اسم الباحث : حيدر عبد المنعم محمد
الكلية : كلية التربية للعلوم الصرفة
الاختصاص : علوم الحياة-النبات-الفطريات
سنة نشر البحث : 2013
تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث
أُجريت سلسلة من التجارب المختبرية في مختبر قسم علوم الحياة للدراسات العليا / كلية التربية للعلوم الصرفة – جامعة كربلاء , و للفترة من كانون الاول 2011 الى تشرين الاول 2012 . وتم تشخيص سلالة الفطر Sclerotiniasclerotiorum لاول مرة في العراق اعتماداً على تقانة تفاعل سلسلة البلمرة (PCR)PolymeraseChein Reaction ووجد انه مطابق للسلالة (MCG) وعند التتابعbp 475 و للمنطقة المعروفة باسم Entrobacterial Repetitive Intergenic (ERIC).
درس تأثير عدد من العوامل البيئية كدرجة الحرارة, الرقم الهيدروجيني ونوع الوسط الغذائي, ومن خلال التجارب تبين أنّ درجات الحرارة 10-20˚م, ورقم الهيدروجيني الحامضي 3.5 – 6.5 هي الافضل لنمو الفطر و انتاج الاجسام الحجرية, فيما كان الوسط بطاطا دكستروز اكارPDA)) هو الافضل لنمو الفطر وانتاجه للاجسام الحجرية مقارنة بالاوساط الاخرى المستخدمة في الدراسة ( وسط المانيتول اكار MA , وسط الزابك دوكس اكار CDA ووسط الاكار المغذي NA).
كما واختبرت قدرة عدد من المركبات الكيميائية في مقاومة الفطر S.sclerotiorum, كمنظمات النموالنباتية كحامضي الجبريليك و السالساليك, و عدد من الاملاح المغذية ككبريتات الامونيوم NH4)2SO4) , و كاربونات الكالسيوم CaCO3 و كبريتات البوتاسيوم K2SO4, إذ اظهرت النتائجأنّ معدل نمو الفطر و انتاجه للاجسام الحجرية إنخفض تحت تأثير التراكيز العالية لكل من كبريتات الامونيوم NH4)2SO4) و كبريتات البوتاسيوم K2SO4 إذ وصل النمو الى اقل معدلاته عند التركيز 105ملغم /لتروبواقع 5.75 و 1.8 سم على التوالي فيما لم يتمكن الفطر من انتاج الاجسام الحجرية عند التركيز نفسه. اما كاربونات الكالسيومCaCO3 لم تظهر تأثيراً في معدل نمو الغزل الفطر ولكن لوحظ حدوث تشوهات و اختلافات مظهرية في الغزل الفطري عند التركيزين 104 و105ملغم /لترمع ملاحظة انعدام تخليق الاجسام الحجرية عند التراكيز نفسها.
و أظهرت النتائج قدرة حامض الجبرليك على التأثير في نمو الفطر و انتاجه للاجسام الحجرية إذ انخفض معدل نمو الفطر عند التركيزين 200 ,250ملغم /لتر الى 5.25 و 3.87 سم على التوالي مع حدوث تباطؤ في انتاج الاجسام الحجرية ، اما حامض السالساليك بلغ الفطر اقل معدلات النمو عند التراكيز ( 100 , 150 , 200, 250 ملغم / لتر) وبواقع 0.12 , 0, 0.25, 0 سم على التوالي . اما الاجسام الحجرية فقد كان نضجها متأخرا عند التركيز100ملغم / لتر وتوقف عن انتاجها عند بقية التراكيز .
