استعمال التجارب العاملية في دراسة تاثير التفاعل مابين الماء الممغنط والمركبات النانوية في أحد مؤشرات النمو لنبات الفلفل

رسالة ماجستير

اسم الباحث : مرتضى معطي هادي الفتلاوي

اسم المشرف : "د عواد كاظم الخالدي أ.د بشير عبد الحمزه العلواني "

الكلمات المفتاحية :

الكلية : كلية الادارة والاقتصاد

الاختصاص : علوم الأحصاء

سنة نشر البحث : 2018

تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث

اذ تم في هذه الرسالة دراسة تاثير عاملين هما (الماء الممغنط ( ماء مقطر , ماء نهر ) والمركبات المغذية النانوية لعنصر النحاس (CUO)على معدل طول المجموع الخضري (طول الرويشه) لبذور نبات الفلفل .
سعت هذه الرسالة الى دراسة تاثير التداخل مابين الماء الممغنط والمركبات المغذية النانوية على طول المجموع الخضري لبذور(طول الرويشة) نبات الفلفل .
تكمن اهمية الرسالة في انه عند اجراء التجارب الزراعية وفق خطط واسس علمية واعتمادها لموضوعات تصميم التجارب وتحليلها تمثل اهمية كبيرة كون ان تلك التجارب الزراعية تؤدي الى تطوير القطاع الزراعي وبيان النسب المثلى من المعالجات التي تؤثر معنويا في متغير الاستجابة واعتبارها خططاً مستقبلية يمكن الاعتماد عليها لاحقا .
اجريت التجارب في مختبرات ابحاث النبات لقسم علوم الحياة / كلية العلوم / جامعة بابل واستغرقت التجربة مدة من الزمن ابتداءاً من 2018/7/12 لغاية 2018/8/10 .
طبقت التجربة العاملية وفق تصميم القطاعات الكاملة العشوائية (3×3×4) وبثلاث قطاعات , وتم استعمال المركبات المغذية النانوية لعنصر النحاس(CUO) بأربعة تراكيز(1,3,5,7) مولاري, وتم مغنطة الماء بقوة (1000,2000,3000) كاوس.
تم تحليل التجربة العاملية وفقا لتصميم القطاعات الكاملة العشوائية وظهر عدم وجود فروق معنوية في معدل طول رويشة نبات الفلفل بين القطاعات للمعالجات المستعملة في التجربة. ولذلك اعيد تحليل البيانات المتعلقة بالتجربة وفقا للتصميم التام التعشية.
كما تم اجراء تحليل التباين عند وجود بيانات السيطرة وفي حال عدم وجودها لمعرفة تاثير كل عامل على معدل طول رويشة نبات الفلفل,وأيضاً تاثير التفاعل في معدل طول رويشة نبات الفلفل,و النتائج اظهرت وجود تاثير معنوي للعاملين المركب المغذي النانوي لعنصر النحاس (CUO)عند المستوى الثاني (3M) والماء المقطر الممغنط عند المستوى الثالث (3000G), وكذلك وجود تاثير معنوي للعاملين المركب المغذي النانوي لعنصر النحاس (CUO)عند المستوى الثاني (3M) وماء النهر الممغنط عند المستوى الثاني (2000G).
إذ أظهرت النتائج وجود فروق معنوية بين متوسطات الاستجابة لتفاعل مستويات الماء الممغنط والمركب النانوي العضوي للنحاس , إذ اعطى تفاعل المستوى الثاني من ماء النهر(2000G) والمستوى الثاني من العنصر النانوي (3M) اعلى معدل للمجموع الخضري (طول الرويشه )وهو (10.83mm) للبذرة الواحدة.
في حين اعطى تفاعل المستوى الثاني من ماء النهر (2000G) والمستوى الاول من العنصر النانوي (1M) و تفاعل المستوى الثالث من ماء النهر (3000G) والمستوى الثاني من العنصر النانوي (3M) معدل للمجموع الخضري (طول الرويشه) نفسه وهو (9.33mm) للبذرة الواحدة.
واعطى تفاعل المستوى الاول من الماء المقطر (1000G) والمستوى الثاني من العنصر النانوي (3M) و تفاعل المستوى الثاني من الماء المقطر (2000G) والمستوى الثاني من العنصر النانوي (3M) معدل للمجموع الخضري (طول الرويشه ) نفسه وهو (9.17mm) للبذرة الواحدة.
سلكت المركبة الخطية والمركبة التربيعية لشدة الممغنطة في حالة الماء المقطر, بسلوكهما بنفسه في حالة ماء النهر, بينما سلكت المركبتان الخطية والتربيعية للمغذي النانوي سلوكا متباينا تبعا لنوعية الماء الممغنط, وهذا يعني ان المغذي النانوي يتأثر بنوعية الماء الممغنطة , بينما لا تتأثر شدة المغنطة بنوعية الماء حسب حدود الدراسة هذه.
وقد تفوقت المعالجة c2) ) على باقي مستويات الشد المغناطيسي بمتوسط مقداره 9 ملم. وهو ما يمكننا من تقدير النهاية العظمى لتأثير الشد المغناطيسي .
فضلا عن ذلك فقد تباين تداخل تأثير المركبات للعاملين في تأثيره بالاستجابة, وهو ما يدعم بأن ماء النهر غير خاضع للسيطرة كما في الماء المقطر.

