اسم الباحث : علي عزيز حاتم سعود
اسم المشرف : ا د رزاق أعطية
الكلمات المفتاحية : ماش حامض السالساليك ومواعيد الزراعه
الكلية : كلية الزراعة
الاختصاص : العلوم الزراعية المحاصيل الحقلية
سنة نشر البحث : 2022
تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث
تم تنفيذ تجربة حقلية خلال الموسم الصيفي للعام 2021 في حقل التابع لقسم المحاصيل الحقلية في اعدادية ابن البيطار في قضاء الحسينية – محافظة كربلاء المقدسة بهدف معرفة افضل موعد لزراعة محصول الماش، وتحديد افضل تركيز مـن حامض السالسليك يناسب المحصول في مقاومة الاجهادات التي يتعرض اليها لغرض تحسين الصفات الخضرية والحاصل والصفات النوعية وعلاقتها في نمو محصول الماش ؛ إذ نفذت التجربة على وفق تصميم القطاعات العشوائية الكاملة بترتيب الالوح المنشقة بثلاثة مكرارت وعاملين هما: العامل الأول، الذي يمثل الالواح الرئيسية ويشمل أربعة مواعيد لزراعتها، هي: 3/15 و4/1 و4/15 و5/1، اما العامل الثاني، الذي يمثل الالواح الثانوية؛ ويشمل اربعة تراكيز رش مـن حامض السالسليك، هي: 0 و50 و100 و150 ملغم لتر-1 في اثناء فترة التزهير لكل موعد زراعة وحللت البيانات على وفق برنامج (Genstat)، ثم قورنت المتوسطات بحسب اقل فرقاً معنوياً (L.S.D) عند مستوى احتمال 0.05، أظهرت النتائج تأثيرا معنويا بين مواعيد الزراعة؛ إذ كان للموعد الأول 15/3 تأثيراً معنوياً في أكثر صفات النمو مثل دليل الكلوروفيل وعدد القرنات وعدد البذور في القرنة والمساحة الورقية للنبات ودليلها والحاصل الكلي للبذور وبعض الصفات النوعية مثل نسبة النيتروجين ونسبة البروتين في البذور، أما الموعد الثاني 1/4 فقد أثر معنوياً في طول القرنة ووزن ألف بذرة ونسبة الفسفور، بينما أثر الموعد الرابع1/5 معنوياً في بعض الصفات مثل ارتفاع النبات والحاصل الحيوي ومحتوى الكربوهيدرات. بينما أظهر نتائج تراكيز رش حامض السالسليك تأثيرات معنوية، فقد تأثير تركيز 50 ملغم لتر-1 معنوياً في صفتين هما نسبة النيتوجين ونسبة البروتين للبذور أما تركيز 100 ملغم لتر-1 فقد أثر معنوياً في وزن 1000 بذرة فقط بينما أثر تركيز 150 ملغم لتر-1 في بعض الصفات مثل ارتفاع النبات وعدد القرنات والحاصل الكلي والحاصل الحيوي ومحتوى الكاربوهيدات في البذور، أما بالنسبة للتداخل فقد أثر معنويا ً في أغلب الصفات المدروسة ما عدا دليل الكلوروفيل والمساحة الورقية ودليلها وعدد الافرع وطول القرنة ودليل الحصاد ونسبة البوتاسيوم في ومحتوى الكاربوهيدارت في البذور.
Effect of Planting Dates and Spraying With Salicylic Acid on Growth and Yield of Mung Bean )Vigna radita L.)
A field experiment was carried out during the summer season of 2021 in the field of the Department of Field Crops in Ibn Al-Bitar School in Al-Hussainiya – Holy Karbala Governorate in order to know the best date for planting the Mung bean crop, and to determine the best concentration of salicylic acid suitable for the crop in resisting the stresses it is exposed to for the purpose of Improving the vegetative, yield and qualitative characteristics, and their relationship in the growth of the Mung bean crop; The experiment was carried out according to Randomized Complete Block Design in the order of the split plots with three replicates and two factors: the first factor, which represents the main plots; includes four dates for their cultivation, namely: 3/15, 4/1, 4/15 and 5/1, while the second factor, which represents sub plots; It includes four spray concentrations of salicylic acid: 0, 50, 100 and 150 mg L-1 during the flowering period for each planting date. The data were analyzed according to the (Genstat) program, then the averages were compared according to the least significant difference (L.S.D) at a probability level of 0.05, The results showed a significant effect between planting dates; As the first date had a significant effect on most growth traits such as chlorophyll index, pod number, number of seeds in pod, leaf area of the plant and its index, total seed yield and some qualitative characteristics such as nitrogen percentage and protein percentage in seeds, while the second date 1/4 had a significant effect on Pod length, 1000-seed weight and phosphorous, while the fourth date 1/5 had a significant effect on some traits such as plant height, biological yield and carbohydrate content. While the results of salicylic acid spray concentrations showed significant effects, the concentration of 50 mg L-1 was significantly affected in two characteristics, nitrogen percentage and protein content of seeds, while the concentration of 100 mg L-1 had a significant effect on 1000 seeds only, while the concentration of 150 mg L-1 had an effect in some traits such as plant height, pod number, total yield, biological yield, and carbohydrate content in seeds. As for the interaction, it significantly affected most of the studied traits, except for chlorophyll index, leaf area and index, number of branches, pod length, harvest index recipe, potassium percentage in and content of chlorophyll. Carbohydrates in seeds.