ودرست قدرة الفطر على انتاج حامض الاوكزاليك على الوسط السائل تحت تأثير العوامل في اعلاه, اذ سجلت كمية الحامض المنتج عند درجة حرارة 25ºم , اعلى انتاج بمعدل 7.46 ملغم .فيما سجل انخفاضاً معنويا عند زيادة درجات الحرارة ليصل اقل معدل له عند درجتي حرارة 30 و 35˚م بواقع 0.00 ملغم , اما مستوى الـpH فقد سجل اعلى انتاج pH 5.5 .في حين لم يكن الاختلاف معنوياً عند كل من pH7.5 و 9.5 .واظهرت النتائج وجود فرق معنوي في كمية الحامض المنتج من قبل الفطر تحت تأثير التراكيز العالية للعوامل الملحية التي درست (K2SO4 ,(NH4)2SO4و(CaCO3 , إذ لوحظ انخفاضا في قيمة حامض الاوكزليك تحت تأثير NH4)2SO4) إذ بلغت اقل قيمة له 2.95 ملغم عند التركيز 104ملغم/ لتر, وتلاه في التأثير المركب K2SO4 و بواقع 4.55 ملغم عند التركيز نفسه, في حين عجز الفطر عن انتاج الحامض تحت تأثير CaCO3 عند التراكيز كلها المستخدمة في التجربة. اما منظمات النمو النباتية ( SA , GA3) فقد اوضحت النتائج ان اقل قيمة للحامض المنتج قد بلغت 1.13 ملغم عند التركيز 150 ملغم / لترمن حامض الجبرليك . اما حامض السلساليك فقد سجل اقل قيمة له عند التركيز200 ملغم / لتر وبواقع 2.3 ملغم .
Studyof Environmental and Chemical Effects on Growth and Sclerotia Production of SclerotiniaSclerotiorum
Laboratory experiments were conducted in the postgraduate laboratories, Biology Department – College of Educationfor pure science / Kerbala University, from Dec./2011- Oct.2012. Identification of the strain of Sclerotiniasclerotiorum fungus was obtained for first time in Iraq depending on Polymerase Chain Reaction technique (PCR) which positive with MCG strain at 475 bp sequence and in Entrobacterial Repetitive Intergenic (ERIC) region.
The effect of several environmental requirements such as temperature, pH and the type of medium growth were studied .The result showed that temperature 10-20˚C , and pH 3.5-6.5 were favored for growth and sclerotia formation. While the Potato Dextrose Agar media was the best for growth and sclerotia creating for fungus in comparison with the other mediums in this study (Agar Mannitol, CzapeksDox Agar & Nutrient agar).
The ability of some chemicals was tested in resistance of S.sclerotiorum, such as plant regulators (gibberellic acid & salicylic acid), and some nutrient elements such as, ammonium sulphate (NH4)2SO4, potassium sulphates K2SO4 and calcium carbonate CaCO3 , where the result showed the rate of growth and sclerotia formation was less under high concentration of ammonium sulphate and potassium sulphate and arrived to 5.75 & 1.8 cm at 105 on Respectively, while the fugus didn’t givesclerotia at same concentration. on the other hand, the calcium carbonate didn’t showed any effect on growth rate , but notes morphological malformation (distortion) on the mycelia at concentrations 104& 105ppm without sclerotiaformation.
The result showed the ability of Gibberellic Acid to affect fungus, where less growth rate at 200 , ,250 ppm to 5.25 and3.87 cm respectively with slow formation of sclerotia. While the fungus arrived to least growth rate with Salicylic Acid which was 0.12 , 0.00, 0.25 and 0.00 cm at all of 100, 150 ,200 and 250 ppm concentrations on Respectively. on the other hand, the sclerotia maturation was slowdown at 100 ppm and stopped at other concentrations.
The ability of fungus to produce oxalic acid on the broth media and under same factors that was remembered, where the result showed raised in amount of production of the acid by fungus by increasing the temperature to 25˚C and was arrived to 7.46 mg, and showed reduction with raised the temperature at 30˚& 35ºCand was arrived to0.00mg, while the difference in pH has recorded the highest production at 5.5pH,Whileno significant difference appears when both 7.5 & 9.5. The result showed a significant deference in amount of produced acid by fungus under effect of salts factors that were studied (K2SO4 , (NH4)2SO4& CaCO3), where noted fewer in oxalic acid production under ammonium sulphate effect giving 2.95 mg at 104ppm , then potassium sulphategiving 4.55 mg at the same concentration. Mean while, the funguswas not able to produce the oxalic acid under effect of all calcium carbonate concentration that was used in this study. The gibberellic acid & salicylic acid affected acid production where arrived to 1.13 mg at 150 ppm with gibberellic acid and 2.3 mg at 200 ppm with salicylic acid.