Rp_Using of factorial experiment design to study the effect of interaction between magnetized water and Nano particles in one growth indicators pdf

The aim of this thesis is to study the effect of the interaction between magnetized water and Nano nutrient compounds on the vegetative system length (hypocotyl length) for pepper plant seeds.
This study investigated the effect of two factors (magnetized water (distilled water, river water) and Nano nutrients of the copper element (CuO) on the vegetative system length (hypocotyl length) for pepper plant seeds.
The importance of the research is that when conducting agricultural experiments according to plans and scientific foundations and their adoption of the subjects of design and analysis of experiments is of great importance because these agricultural experiments lead to the development of the agricultural sector and indicate the optimal ratios of treatments that affect significantly variable response and consider them as future plans to be relied upon later.
The experiments were conducted in the plant research laboratories of the Department of Biology Sciences / Faculty of Sciences / University of Babylon and the experiment took a period of time from 2018/7/12 until 2018/8/10.
The factorial experiment was applied according to the randomized completed blocks design (3 × 3 × 4) with three blocks. The Nano nutrients materials of CuO were used in four concentrates (1,3,5,7) molar, and the water was magnetized by (1000,2000,3000) G.
The factorial experiment was analysed according to the randomized completed blocks design. There was no significant difference in the vegetative system length among the blocks of the treatments used in the experiment. Therefore, the data on the experiment have been re-analysed according to the randomized completed design.
Also, The analysis of variance was conducted when control data were present and, if not present, to determine the effect of each factor on the hypocotyl length of the pepper plant and also the effect of the interaction on the hypocotyl length of the pepper plant. The results showed that there was a significant effect of the interaction of Cu Nano materials (CuO) at (3M) and the distillate distilled water at the third level (3000G). There was also a significant effect of the two factors Nano-CuO at second level (2M) and magnetized river water at second level (2000G).
The results showed significant differences among the responses means for the interaction of magnetized water levels and the Nano-copper. The second level of magnetized river water (2000 G) and the second level of the Nano element (3M) gave the highest rate of vegetation length (hypocotyl length) (10.83mm) for one seed. While the interaction of the second level of river water (2000G) with the first level of the nanoparticle (1M) gave the same rate of vegetation length (hypocotyl length) as the interaction of the third level of river water (3000G) with the second level of nanoparticle (3M) ,which was (9.33mm) for one seed.
The interaction of the first level of distilled water (1000G) with the second level of (3M) gave the same rate of vegetation length (hypocotyl length) as the interaction of the second level of distilled water (2000G) with the second level of nanoparticle (3M) ,which was (9.17mm) for one seed.
The linear and quadratic compound of the magnetization intensity in the status of distilled water, behaved in the same manner as the river water, while the linear and quadratic compounds of the nano nutrient behaved differently depending on the quality of the magnetized water , which means that the nano nutrient is affected by the quality of magnetized water, while the intensity of magnetization is not affected by water quality according to the limits of this study.
The treatment (b2) was superior to the other magnetic tensile levels at an average of 9 mm. This enables us to estimate the ultimate end of the magnetic tensile effect.
Moreover, the interaction of the influence of compounds of the two factors in their impact on response has varied, which supports the fact that the river water is not under control as it is in distilled water.