تأثير رش الGlycine betaine ومستويات تمليح التربة في تحمل نبات الحنطة (Triticum aestivum L.) صنف فتح

رسالة ماجستير

اسم الباحث : بتول عبد سلطان الركابي

الكلية : كلية التربية للعلوم الصرفة

الاختصاص : علوم الحياة-النبات

سنة نشر البحث : 2016

تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث

    لدراسة تأثير اضافة الكلايسين بيتاين في التقليل من الاجهاد الملحي الذي يتعرض اليه نبات الحنطة .Triticum aestivum L نفذت تجربة الأصص البلاستيكية في الظلة السلكية التابعة للشعبة الزراعية في جامعة كربلاء. زرع نبات الحنطة Triticum aestivum L. صنف (فتح) خلال الموسم الشتوي 2014 – 2015. صممت التجربة كتجربة عامليه باستخدام تصميم تام التعشية (CRD) وبثلاثة مكررات. تمثل العامل الاول  باربعة مستويات ملحية ( S)  وهي ( 0 و3 و6 و9  ديسي سيمنز م-1) وتمثل العامل الثانـــي بأربعة تـراكيزمن الكلايسين بيتاين      (G )هـــي  (صفر , 50 , 100 و 150 ملغم لتر-1) . تمت دراسة بعض مؤشرات النمو الخضري وبعض المؤشرات الفسلجية والتشريحية في مرحلة التزهير (100%) وفي مرحلة النضج تم قياس الحاصل ومكوناته .   حللت النتائج احصائياً وقورنت المتوسطات باستعمال أقل فرق معنوي و بمستوى احتمال 0.05 .

     أوضحت النتائج أن مستويات ملوحة التربة أثرت معنوياً في اغلب الصفات المدروسة باستثناء محتوى الكلايسين بيتاين في الاوراق وتركيزالبوتاسيوم ونسبة البوتاسيوم الى الصوديوم وتركيز النتروجين في الحبوب ، وقد أعطى  المستوى الملحي  ( 9 ديسي سيمنز     م-1) اوطأ القيم لصفات النمو الخضري متمثلة بارتفاع النبات و عدد الاشطاء و مساحة ورقة العلم ومحتوى الاوراق من الكلوروفيل  ومحتوى الماء النسبي والتي بلغت 75.33سم ، 1.900 شطأ . نبات-1 ، 29.482 سم2 ، 18.570حدة سباد و54.154 % بالتتابع . وكذلك في بعض صفات الحاصل متمثلة بعدد السنابل ، طول السنبلة، عدد السنيبلات ، عدد الحبوب ، وزن 1000 حبة ، الحاصل البايولوجي ، حاصل الحبوب ، دليل الحصاد والتي بلغت 1.575 سنبلة ، 8.400 سم ، 16.633سنيبلة ، 22.483 حبة ، 24.708غم ، 16.636 نبات.غم -1 ، 3.663 نبات.غم -1 و 22.620% بالتتابع . من جانب آخر اعطى المستوى الملحي  ( 9 ديسي سيمنز م-1)  اعلى المعدلات في بعض الصفات منها تركيز البرولين تركيز الفسفور والصوديوم  في الحبوب والتي بلغت 7 7.76مايكروغرام.غم-1، 0.560 %و 0.260 % بالتتابع .

       بينت الدراسة أن مستويات ملوحة التربة أثرت بشكل معنوي في جميع الصفات التشريحية ،أذ أعطى المستوى الملحي ( 9 ديسي سيمنز م-1) اعلى المعدلات في بعض الصفات منها سمك الورقة و طول الثغور في البشرتين العليا والسفلى وعدد الخلايا السلكية في البشرتين العليا والسفلى والتى بلغت 2.950 مايكروميتر ,62.245 مايكروميتر ,64.027 مايكروميتر ,17.533خلية ,17.341 خلية بالتتابع .في حين أعطى المستوى الملحي المذكور نفسه أوطأ قيم لعدد الخلايا الطويلة في البشرتين العليا والسفلى اذ بلغت 24.586 خلية و 24.070 خلية بالتتابع .

    أثرت مستويات الكلايسين بيتاين المضافة تأثيراً معنوياً في بعض الصفات المدروسة منها مساحة ورقة العلم، محتوى الماء النسبي، تركيز البوتاسيوم والصوديوم في الحبوب ، دليل الحصاد ،طول الثغور في البشرتين  العليا والسفلى و عدد الخلايا السلكية في البشرتين العليا والسفلى . و اعطى المستوى  G150 ملغم/لتر اعلى معدل في اغلب الصفات المذكورة اذ بلغ كل من تركيز الصوديوم في الحبوب ، مساحة ورقة العلم ,محتوى الماء النسبي، عدد الخلايا السلكية في البشرتين العليا والسفلى مقدار 43.740 سم2 ،80.355 % ،0.282 %، 16.141 خلية و15.841 خلية بالتتابع ، في حين أعطى المستوى G150 ملغم/لتر اوطأ معدل في صفة تركيز البوتاسيوم في الحبوب  بلغ 1.373 % . وأعطى المستوى G100 ملغم /لتر اعلى معدل في صفة طول الثغور في البشرتين العليا والسفلى  بلغ مقدار 59.831 مايكروميتر ،  57.997 مايكروميتر بالتتابع .

