التأثير الوقائي لمستخلص لحاء نبات القرفة Cinnamonum zeylanicum المائي البارد ضد التهاب المفاصل الرثوي المستحث في ذكور الجرذان البيض وثأثيرها على بعض المعايير الكيموحيوية و النسجية

رسالة ماجستير

اسم الباحث : محمد عباس يوسف الزميلي

اسم المشرف : أ. م. د نصير مرزا حمزة; م.د. قيصر عبد السجاد

الكلمات المفتاحية :

الكلية : كلية التربية للعلوم الصرفة

الاختصاص : علوم الحياة/علم الحيوان

سنة نشر البحث : 2021

تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث

الخلاصة

هدفت الدراسة الحالية الى معرفة التاثير الوقائي للمستخلص المائي لنبات القرفة Cinnamon zeylanicum للحد من تاثير التهاب المفاصل المستحدث بمادة(CFA) Complete Freunds Adjuvant في ذكور الجرذان البيض عن طريق دراسة بعض التغيرات في المعايير الكيموحيوية والنسجية فضلاً عن سمك القدم الأيمن ووزن الجسم للحيوانات المصابة , وأجريت الدراسة في مختبر الدراسات العليا – كلية التربية – قسم علوم الحياة جامعة كربلاء من شهر 22 ايلول ولغاية 15 كانون الثاني ,واستخدمت 40 من ذكور الجرذان البيض وقسمت عشوائياً على ثمانية مجاميع : 5 حيوانات لكل مجموعة ,وعدت المجموعة الأولى G1 مجموعة السيطرة السالبة جرعت فموياً بالماء العادي فقط ولمدة عشرين يوماً, والمجموعة الثانية G2 حقنت باخمص القدم اليمنى بجرعة 0.1 مل بمادة Complete Freunds Adjuvant لاستحداث التهاب المفاصل الرثوي وعدت مجموعة السيطرة الموجبة , أما المجاميع الثالثة والرابعة والخامسة فحقنت باخمص القدم اليمنى بمادة CFA في اليوم الأول من التجربة وبعد 10 أيام من استحداث الالتهاب جرعت فموياً بالمستخلص المائي للقرفة بتركيز (250و 350 و 450 ملغم /كغم ) من وزن الجسم على التوالي يومياً ولمدة 20 يوماً ,وأما المجاميع السادسة G6 والسابعة G7 والثامنة G8 فجرعت فموياً بالمستخلص المائي لنبات القرفة فقط بتراكيز (250و 350 و 450 ملغم /كغم ) من وزن الجسم على التوالي يومياً ولمدة 20 يوماً ,وجمعت عينات الدم من المجاميع الثمانية في نهاية التجربة لقياس المعايير الآتية: قياس مستوى انزيمات الكبد Alanine transaminase(ALT) و Aspartate transaminase (AST) وAlkaline phosphatase (ALP) وGGT)) Gamma-Glutamyl Transferase, والتغيرات في مستوى الدهون (الدهون الثلاثية(Thyroglobulin (Tgوالكوليسترول الكليTotal Cholesterol (TC) و البروتين الدهني منخفض الكثافة (Low-density lipoprotein (LDL والبروتين الدهني العالي الكثافة(HDL) High-density lipoprotein),وتركيز المالون ثنائي الديهايد MDA)) malondialdehyde وإنزيمات مضادات الاكسدة الكلوتاثيون (GSH) Glutathione والكاتليزCatalase(CAT) مع قياس التغيرات في مستوى بروتين C التفاعليC-reactive protein(CRP) وعامل الروماتويد Rheumatoid factor (RF) فضلاً عن قياس وزن الجسم وسمك القدم الأيمن قبل استحداث التهاب المفاصل وفي آخر يوم من التجربة , وقد بينت التجربة النتائج الآتية :

أظهرت نتائج الدراسة الحالية إن استحداث التهاب المفاصل في الجرذان أدىّ الى حدوث ارتفاع معنوي في مستوى إنزيمات الكبد ALP و ASTو ALTو GGTومستوى الدهون TGوTC وLDL في مجموعة السيطرة الموجبة G2 مقارنة مع مجموعة السيطرة السالبة G1 ,وأما عند تجريع المجاميع G3 و G4 وG5 فموياً بالمستخلص المائي للقرفة أدى الى انخفاض معنوي في مستوى إنزيمات الكبد ومستوى الدهون مقارنة مع مجموعة السيطرة الموجبة G2 ,وكما سبب ارتفاع معنوي في مستوى MDA و CRP و RFفي مجموعة السيطرة الموجبة G2 مقارنة مع مجموعة السيطرة السالبة G1 , في حين انخفضت تلك المعاير عند تجريع الحيوانات فموياً بالمستخلص المائي للقرفة في المجاميع G3 و G4 و G5 مقارنة مع مجموعة السيطرة الموجبة G2 , في حين لوحظ حدوث انخفاض معنوي في مستوى HDL و GSH و CAT في مجموعة السيطرة الموجبة G2 مقارنة مع مجموعة السيطرة السالبة G1 , وارتفعت تلك المعاير في المجاميع G3 و G4 و G5 عند المقارنة مع مجموعة السيطرة الموجبة G2 , وكما سبب التهاب المفاصل الرثوي زيادة معنوية في سمك القدم اليمنى في مجموعة السيطرة الموجبة G2 مقارنة مع مجموعة السيطرة السالبة G1 ,وأدت المعالجة بالمستخلص المائي للقرفة لمدة 20 يوماً الى انخفاض في سمك القدم اليمنى في المجاميع المعالجة مقارنة مع مجموعة السيطرة الموجبة G2 الى جانب ذلك هنالك انخفاض واضح لوزن الجسم في مجموعة السيطرة الموجبة مقارنة مع مجموعة السيطرة السالبة رافقتها ارتفاع بالوزن في المجاميع الوقائية مقارنة بالسيطرة الموجبة.

