اسم الباحث : دعاء علي بعيوي الغانمي
الكلية : كلية العلوم
الاختصاص : علوم الحياة
سنة نشر البحث : 2021
تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث
الخلاصة:
أجريت الدراسة الحالية للكشف عن تأثير المكملات الغذائيةلبكتريا ال Bacillus subtilis على المجتمع الميكروبي المعوي ، وأداء النمو ، ومعايير الدم ، ومعايير الكيمياء الحيوية في الدم ومستويات السيتوكينات بما في ذلك تحويل عامل النمو بيتا (TGF β) و Interleukin1beta (IL1 β) للكارب الشائع. جمعت 70 سمكة (77.2 ± 0.86 جم) من مزرعة الحافظ التجارية المحلية في مدينة كربلاء وزعت عشوائياً على (14) مجموعة في خزانات بلاستيكية ، كل مجموعة تحتوي على خمس أسماك. تم تخصيص سبع خزانات لمجموعة الكائنات الحية المجهرية والسبع خزانات الأخرى للمجموعة الضابطة. تم تغذية الأسماك بنسبة 1.5-2٪ من وزن الجسم مرتين يوميًا.
تم عزل الكائنات الحية المجهرية من التربة المحلية وباستخدام تقنية تفاعل البلمرة المتسلسل (PCR) لتضخيم حمض الريبوسوم الريبي النووي (16S rRNA). تم تغذية الأسماك بنظام غذائي يحتوي على بكتيريا B. subtilis بجرعة ~ 107 CFU جم 1 حمية تحكم لمدة 6 أسابيع. تم تعداد السكان البكتيريين الكلي والحيوي (TVC) باستخدام أجار التربتون الصويا (TSA) و de Man و Rogosa و Sharpe agar (MRS) على التوالي.
أظهرت نتائج علم الأحياء الدقيقة أن مجموع الكائنات الحية (TVC) ومجتمع بكتيريا حمض اللاكتيك (LAB) المقيمة انخفض بشكل ملحوظ في مجموعة الأسماك التي تتغذى على البروبيوتيك مقارنة بالمجموعة الضابطة ، بينما زاد المجتمع الميكروبي من TVC في عينات الهضم بشكل كبير. في الأسماك التي تتغذى على البروبيوتيك مقارنة بمجموعة التحكم. التشخيص الجرثومي للمجتمع الميكروبي
أظهر الكارب الشائع أن المجتمعات تتجمع في مجموعتين مختلفتين من الكائنات الحية ، Proteobacteria و Firmicutes.
لم تتأثر نتائج مؤشرات أداء النمو بالنظام الغذائي البروبيوتيك. مقارنة بالمجموعة الضابطة ، أظهر النظام الغذائي المكمل بالبروبيوتيك الذي تم تغذيته بالكارب ارتفاعًا كبيرًا في متوسط تركيز الهيموجلوبين في الجسم (MCHC) ، (P <0.05). لم تتأثر معلمات أمراض الدم الأخرى بشكل كبير. لم تتأثر سمات مصل الدم مثل اليوريا والكوليسترول وسكر الدم العشوائي بالنظام الغذائي التجريبي.
ومع ذلك ، كان مستوى الكرياتينين في الدم أعلى بشكل ملحوظ في مجموعة الكائنات الحية المجهرية مقارنة بمجموعة التحكم. أظهر الكارب التجريبي مستوى ارتفاع IL1β مقارنة بمجموعة التحكم (P = 0.004). من ناحية أخرى ، كان مستوى TGFβ أقل في الأسماك المعالجة بروبيوتيك ولكن لم يلاحظ وجود فروق معنوية (P = 0.05).
أظهرت نتائج الدراسة الحالية الدور المحتمل لبكتيريا B. subtilis في تعديل الجراثيم المعوية والحالة الصحية لاسماك الكارب.
Effect of Bacillus subtilis on microbial community , growth performance, and some haemato - immunological parameters of common carp (Cyprinus carpio)
Summary:
The current study was carry out for aperiod of six weeks from 24 February to Aprile/ 2019 and conducted to investigate the influence of dietary supplementation of Bacillus subtilis on intestinal microbial community, growth performance, haematological parameters, serum biochemistry parameters and the levels of cytokines including transforming growth factor beta (TGF β) and Interleukin1beta (IL1 β) of common carp. A total of 70 fish (77.2 ± 0.86 g) were collected from AL-hafiz farm a local commercial at Karbala city and randomly distributed into (14 ) groups in plastic tanks, each group contain five fish. Seven tanks were allocated for the probiot group and the other seven tanks were allocated for the control group. Fish were fed at 1.5-2% of body weight twice daily. The probiotic was isolated from local soils and using polymerase chain reaction ( PCR) technique for the amplification of Ribosomal ribonucleic acid (16S rRNA). Fish were fed a diet containing B. subtilis at dose of ~107 CFU g−1 control diet for 6 weeks. Total viable count (TVC) bacterial populations and subtlilus were enumerated using tryptone soy agar (TSA) and de Man, Rogosa and Sharpe agar (MRS),respectively. The results of microbiology revealed that the resident total viable count (TVC) and lactic acid bacteria (LAB) microbial community significantly decreased in the probiotic fed fish group compared to the control group, while the microbial community of TVC in the digesta samples was significantly increased in the probiotic fed fish compared to the control group. The bacterial diagnosis for microbial community of B common carp revealed that the communities grouped into two distinct phyla, Proteobacteria and Firmicutes. The results of growth performance profiles were not influenced by probiotic diet. Compared to the control group, the carp fed probiotic supplemented diet displayed a significant elevation in mean corpuscular haemoglobin concentration (MCHC), (P < 0.05). The other haematology parameters were not significantly affected. The blood serum profiles i.e. blood urea, cholesterol and random blood sugar, were not affected by the experimental diet. However, serum creatinine was significantly higher in the probiotic group compared to the control group. The experimental carp displayed elevation level of IL1β compared to the control group (P=0.004). On the other hand, the level of TGFβ was lower in the probiotic treated fish but no significant differences were observed (P=0.05). The results of the present study, demonstrate potential role for B. subtilis to modulate intestinal microbiota and the health status of common carp.