اسم الباحث : محمد قاسم صافي آل هادي
الكلية : كلية الزراعة
الاختصاص : المحاصيل الحقلية
سنة نشر البحث : 2019
تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث
نفذت تجربتان عامليتان احدهما مختبرية في مختبر تكنولوجيا البذور/قسم المحاصيل الحقلية /كلية الزراعة/ جامعة كربلاء خلال العام 2018 , والأخرى حقلية في الحقل التابع إلى إعدادية ابن البيطار في قضاء الحسينية خلال الموسم الربيعي 2018, بهدف دراسة تنشيط البذور ومدد خزنها في نسبة الإنبات والبزوغ وعلاقة ذلك بالتأسيس الحقلي ومعرفة نمو وحاصل الذرة البيضاء وتحديد أفضل معاملة تنشيط , استعمل التصميم العشوائي الكامل ((CRD للتجارب العاملية في التجربة المختبرية وبثلاثة تكرارات واستعمل تصميم القطاعات الكاملة المعشاة (RCBD) في التجربة الحقلية وبثلاثة مكررات وبعاملين الأول معاملات تنشيط البذور بنقعها لمدة 24 ساعة] بالماء المقطر وحامض الجبرليك (GA3) بعدة تراكيز( 20و40 و60) ملغم لتر–1 وبذور جافة[ والعامل الثاني مدد خزن البذور ( بذور مخزونة لسنة واحدة منتجة عام2017 وبذور مخزونة لسنتان منتجة عام 2016 وبذور مخزونة لثلاث سنوات منتجه عام 2015 وبذور مخزونة لأربع سنوات منتجة عام 2014).
وقد أظهرت نتائج التجربة المختبرية تفوق معاملة التنشيط بحامض الجبرليك بتركيز60 ملغم لتر1- معنوياً بإعطائها أعلى المتوسطات لصفات سرعة الإنبات (74.50%) ونسبة الإنبات المختبري القياسي(73.67%) وطول الجذير(6.55) سم ومحتوى الكلوروفيل (15.39) SPAD والوزن الجاف للبادرة (11.40) ملغم وقوة البادرة في العد الأول (1108) وقوة البادرة في العد الثاني (1103) , مقارنة بمعاملة المقارنة التي أعطت اقل المتوسطات لهذه الصفات (57.17%) و(50.67%) و(2.52 سم) و(12.48 SPAD) و(7.95 ملغم) و(338) و(303) بالتتابع , وقد تفوقت معاملة التنشيط بحامض الجبرليك تركيز(40) ملغم لتر–1 بإعطائها أعلى متوسط لطول الرويشة بلغ (8.13) سم مقارنة بمعاملة المقارنة التي أعطت اقل متوسط بلغ (3.13) سم .
تفوقت البذور المخزونة لسنة واحدة معنوياً بإعطائها أعلى المتوسطات لصفات طول الجذير (6.38) سم وطول الرويشة (7.77) سم ومحتوى الكلوروفيل (16.36) SPAD والوزن الجاف للبادرة (11.25) ملغم وقوة البادرة في العد الأول (1245) وقوة البادرة في العد الثاني (1202) مقارنة بمعاملة المقارنة التي أعطت أدنى المتوسطات لهذه الصفات (3.50 سم)
و(4.58 سم) و(10.31 SPAD) و(6.66 ملغم) و(372) و(353) بالتتابع , وقد تفوقت معاملة الخزن لسنتين بإعطائها أعلى المتوسطات لصفتي سرعة الإنبات (89.07%) ونسبة الإنبات المختبري القياسي (85.07%) مقارنة بمعاملة الخزن لثلاث سنوات التي أعطت اقل المتوسطات (42.80%) و (39.87%) بالتتابع .
أظهرت نتائج التجربة الحقلية تفوق تنشيط البذور بحامض الجبرليك بتركيز 60 ملغم لتر– 1معنوياً بإعطائه أعلى المتوسطات لمعظم الصفات , نسبة البزوغ (%42.66) وعدد الأوراق (12.97) ورقة نبات–1 والمساحة الورقية (5413) سم2 وعدد الحبوب في الرأس (5819) حبة وحاصل الحبوب (10.74) طن هـ– 1, وتفوقت معاملة التنشيط بحامض الجبرليك 40 ملغم لتر– 1معنوياً بإعطائها أعلى المتوسطات في صفتي ارتفاع النبات (148.07) سم ودليل الحصاد (%38.76) وتفوقت معاملة التنشيط بحامض الجبرليك بتركيز20 ملغم لتر– 1 معنوياً بإعطائها أعلى المتوسطات في صفتي وزن1000 حبة ((35.90 غم وتركيز البروتين في الحبوب (%16.52) بالمقارنة بمعاملة المقارنة التي أعطت أدنى المتوسطات .
