the ability to be as the antibacterial on the studied S. aureus and E. coli bacteria. The inhibition zones diameters of the pomegranate peel extracts against studied bacteria increase significantly with concentrations increase to reach for S. aureus to 1.88 cm in 0.1 g/ml from aqueous extract and 2.26 cm for alcohol extract, but the inhibition zone diameter for the acetone extract was 2.5 cm at the same concentration. While the 1.78 cm, 2.36 cm and 2.33 cm were considered the inhibition zones diameters against E. coli when used 0.1 g/ml from aqueous, acetone and alcohol extracts respectively.

The  three extracts of the pomegranate peel contain alkaloid, tannins, phenolic, glycosides and resins, while the flavonoids and saponins were absent in aqueous extract but ethanol extract did not have saponins only.

The MIC of the extracts was determined against studied bacteria which reached to 0.04 g/ml when used both the ethanol and the acetone extracts, while reached to 0.06 g/ml in the aqueous extract. The ability of two isolates to produce virulence factors were compared by using MIC before and after treated with extracts which revealed there is not effect of the extracts on the ability of bacteria to produce hemolysin and protease enzymes, while both S. aureus and E. coli bacteria loss its ability to produce β – lactamase enzyme after treated with MIC of the pomegranate peel extracts, in contrast with bacteria which were not treated with the extracts.

The ability of S. aureus and E. coli bacteria to form biofilm after treated with MIC of the extracts. The results were 0.76, 0.58 and 0.35 when E. coli treated with the aqueous, the acetone and the ethanol pomegranate peel extracts respectively (In comparison with E. coli without extracts which reach to 1.5). While S. aureus results were 1.7 without extracts, but reached to 0.86, 0.85 and 0.12 in the present of the aqueous, the acetone and the ethanol pomegranate peel extracts respectively.

The three extracts were vary largely in their effect on adherence activity for these bacteria, S. aureus adhered cell declined after treated with the extracts to be with the aqueous extract10 bacteria /cell only but reach to 3 and 1 bacteria /cell in the presence of the acetone and the alcohol extracts respectively, while S. aureus adhered cell was 40 bacteria/cell when the extracts did not find. The adherence of the E. coli bacteria reached to one bacteria /cell when the acetone extract added to bacterial suspension, but only three bacterial cell seen attached to epithelial cells after the bacterial suspension incubated with the alcohol extract, while only 5 bacteria / cell remain attached after the aqueous extract was added, in contrast with the control E. coli without extracts which was 20 bacteria /cell.

The used of the ethanol extract together with chloramphenicol and ciprofloxacin antibiotics against S. aureus was synergy, while in the studied of E .coli bacteria, found that the synergy appear only in the interaction between the Tetracycline and the acetone extracts, but at the case of the ethanol extracts and the chloramphenicol which was additivity.