دراسة تأثير المعالجة المغناطيسية لمحلول المغنيسيوم المضاف رشاً في نمو وحاصل ثلاثة اصناف من حنطة الخبز (.Triticum aestivum L)

رسالة ماجستير

اسم الباحث : هيفاء خطاف عبد الكريم الجنابي

الكلية : كلية التربية للعلوم الصرفة

الاختصاص : علوم الحياة

سنة نشر البحث : 2016

تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث

    اُجريت تجربة حقلية عاملية بتصميم القطاعات الكاملة المعشاة RCBD) ) بترتيب الالواح  المنشقة-المنشقة  Split-Split plot في حقل قسم المحاصيل الحقلية / كلية الزراعة / جامعة كربلاء في الموسم الشتوي 2014 – 2015 بهدف معرفة استجابة نبات الحنطة للرش بمحلول المغنيسيوم ومغنطته وتأثيرهما في بعض صفات نمو وحاصل وبعض مضادات الاكسدة الانزيمية واللاانزيمية  لثلاثة  اصناف من حنطة الخبز  (Triticum aestivum L.) وهي شام 6 و ابوغريب وتحدي. في تربة ذات نسجة مزيجة رملية ، وتضمنت التجربة ثلاثة عوامل ، العامل الاول يتضمن مغنطة محلول رش المغنيسيوم  بإستخدام جهاز مغنطة شدته (2000 كاوس) ويتضمن محلول المغنيسيوم الممغنط ومحلول المغنيسيوم غير الممغنط ، والعامل الثاني معاملات تراكيز المغنيسيوم وهي : (0 و 1000 و 2000 ) ملغم Mg. لتر-1 ، والعامل الثالث اصناف الحنطة اعلاه وبثلاثة مكررات ليصبح عدد الوحدات التجريبية : 2 × 3 × 3 × 3 = 54 وحدة تجريبية . زرعت حبوب الاصناف بتاريخ16 /11/2014 وكان الري والتسميد يتم رشاً على الاوراق .وتم قياس الصفات المظهرية والفسلجية والانزيمات في مرحلة التزهير 100 % وبعد اكتمال النضج تم الحصاد  بتاريخ 10/5/2015 .

أوضحت التجربة النتائج الآتية :

  1. بينت نتائج مغنطة محلول رش المغنيسيوم وجود تأثير معنوي في ارتفاع النبات ومساحة ورقة العلم ومحتواها من الكلوروفيل وبنسب زيادة بلغت 5.26% و 19.61% و1.42 % على الترتيب . كما أثرت معنوياً في فعالية كل من الانزيماتCAT وSOD و POD وبنسب زيادة بلغت 15.9 % و 43 % و 38.12 % عن المعاملة غير الممغنطة على الترتيب. وحصلت زيادة معنوية في تركيز كل من الفسفور والمغنيسيوم في الحبوب والفسفور في القش وبنسب زيادة بلغت 7.20 % و 5.60 % و 26.52 % عن المعاملة غير الممغنطة على الترتيب .
  2. أثرت إضافة تراكيز مختلفة من المغنيسيوم معنوياً في الصفات قيد الدراسة اذ تفوق التركيز 2000 ملغم Mg .لتر-1 وحقق اعلى القيم في كل من ارتفاع النبات وعدد الاشطاء في المتر المربع الواحد ومحتوى الكلوروفيل في ورقة العلم ومحتوى الماء النسبي فيها وحاصل الحبوب في الهكتار وبنسب زيادة بلغت 7.90 % و32.79 % و 70 % و27.8 % و 39.93 %على الترتيب ، كما حصلت زيادة معنوية عند هذا التركيز في تركيز النتروجين والبوتاسيوم والمغنيسيوم في الحبوب وتركيز البوتاسيوم والفسفور والمغنيسيوم في القش  وبنسب زيادة بلغت 46.40 % و20.86 % و45.46 % و 28.83 % و 55.45 %  و42.39 %  على الترتيب ، بينما حقق التركيز 1000 ملغمMg  .لتر-1 أعلى القيم في كل من مساحة ورقة العلم وطول السنبلة والحاصل البايولوجي وتركيز الفسفور في الحبوب وتركيز النتروجين في القش وبنسب زيادة بلغت 25.8 % و 7.2 % و 39.67 % و 60.47 % و 24.23 %  على الترتيب ، تحققت  أعلى فعالية انزيمية لكل من CAT و SOD و POD عند هذا التركيز وبنسب زيادة بلغت 12.3 % و 21.86 % و 28.41 % على الترتيب .
  3. أثرت اصناف الحنطة قيد الدراسة معنوياً في الصفات المدروسة اذ تفوق الصنف شام 6 وأعطى اعلى القيم في محتوى الكلوروفيل في ورقة العلم ومحتوى الماء النسبي فيها  وفعالية انزيم POD  وتركيز البوتاسيوم في الحبوب والقش وبنسب زيادة بلغت 1.96 % و 22.66 % و18.39 % و 18.88 % و 24.04 % على الترتيب ، بينما تفوق الصنف ابوغريب في عدد الاشطاء في المتر المربع الواحد وطول السنبلة وحاصل الحبوب بالهكتار وفعالية كل من انزيم CAT وSOD وبنسب زيادة بلغت 18.01 %  و4.51 % و 21.33 % و 18.7 % و 21.59 %  ، كما تفوق هذا الصنف في تركيز النتروجين والفسفور والمغنيسيوم في الحبوب وتركيز النتروجين والفسفور في القش وبنسب زيادة بلغت 14.75 % و 1.66 % و 12.50 % و 26.65 % و 20.76 % و  على الترتيب ، اما الصنف تحدي فقد تفوق في تركيز البرولين وبنسبة زيادة بلغت 6 % .

