اسم الباحث : هديل نبيل عاجل
اسم المشرف : أ.م.د. بان موسى حسن
الكلمات المفتاحية :
الكلية : كلية التربية للعلوم الصرفة
الاختصاص : علوم الحياة
سنة نشر البحث : 2025
تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث
أجريت الدراسة في مختبرات كلية التربية للعلوم الصرفة للعام الدراسي 2023-2024 ومختبرات العتبة الحسينية للأغذية ومختبرات جامعة الزهراء (ع) والهدف من هذه الدراسة هو تقييم فعالية المستخلص الكحولي لنبات الهليون Asparagus officinalis L واوكسيد الزنك النانوي الأخضر في بعض الفطريات المنتجة لسم الافلا والتي تم عزلها من منتجات اللحوم المتداولة في الأسواق المحلية وتشخيصها تشخيصاً اولياً ثم تشخيص جزيئي باستخدام تقنية Polymerase Chain Reaaction (PCR) والتي نجحت في مضاعفة منطقة 18S rRNA وتم بنجاح استخدام نفس البادئات في تحديد التتابع القواعد النيتروجينية التابعة للمركز الدولي لمعلومات GenBank التي اودعت في قاعدة البيانات التقانات الاحيائية National Center Of Biotechnology Information ( NCBI) لجميع الفطريات ، وبينت نتائج العزل من منتجات اللحوم المحلية والمعلبة التي جمعت كانت ملوثة بالفطريات وان جميع الفطريات التي عزلت كانت منتجة لسم افلا وتم الاستدلال على ذلك باستخدام وسط جوز الهند مع الامونيا واستخدام الألواح TLC . أما أهم الفطريات التي تم عزلها فهي Aspergillus flavus ,A. niger ,A. oryzae ,A. fumigatus وسجلت جميع العازلات بالبنك الجيني العالمي واعطت لها ارقاماً تسلسلية PQ654181,PQ654182,PQ654183,PQ654184,PQ654185 أظهرت نتائج تحديد التشابه BLAST analysis التابعة لعزلاتنا مع العزلات العالمية أن هناك تشابهاً بنسبة 99-100% بينها وبين العزلات الأخرى العائدة لنفس الفطريات .بعدما أظهر المستخلص الكحولي لنبات الهليون فاعلية تثبيطية ضد الفطريات المختبرة تم التحري عن محتوى هذا النبات من المركبات الفعالة والتي تعد السبب الرئيس في اظهار تلك الفاعلية ، اذا أجري كشف للمركبات الفعالة باستخدام الكواشف الكيميائية واستخدام تقنية GC-MS ، إذ أظهرت النتائج احتواء المستخلص الكحولي والمائي لنبات الهليون على الكاربوهيدرات والراتنجات والكومارينات والتانينات والقلويدات والصابونيات والكلايكوسيدات والزيوت الطيارة واما باستخدام تقنية GC-MS فقد أظهرت النتائج احتواء المستخلص الكحولي على المركباتbutyl hex-3-yl ester وDibutyl phthalate و Phthalic acid وbutyl 8-chlorooctyl ester و XanthotoxolوTrimethylacetate ، وبعدما أظهر أوكسيد الزنك النانوي Zno NPs فاعلية تثبيطية ضد الفطريات المدروسة تم تشخيص المادة النانوية باستخدام XRD وUV و SEM و FT-IR وAFM
اثبتت الدراسة من وجود فروقات معنوية بين جميع المستخلصات المستخدمة في التجارب عند مستوى الدلالة 0.05 واظهرت النتائج بأن المستخلص الكحولي لنبات الهليون اكثر كفاءة من أوكسيد الزنك النانوي في تثبيط الفطريات لما يحتويه المستخلص الكحولي لنبات الهليون على مركبات فعالة لتثبيط الفطريات .
Evaluation Of the efficiency of Asparagus officinal Alcoholic extracts and nano zinc oxide on the growth of Some toxin- Producing Aspergillus
The study was conducted in the laboratories of the College of Education for Pure Sciences for the academic year 2023-2024, the laboratories of the Husseiniya Shrine for food and the laboratories of Al-Zahra University, and the aim of this study is to evaluate the effectiveness of the alcoholic extract of asparagus officinalis and green zinc oxide on the growth of some fungi producing Afla toxin, which were isolated from meat products traded in the local markets and diagnosed with a preliminary diagnosis and then molecular diagnosis using Polymerase Chain Reaaction (PCR) technology, which succeeded in doubling the 18S rRNA area and was successfully diagnosed Using the same prefixes in determining the sequence of the nitrogenous bases of the GenBank Information Center that were deposited in the National Center Of Biotechnology Information (NCBI) database for all fungi, and the results of isolation from local and canned meat products collected showed that they were contaminated with fungi and that all fungi that were isolated were producers of Afla toxin and this was inferred using coconut medium with ammonia and using TLC panels. The most important fungi that have been isolated are Aspergillus flavus, A.niger, A.oryzae, A.fumigatus and all isolates were recorded in the global gene bank database at the National center of Biotechnology information (NCBI)under the accession numbers PQ654181,PQ654182,PQ654183,PQ654184,PQ654185.TLC& Blast analysis revealed that the inhibition rates of the tested samples were 100% , 90% and 99%.The results of determining the similarity of BLAST analysis of our isolates with the global isolates showed that therThe asparagus extract was prepared by soaking the dry plant parts (roots, stems and leaves) with ethyl alcohol at a concentration of 96% and attended the following concentrations (5, 10, 15, 20 and 25) and mixing the alcoholic plant extract with the cultural media to evaluate the effectiveness of the alcoholic extract in inhibiting the fungi included in the study and calculating the percentage of the alcoholic extract against the tested fungi MIC inhibition and determining the value of the minimum inhibitory concentration , as the studied fungi showed a variation in their sensitivity towards plant extracts, and after the alcoholic extract of Asparagus showed inhibitory effectiveness against the tested fungi, the content of this plant of active compounds showed , that the main reason of showing that effectiveness, were detected by using chemical reagents and using GC-MS technology, Where the results showed that the alcoholic and of the Asparagus plant contains carbohydrates, resins, coumarins, tannins, alkaloids, saponnins, glycosides and volatile oils, but using GC-MS technology, the results showed that the alcoholic extract contains the compounds phthalic acid, butyl hex-3-yl ester, Dibutyl phthalate, Phthalic acid, butyl 8-chlorooctyl ester, Xanthotoxol, trimethylacetase, and after they showed Zinc oxide nanooxide inhibitory effectiveness against the studied fungi, the nanomaterial was diagnosed using XRD. UV, SEM, FT-IR, AFM.
The study proved that there are significant differences between all extracts used in the experiments at the level of the function 0.05 and the results showed that the alcoholic extract of Asparagus plant is more efficient than zinc nano oxide in inhibiting fungi because the alcoholic extract of asparagus plant contains effective compounds to inhibit fungi.