وقد أثرت مدة الخزن معنوياً في جميع الصفات إذ تفوقت معاملة الخزن لسنة واحدة معنوياً بإعطائها أعلى المتوسطات لمعظم الصفات , نسبة البزوغ (43.91%) وارتفاع النبات (159.59) سم والمساحة الورقية (5308) سم2 ووزن الرأس (12.83) طن هـ– 1وحاصل الحبوب (10.86) طن هـ– 1, وتفوقت معاملة الخزن لسنتين في عدد الأفرع (1.067) فرع نبات–1 وتركيز البروتين في الحبوب (15.28%) , بالمقارنة مع معاملة المقارنة التي أعطت أدنى المتوسطات.
وأظهرت النتائج تأثيراً معنوياً للتداخل بين معاملات تنشيط البذور ومدة خزن البذور في اغلب الصفات المدروسة , نستنتج من نتائج هذه الدراسة إن تنشيط البذور بحامض الجبرليك بشكل عام أدى الى زيادة نسبة الإنبات المختبري القياسي والبزوغ الحقلي لجميع مدد خزن البذور وتحسين صفات البادرة ونمو النبات مما انعكس ذلك ايجابياً على حاصل الحبوب من خلال زيادة مكوناته .
Effect of Seed storaged priming with different storage periods on Seed vigour, groth, and yield of Sorghum bicolor (L.) Moench
Two factorial experiments were carried out: one is laboratory in the Laboratory of Seeds Technology/Dept Field Gropes/College of Agriculture/University of Karbala, during the year 2018; the other is a field experiment, which was taken place in the field related to Abn al-Baitar Secondary School in AL-Hussainyah District, during Spring 2018 for the purpose effect of seed storage priming and storage periods in the percentage of germination and emergence and its relation to the field establish ment, knowing the growth and yield of sorghum bicolor L., determining the best enhancing treatment, and studying the seed age of Sorghum bicolor L. The Completely Randomized Design (CRD) of factorial experiments was used in the laboratory experiment three times; and the Randomized Complete Block Design(RCBD) was used in the field experiment three times as well, with two factors: the first factor is seed enhancement by steeping the seeds for 24 hours (in mineral water and Gibberellic acid (GA3) in several condensations (20,40,60) mg liter-1 and dry seeds), and the other factor is seeds age(one year: seeds 2017, two years: seeds 2016, three years: seeds 2015, and four years: seeds 2014).
The results of the laboratory experiment showed the superiority of seed priming with Gibberellic acid concentration (60)mg Liter-1 significantly by giving the highest averages of germination speed characteristics (74.50%), the percentage of the standard laboratory germination (73.67%), root length (6.55) cm, Chlorophyll components (15.39) SPAD, dry weight of seedlings (11.40) mg, seedling vigor in the first counting (1108), and seedling vigor in the second counting (1103) in comparison to the dry seeds which gave the lowest averages:( 57.17%),(50.67%),(2.52 cm), (12.48 SPAD), (7.95 mg),(338), and (303), respectively. Moreover, the enhancement with Gibberellic acid concentration (40) mg liter-1 exceedingly gave the highest average of plumule length (8.13) cm in comparison to the dry seeds which gave the lowest average (3.13) cm.
The seeds that storage for one year exceeded significantly by giving the highest averages of root-length (6.38) cm, plumule-length (7.77) cm, Chlorophyll components (16.36) SPAD, dry weight of seedlings (11.25)mg, seedling vigor in the first counting
(1245), and seedling vigor in the second counting (1202), in comparison to the dry seeds which gave the lowest averages: (3.50 cm),(4.58 cm),(10.31 SPAD), (6.66 mg), (372), and(353), respectively. The two-year storage exceedingly gave the highest averages of the germination speed (89.07%) and the percentage of the standard laboratory germination (85.07%), while the three-year storage gave the lowest averages: (42,80%) and (39.87%), respectively.
The results of the field experiment showed the superiority of seed seed priming with Gibberellic acid concentration (60) mg Liter-1 significantly by giving the highest averages of the most characteristics: the percentage of emergence (42.66%),the number of leaves (12.97) leaf plant-1, leaf area (5413) cm2,grain number (5819) grain, grain yield (10.74) tan h-1; whereas enhancement with Gibberellic acid concentration (40) mg liter-1 exceeded significantly by giving the highest averages of the two factors: plant height (148.07)cm and harvest index (38.76%); while enhancement with Gibberellic acid concentration (20) mg liter-1exceeded significantly by giving the highest averages of the weight of 1000 grain (35.90) gm and the protein percentage in the grain (16.52%) in comparison to the dry seeds which gave the lowest averages .
The seed storage age effected all factors significantly. One-year storage exceeded significantly by giving the highest averages of most characteristics: percentage of emergence (43.91%), plant height (159.59) cm, leaf area (5308 cm2), panicle weight (12.83)tan h-1, and grain yield (10.86)tan h-1; whereas two-year storage exceeded in the number of tillers (1.067) tiller plant-1, and protein percentage in the grain (15.28%) as compared to the dry seeds which gave the lowest averages.
The findings of the study showed a significant effect in the interaction between seed priming and seed storage periods on most of the studied characteristics. It can be concluded, thus, that seed enhancement with Gibberellic acid, generally, resulted in an increase in the percentage of standard laboratory germination and field emergence of all seed ages, and improving the characteristics of seedling and growth, therefore, increasing grain yield by increasing its components.