اظهرت جميع التداخلات الثنائية والتداخل الثلاثي  بين العوامل المدروسة وجود تأثير معنوي لكل الصفات المدروسة ماعدا تداخل مغنطة محلول رش المغنيسيوم مع اصناف الحنطة في الحاصل البايولوجي وتركيز المغنيسيوم في القش .

Study the effect of magnetic treatment of magnesium solution spray added on growth and yield three cultivars of bread wheat (Triticum aestivum L.)

A field experiment with the design ( RCBD) have been processed in  accordance with the order of  the separate panels (split- split plots) . in the field of the crops Department Field – College of Agricultural Science – University of Karbala , during the winter season 2014 -2015, in order to study the plant wheat in  response to magnesium spray and magnetization fluid spray and their effect in some growth factors and some of the antioxidant enzymatic and non-enzymatic within a three varieties of bread wheat (Triticum aestivum L.). In a loamy sand texure soil sand contents ,and a three experimental factors , The first one is the spray of the magnetization magnesium using magnetization intensity of a 2000 gauss includes a magnetized and non- magnetized fluid of magnesium , and the second factor is the concentrations of magnesium which includes (0 ,1000 and 2000 mg Mg .L-1) ,and the third factor  includes  the bread wheat varieties( Abu Ghraib and  Cham6 and Tahadi) with three replicates bringing the number of experimental units are as follows: 2 × 3 × 3 × 3 = 54 experimental units. Planting varieties was on 16/11/2014. The  fertilization is spraying on the leaves .to measures the phenotypic , physiological and   enzymes features.

This experiment has shown the following results:

1.The results indicates that the magnetization magnesium spray a significant effect on plant height and area of flag leaf and content of chlorophyll and rates increase of( 5.26 – 19.61 -1.42)% Respectively . It also influenced significantly the effectiveness of each of the enzymes SOD ,CAT and POD rates and an increase of (15.9 – 40.43 – 38.12 )% for non-magnetic treatment  respectively. And got a significant increase in the concentration of each of phosphorus, magnesium in the grain and phosphorus in straw in the rates increase of( 7.20 – 5.60 – 26.52)% , for non-magnetic treatment respectively .

2.Adding different concentrations of magnesium effects the moral features under study, which is the concentration reached to more than( 2000 mg Mg .L-1) ,and achieved  the highest values in both plant height and number of tillers per  square meter and the content of chlorophyll in the flag leaf relative water in and holds grain content per hectare and the concentrations of nitrogen and potassium and magnesium in the grain and the concentrations of potassium, phosphorus and magnesium in the straw and rates increase of(7.90 -37.79 -1.70- 27.8 -39.93 -46.40 – 20. 86-45.46 – 28.83 -55.4- 42.39 )% , respectively, While the concentration ( 1000  mg Mg .L-1  ) has achieved highest values in each of the flag leaf and spike length and the biological yield as well as concentrations of phosphorus and magnesium in grains and the content of nitrogen in the straw and the highest enzymatic effectiveness of each of( CAT ,SOD and POD) with increase of rates ( 25.8 – 7.2 -39.67 – 60.47- – 24.23 -12.3 – 21.86 -48.41)% , respectively.

3.The  varieties of wheat under study effects the  qualities under study, as cultivar surpassed Cham and gave the highest values in the content of chlorophyll in the flag leaf and the content of relative water, and the effectiveness of the enzyme POD and the concentration of potassium in the grain and straw and rates increase of(1.96 – 22.66  – 18.39 – 18.88 – 24.04)% , respectively, While cultivar surpassed Abu Ghraib in the number of tillers per square meter and spike length and the holds of grain per hectare and effectiveness of each of the enzyme CAT and SOD and the concentration of nitrogen and phosphorus in grain and straw and the concentration of magnesium in grains and rates increase of (18.01 – 4.51 -21.33 – 18.7 – 21.59 – 14.75 – 1.66 – 26.65  – 20.76- 12.50)% respectively, while the product was the Tahadi was may be exceeded in the proline concentration with an increase rate ( 6%).

4- showed all bilateral interactions triple overlap between the studied factors significantly affected each of the traits, except for overlapping magnetization magnesium spray with wheat varieties in biological yield and concentration of magnesium in the straw.