      وأظهرت نتائج الدراسة وجود تأثير معنوي للتداخلات بين مستويات ملوحة التربة و الكلايسين بيتاين المضاف في جميع الصفات المدروسة باستثناء صفة  محتوى الكلايسين بيتاين في الاوراق وتركيز النتروجين في الحبوب. وكانت للتداخلات المستخدمة في الدراسة تأثيرات متباينة باختلاف الصفات المظهرية والفسيولوجية والتشريحية  المدروسة .  الا انه يمكن القول بان اعلى معدل في قيم الصفات المدروسة ظهر في المعاملات التي يقل فيها مستوى ملوحة التربة ويزداد فيها مستوى الكلايسين بيتاين المضاف رشاً .

The effect of spraying Glycine betaine And levels of soil salinization in bearing wheat Plant (Triticum aestivum L.) Class open

To study the effect of adding Glycine Betaine in reducing the soline stress, which exposed it wheat plant (Triticum aestivum L.), experiment carried out in plastic pots canopy wired of Agricultural Division in Kerbala University. Wheat cultivar namely (Fateh class) was planted during the winter season 2014 – 2015. The factorial experiment was designed using a complete randomized design (CRD) with three replicates. Treatments included  four levels of soil salinity (S) which is (0, 3, 6 and 9 ds m-1) and four Glycine Betaine concentrations (G)  (0, 50 , 100 and 150 mg L -1) with foliar applications . Study has some vegetative growth , Anatomical and physiological indicators in the flowering stage (100%) . In the mature stage yield and its components were masuared . Means were compared using LSD at 0.05 probability level.

The results showed that levels of soil salinity affected significantly in most of the traits except Glycine Betaine content in leaves , potassium concentration , the potassium to sodium ratio  and the concentration of nitrogen in the grains. It has given soil salinity level (9 ds. m-1) lower values ​​for recipes vegetative growth represented by the plant height , number tillers , leaf flag area , the content of the leaves of chlorophyll and relative water content, which amounted to 75.33 cm, 1.900 tillers . plant-1, 29.482 cm2, 18.570 unit Spade and 54.154% sequentially. As well as in some of the qualities of yield , represented by a number of spikes, spike length, number of spikelet, grain number, weight of 1000 grains, biological yield , grain yield , harvest index, which amounted to 1.575 spike, 8.400 cm, 16.633, 22.483, 24.708 g, 16.636 gm. Plant-1, 3.663 gm. Plant-1 and 22.620% sequentially. On the other hand given the level of soil salinity (9 ds m-1) the highest in some of the qualities of which the concentration of proline , concentration of phosphorus and sodium in the grains , which amounted to 7.767 microgram.gm-1, 0.560 % and 0.260 % sequentially

The study showed that soil salinity levels significantly affected in all the anatomical attributes, as it gave the level of soil salinity (9 ds. m-1) the highest in some of the qualities of which the leaf thickness and the length of the stoma in the abaxial and adaxial epidermis , the number silica cells in the abaxial and adaxial epidermis, which amounted to 2.950 micrometer, 62.245 micrometer, 64.027 micrometer, 17.533 cells , 17.341 cells sequentially. While given the same level of soil salinity mentioned lower values ​​for a number of long cells in the abaxial and adaxial epiderm , amounting to 24.586 cell and 24.07cell sequentially.

Levels of Glycine Betaine added significant effect in some of the traits of which flag leaf area, relative water content, potassium and sodium concentration in the grain, harvest index, the length of the stoma in the abaxial and adaxial epidermis , the number silica cells in the abaxial and adaxial epidermis. And given the level G150 mg L-1 higher rate in most of the mentioned qualities, as was all of the sodium concentration in the grain, and the flag leaf area, relative water content, , the number silica cells in the abaxial and adaxial epidermis the amount of 43.740 cm2, 80.355%, 0.282%, 16.141 cell and 15.841 cell sequentially .While level gave G150 mg. L-1 lower rate in the recipe potassium concentration in the grain amounted to 1.373%.

Given the level G100 mg .L-1  show the  highest rate in the character of the length of the stoma in the abaxial and adaxial epiderm amounted 59.831 micrometer and 57.997 micrometer sequentially.

The study results showed significant effect of interactions between soil salinity levels and Glycine Betaine added in all traits except recipe Glycine Betaine content in leaves and the concentration of nitrogen in the grain . The interventions used in the study different impacts in different morphological , physiological and anatomical characteristics studied , but we can say that the highest rate in the values ​​of the traits appeared in transactions in which at least the level of soil salinity and increasing the level of foliar Glycine Betaine added.

Top of Form