تأثير الري بمياه مالحة والرش بالجبرلين في نمو نبات الحنطة (Triticum aestivum L.)

رسالة ماجستير

اسم الباحث : رائد حامد هاشم الغانمي

الكلية : كلية التربية للعلوم الصرفة

الاختصاص : علوم الحياة

سنة نشر البحث : 2015

تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث

   نفذت التجربة في اصص بلاستيكية تحت ظروف حقلية في إحدى المزارع في منطقة البركة (30) كم شمال شرق محافظة كربلاء المقدسة, وعلى خط طول 44.14 درجة و خط عرض 32.41 درجة, زرع نبات الحنطة Triticum aestivum L. خلال الموسم الشتوي 2013 – 2014. صممت التجربة كتجربة عامليه باستخدام تصميم تام التعشية CRD وبثلاثة مكررات. تمثل العامل الاول  بثلاثة انواع  لمياه الري هي ماء بئر, ماء مبزل وماء نهر وتمثل العامل الثانـــي بأربعة تــراكيز من الجبرلين هـــي  صفر , 75 , 150 و 225 ملغم.لتر-1,  أخذت  القياسات في مرحلة التزهير الكامل ( 100 % ) تمت دراسة بعض مؤشرات النمو الخضري وبعض المؤشرات الفسلجية وفي مرحلة النضج تم قياس الحاصل ومكوناته .

أوضحت النتائج أن نوعية مياه الري أثرت تأثيرا معنويا في جميع الصفات باستثناء صفة محتوى الكلوروفيل إذ لم يكن لنوعية المياه تاثيرٌ فيها, إذ أعطى استخدام مياه النهر أعلى القيم لصفات النمو الخضري وهي ارتفاع النبات , عدد الاشطاء , مساحة ورقة العلم و محتوى الماء النسبي والتي بلغت 68.63 سم , 1.98 شطأ , 18.94 سم2 و 71.9 % على الترتيب , وكذلك في بعض صفات الحاصل منها عدد السنابل , طول السنبلة , عدد السنيبلات , عدد الحبوب , وزن 1000 حبة والحاصل البايولوجي و حاصل الحبوب والتي بلغت 1.45 سنبلة , 6.81 سم , 19.47 سنيبلة , 37.87 حبة , 33.40 غم , 17.04 غم.نبات-1 و 12.74 غم.نبات-1 على الترتيب. من الناحية الاخرى اعطت مياه البئر اعلى المعدلات في بعض الصفات منها تركيز البرولين وفعالية انزيم SOD وتركيز النتروجين في الحبوب والتي بلغت 4.29 ملغم.كغم-1 , 39.02 غم-1 (وزن طري ) و 2.53 % على الترتيب.

أثرت مستويات الجبرلين المضافة تأثيرا معنويا في بعض الصفات المدروسة منها محتوى الكلوروفيل, تركيز البرولين في الأوراق, فعالية انزيم  SOD, عدد الحبوب في السنبلة, وزن 1000 حبة, حاصل الحبوب, تركيز NPK في الحبوب, تركيز الفسفور في القش, نسبة البروتين في الحبوب و اعطى المستوى الثالث 150 ماغم.لتر-1 اعلى معدل في اغلب الصفات المذكورة اعلاه منها ارتفاع النبات , وزن 1000 حبة , حاصل الحبوب, تركيز النتروجين في الحبوب , تركيز الفسفور في الحبوب و تركيز البروتين والتي بلغت 68.5 سم , 33.73غم , 11.79 غم.نبات-1 , 2.58 % , 0.38 % , 16.15% على الترتيب. واعطى المستوى الرابع 225 ملغم.لتر-1 اعلى المعدلات للصفات التالية محتوى الكلوروفيل وعدد الحبوب و تركيز النتروجين في القش والتي بلغت 32.49 وحدة, 36.87 حبة و2.44 % على الترتيب .

واظهرت نتائج الدراسة عدم وجود أي تأثير معنوي للتداخلات بين نوعية المياه ومستوى الجبرلين في الصفات المدروسة, باستثناء صفة تركيز البرولين , عدد السنيبلات في السنبله وصفة تركيز الفسفور في القش.

The impact of Irrigation with Salin water and Foilar application of Gebberellin on growth of Wheat plant

   A plastic pots experiment was carried out in privte field at Albargah district 30 km North east of Kerbala city longitude 44.14 degrees latitude and 32.41 degrees, during the winter season 2013 – 2014 using wheat plant Triticum aestivum L. as an indicator plant. A factorial experiment within completely Randomized design (C.R.D) with three replications was adopted . The first factor represents the three types of water well , drainage and river water while the second factor represents the four concentrations of Gibberrellic acid GA3 (0, 75, 150 and 225 mg.L-1) . Some parameters of vegetative growth and physiological parameters , yield and its components at the maturity stage were studied.

        Results revealed that irrigation water types had significant effect on all-most all studied characteristics except chlorophyll content. The River water treatment gave the highest values of vegetative growth Characteristics representing ​​Plant height, number of tillers, flag leaf area, relative water content giving 68.63 cm, 1.98 tillers, 18.94cm2 and 71.9 %, respectively. Some yield components were also signifcamtly affected number of spikes per plant, spike length, number of spikelets in the spike, the number of grains in spike , weight of 1000-grain, biological yield and grains yield giving 1.45 spikes ,6.81cm 19.47spiklets 37.87grains , 33.40gm, 17.04gm.plant-1 and 12.74gm.plant-1 , respectively. On the other hand well water had higher concentration of proline in the leaves, SOD anzyme activity and concentration of nitrogen in the grain giving 4.29 mg.kg-1 ,39.02gm-1 fresh weght and 2.53 %, respectively

Gibberellin levels had a markd affect on chlorophyll content, proline leaves percentage, SOD activity, the number of grains in spike, 1000-grain weight, grain yield, the concentration of NPK in the grain, the concentration of phosphorus in the straw and protein percentage in the grain. The third level 150 mg.L-1 gave highest values of most studied parameters for Plant height , 1000-grain weight, grain yield, N% , P% and protein % in grains giving 68.5 cm , 33.73gm , 11.79gm.plant-1 , 8148%, 2.58%, 0.38%, and 16.15% respectively. while the fourth level 225 mg.L-1, gave the highest values of chlorophyll content, number of grains, N% in the straw which were 32.49 spad unit , 36.87grains and 2.44% respectively.

The interaction between water quality and GA3 level effected on proline concentration, number of spikelets spike in prescription phosphorus concentration in the straw.