كما اظهرت نتائج الدراسة الحالية عدم وجود أي تأثير سلبي للمستخلص المائي البارد لنبات القرفة على المعايرالكيموحيوية والنسجية المدروسة في المجاميع( G6, G7, G8 ) التي جرعت المستخلص لوحده.

أظهر الفحص النسيجي لمفصل الكاحل وجود تغيرات واضحة في مجموعة G2 عند المقارنة مع مجموعة G1 وإن تلك التغيرات اشتملت على تضخم الأغشية الزلالية وارتشاح للخلايا الالتهابية في منطقة الاصابة.

في حين لوحظ حدوث تحسن في تلك المعاير في المجاميع الوقائية عند المقارنة مع مجموعة السيطرة السالبة إذ انخفض سمك القدم رافقه قلة ارتشاح الخلايا الالتهابية في منطقة الاصابة.

نتائج الدراسة الحالية أوضحت أن اعطاء المستخلص المائي لنبات القرفة قد اسهم بتقليل التأثيرات المرضي لالتهاب المفاصل عبر ايقاف التلف الذي قد يلحق المفصل المصاب والذي يؤدي الى ضرر النسيج الغضروفي في التهاب الى جانب ذلك أظهرت نتائج الدراسة الحالية ان استخدام المستخلص المائي لنبات القرفة آمن ولايسبب استخدامه أي أضرار سمية للجسم في الجرع المدروسة .

Protective effect of Cinnamonum zeylanicum cold water bark extract against induced rheumatoid arthritis in white male rats and its effect on some biochemical and histological parameters

Abstract
The current study aimed to know the protective effect of the aqueous extract of Cinnamon zeylanicum to reduce the effect of arthritis induced by Complete Freunds Adjuvant in white male rats by studying some changes in blood, biochemical and histological parameters, in addition to right foot thickness and body weight in experimental animals. The study was conducted in the Graduate Studies Laboratory – College of Education – Department of Life Sciences, University of Karbala from September 22 to January 15
white male rats were used and divided randomly into eight groups (5 animals for each group). The first group G1 was the negative control group orally with plain water only for twenty days and the second group G2 was injected into the sole of the right foot with a dose of 0.1 ml of Complete Freunds Adjuvant to induce rheumatoid arthritis Promised positive control group
As for the third, fourth and fifth groups, they were injected with CFA into the sole of the right foot on the first day of the experiment and after 10 days of inducing inflammation, they were orally dosed with aqueous extract of cinnamon at a concentration (250, 350 and 450 mg/kg) of body weight, respectively, daily for 20 days. As for the sixth groups G6, seventh G7 and eighth G8, they were dosed orally with aqueous extract of cinnamon only at concentrations (250, 350 and 450 mg/kg) of body weight, respectively, daily for 20 days
Blood samples were collected from the eight groups at the end of the experiment to measure the following parameters measuring the level of liver enzymes (ALP, AST, ALT and GGT) and changes in the level of lipids (TG), TC, LDL and HDL) the concentration of oxidative enzymes (MDA, GSH and (CAT) with measuring changes in the level of ( CRP) and (RF) in addition to measuring body weight and right foot thickness before the induction of arthritis and on the last day of the experiment, and the experiment showed the following results
The results of the current study showed that the development of arthritis in rats led to a significant increase in the level of liver enzymes ALP, AST, ALT and GGT and fat level Which included TG, TC and LDL in the positive control group G2 compared with the negative control group G1, while when the groups G3, G4 and G5 were dosed orally with aqueous extract of cinnamon led to a significant decrease in the level of liver enzymes and the level of lipids compared with the positive control group G2
It also caused a significant increase in the level of MDA, CRP and RF in the positive control group G2 compared with the negative control group G1, while those titrations decreased when the animals were orally dosed with aqueous extract of cinnamon in the groups G3, G4 and G5 compared with the positive control group G2, While a significant decrease in the level of HDL, GSH and CAT was observed in the positive control group G2 compared with the negative control group G1, and those titrations increased in the groups G3, G4 and G5 when compared with the positive control group G2
Rheumatoid arthritis also caused a significant increase in the thickness of the right foot in the positive control group G2 compared to the negative control group G1, and treatment with aqueous extract of cinnamon for 20 days led to a decrease in the thickness of the right foot in the treated groups compared with the positive control group G2. In addition, there was a clear decrease in body weight in the positive control group compared to the negative control group, accompanied by an increase in weight in the protective groups compared to the positive control
The results of the current study also showed that there was no negative effect of the cold aqueous extract of cinnamon on the physiological, biochemical and histological parameters studied in groups G6, G7, and G8 that dosed the extract alone.
Histological examination of the ankle joint revealed clear changes in the G2 group when compared with the G1 group, and that these changes included the enlargement of the synovial membranes and the infiltration of inflammatory cells in the area of the injury.While an improvement in those parameters was observed in the protective groups when compared with the negative control group, as the thickness of the feet decreased, accompanied by a decrease in the infiltration of inflammatory cells in the injury area.
The results of the current study showed that giving the aqueous extract of the cinnamon plant contributed to reducing the pathological effects of arthritis by stopping the damage that may occur to the affected joint, which leads to the breakdown of cartilage tissue in inflammation. Toxic damage to the body in the studied doses.