تأثير مسحوق الطماطة على الاداء الانتاجي والحالة الصحية في عليقة الدجاج اللاحم المعرض للأفلاتوكسين

رسالة ماجستير

اسم الباحث : امجد عبد الحسن الداوودي

اسم المشرف : أ.م.د. علي رضا عبد أ.د. لطيف ابراهيم كاظم

الكلمات المفتاحية :

الكلية : كلية الطب البيطري

الاختصاص : الصحة العامة

سنة نشر البحث : 2022

تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث

الخلاصه
أجريت هذه الدراسة في كلية الطب البيطري / جامعة كربلاء لبحث تأثير مسحوق الطماطم في تقليل الضرر الناتج عن تعرض دجاج اللاحم للأفلاتوكسين عن طريق قياس بعض المعايير الكيميوحيوية ومضادات الأكسدة والمناعة والأداء الانتاجي والتغيرات النسيجية للكبد.
استمرت التجربة لمدة 35 يومًا من 12 فبراير إلى 19 مارس/ 2022. وزعت مئة فرخ من افراخ اللحم (روز 308) في عمر يوم واحد بشكل عشوائي إلى 5 مجموعات متساوية (20 لكل مجموعة). المجموعة الأولى اعتبرت مجموعة سيطرة حيث غذيت على عليقة اساسية خالية من اي اضافات خلال مدة التجربة، المجموعة الثانية غذيت يوميا لغاية عمر 28 يوم على عليقة ملوثة بسموم الأفلاتوكسين بنسبة 30 جزء لكل بليون فقط، المجموعة الثالثة غذيت على العليقة الملوثة بسموم الأفلاتوكسين 30 جزء في البليون مكمل بتركيز ميكوفكس 0.1 مجم / كجم علف، المجموعة الرابعة غذيت بعليقة ملوثة بالأفلاتوكسين 30 جزء في البليون ومدعم بمسحوق الطماطم بتركيز 10 جم / كجم علف، بينما غذيت المجموعة الخامسة على عليقة غذائية مدعمة بمسحوق الطماطم بتركيز 10 جم / كجم علف خلال مدة التجربة. تم تحليل مكونات مسحوق الطماطم بواسطة تقنية HPLC.
في اليوم الرابع ، الثامن والعشرين ، الخامس والثلاثين من العمر ، تم جمع عينات دم من 5 دجاجات لكل مجموعة من الوريد الوداجي في أنبوب اختبار بدون مضاد للتخثر ، للحصول على المصل لتقيم الفحوصات الكيميوحيوية والمناعية.
أظهرت نتائج الصفات الكيميوحيوية للدراسة الحالية أن المجموعة AF &TP أظهرت انخفاضًا معنويًا (P˂0.05) في تركيز AST و ALT ، وكذلك مستوى الكرياتينين مقارنة بمجموعة AF ، كما أظهرت زيادة معنوية (P˂0.05) في تركيز نفس الصفات في اليوم 28، اما في اليوم 35 أظهرت انخفاض معنوي (P˂0.05) في تركيز مستوى الكرياتينين مقارنة مع مجموعة AF، بينما انخفضت مستويات الكوليسترول ،الدهون الثلاثية، LDL، VLDL بشكل معنوي (P ˂0.05) في مجموعة AF &TP مقارنة بمجموعة AF التي أظهرت زيادة معنوية (P˂0.05)، كما زاد معدل HDL معنويا (P ˂0.05) في مجموعة AF &TP مقارنة بمجموعة AF التي أظهرت انخفاضا معنويا (P˂0.05) في اليومين 28 و 35، كانت الزيادة معنوية (P˂0.05) في معدلات Gpx و SOD في مجموعة AF &TP مقارنة بمجموعة AF كما انخفضت النتائج معنوياً (P˂0.05) في تركيز MDA في مجموعة AF &TP مقارنة بمجموعة AF في اليوم 28، اما في اليوم 35 أظهرت زيادة معنوية (P˂0.05) في تركيز Gpx في مجموعة AF &TP مقارنة بمجموعة AF.
أظهرت نتائج الصفات الحسية زيادة معنوية (P˂0.05) في الطراوة والعصارة والنكهة واللون والاستساغة في مجموعة AF &TP مقارنة بمجموعة AF كما وأظهرت النتائج وجود زيادة معنوية (P˂0.05) في وزن الطحال والغدة الزعترية والجراب فابريشيا في مجموعة AF &TP
مقارنة بمجموعة AF بالإضافة إلى انخفاض معنوي (P˂0.05) في معدل وزن الكبد في مجموعة AF &TP مقارنة بمجموعة AF في اليوم 28، بينما في اليوم 35 أظهر انخفاضًا معنويًا (P˂0.05) في وزن الكبد في مجموعة AF &TP مقارنة بمجموعة AF. أظهرت نتيجة المؤشر الكبدي الجسدي انخفاضاً معنوياً (P˂0.05) في مجموعة AF &TP مقارنة بمجموعة AF. أظهرت النتائج المناعية زيادة معنوية (P˂0.05) في مستويات الأجسام المضادة لمرض نيوكاسل ومرض الجراب المعدي لمجموعة AF &TP مقارنة بمجموعة (AF)، والتي أظهرت انخفاضًا معنويًا (P˂0.05) في تلك الصفات. أظهرت نتائج وزن الجسم في اليوم 7،14،21 و 28 زيادة معنوية (P≤0.05) في مجموعة AF &TP مقارنة بمجموعة AF لنفس النتائج.
أظهرت التغيرات النسيجية المرضية للكبد تحسناً في الأنسجة التالفة لمجموعة AF &TP مقارنة بمجموعة AF عن طريق تقليل النزف وعودة الأنسجة نسبيا إلى التركيب الطبيعي. نستنتج من هذه الدراسة أن تركيز مسحوق الطماطم 10 جم / كجم له دور وقائي لتقليل الضرر الناتج عن التعرض لـ 30 جزء في البليون من الأفلاتوكسين في العلف في فروج اللحم.

Influence of Tomato Powder on Growth Performance and Health State in Broilers Diet Exposed to Aflatoxin

The present study was conducted at College of Veterinary Medicine / University of Kerbala to investigate the effect of the Tomato powder in reducing the damage caused by the exposure of broiler chickens to aflatoxins by measuring some biochemical, antioxidant, immunological, performance, and histological changes of liver in broilers.
The experiment lasted for 35 days from 12 Feb to 19 Mar 2022. One hundred broiler chicks (Ross 308) at one day aged were randomly divided into 5 equal groups (20 chicks per group). The first group was considered a general control group fed on a basal diet free from any additions. The second group fed the aflatoxin (AF) contaminated diet daily by 30 ppb. The third group fed on a diet contaminated with aflatoxin 30 ppb+ supplemented by mycofix concentration 0.1 g / kg feed. The fourth group was also fed on a diet contaminated with aflatoxin 30 ppb+ supplemented by tomato powder (TP) with concentration 10 g / kg feed. The fifth group fed on a basal diet supplemented with Tomato powder with concentration 10 g / kg feed during the experiment. Powder of tomato components were analyzed by high performance liquid chromatographic (HPLC) for its components.
At day 4th, 28th and 35th of their age, blood samples were collected from 5 bird per group from the jugular vein in a test tube without anticoagulant, to obtain the serum to determine the biochemical and immunological tests.
Results of the biochemical parameters of the current study revealed that the AF&TP group showed a significant decrease (P˂0.05) in the concentration of Aspartate aminotransferase (AST) and Alanine aminotransferase (ALT), as well as the level of creatinine compared with AF group, which showed a significant increase (P˂0.05) in the concentration of the same parameters in day 28, while in day 35 showed a significant decrease (P˂0.05) in the concentration the level of creatinine compared with AF group. The levels of cholesterol, triglyceride, low density lipoprotein (LDL) and very low density lipoprotein (VLDL) were significantly decrease (P ˂0.05) in the AF&TP group compared to the AF group that showed a significant increased (P˂0.05). Also high density lipoprotein (HDL) were significantly increase (P ˂0.05) in the AF&TP group compared to the AF group that showed a significant decrease (P˂0.05) in day 28 and 35. As well, the results showed significant increase (P˂0.05) in the concentration of glutathione peroxidase (Gpx) and superoxide dismutase (SOD) in the AF&TP group compared to the AF group. In addition, the results of malondialdehyde (MDA) significantly decreased (P˂0.05) in the AF&TP group compared to the AF group in day 28, while in day 35 showed a significant increase (P˂0.05) in the concentration of Gpx in the AF&TP group compared to the AF group.
The sensory traits results showed a significant increase (P˂0.05) in the tenderness, juicy, flavor, color and palatability in the AF&TP group compared to the AF group. The results that showed a significant increase (P˂0.05) in the weight of spleen, thymus and bursa of fabricius in the AF&TP group compared to the AF group, in addition, the results as a significant decrease (P˂0.05) in the weight of liver in the AF&TP group compared to the AF group in day 28, while in day 35 showed a significant decrease (P˂0.05) in the weight of liver in the AF&TP group compared to the AF group. The result of the hepatosomatic index showed a significant decrease (P˂0.05) in the AF&TP group compared to the AF group. The immunological results showed a significant increase (P˂0.05) in the levels of antibodies against Newcastle disease and infectious bursal disease for the AF&TP group compared with the AF group, which showed a significant decrease (P˂0.05) in the same parameters. The results of the body weight in day 7,14,21 and 28 showed a significant increase (P˂0.05) in the AF&TP group compared to the AF group for the same results.
Histopathological changes revealed improvement in the damaged tissue of the AF&TP group compared to the AF group by reducing the hemorrhage and the return of tissue relative to the normal structure. Its concluded from the results of this study that, the tomato powder at 10 g/kg has a protective role to reduce the damage that caused by exposure to 30 ppb aflatoxin in feed of broiler