تأثير إضافة مسحوق أوراق الحلبة والجت وخليطهما في عليقة فروج اللحم على بعض الصفات الأنتاجية والفسلجية

رسالة ماجستير

اسم الباحث : فاطمة عباس مجيد

اسم المشرف : أ.م.د. علي رضا عبد , أ.م.د. علي جاسم جعفر

الكلمات المفتاحية : "G1 Group one G2 Group two G3 Group three G4 Group four BW Body weight WG Weight gain FI Feed intake FCR Feed conversion ratio TP Total protein TC Total cholesterol TG Triglyceride HDL High density lipoprotein LDL Low density lipoprotein AST Aspart

الكلية : كلية الطب البيطري

الاختصاص : الصحة العامة علوم الطب البيطري

سنة نشر البحث : 2022

تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث


اجريت هذه الدراسة لتقييم تأثير الاضافة الغذائة للحلبة، الجت وخليطهما على الاداء الانتاجي وبعض الصفات الفسلجية في فروج اللحم. أجريت التجربة في حقل خاص لمدة 35 يوماً للفترة الممتدة من 22 كانون الثاني ولغاية 26 شباط 2022 م ،شملت الدراسة تربية 120 افراخ لحم (روز 308)غير مجنس وبعمر يوم واحد نوع تم تقسيمها إلى أربع مجاميع (30طير / مجموعة) بثلاث مكررات (10 طيور / مكرر) لكل مجموعة.المجموعة الأولى (G1): تغذت على العليقة الاساسية بدون اي إضافة . المجموعة الثانية(G2) تم تغذيتها على العليقة الاساسية + اوراق الحلبة بمستوى 2.5 غرام / كغم علف . المجموعة الثالثة(G3) ) تم تغذيتها على العليقة الاساسية + 2.5 غرام من اوراق الجت/ كغم علف . المجموعة الرابعة(G4) ) تم تغذيتها على العليقة الاساسية مضافا لها 2.5 غرام مناراق الحلبة + 2.5 غرام من اوراق الجت / كجم علف.
تم قياس معايير الأداء الإنتاجي اسبوعياً مثل وزن الجسم ، الزيادة الوزنية ، كمية العلف المستهلك ومعامل التحويل الغذائي طوال فترة التجربة. جمعت عينات الدم لقياس المعايير البايوكيميائية والمناعية بعمر 17 و 35 يوم من عمر التجربة .كما تم إجراء اختبار التذوق الحسي على عضلات الصدر والفخذ للذبائح في نهاية الدراسة

كشفت النتائج ما يلي:
1. هناك تحسن معنوي( 5(p≤0.0 في وزن الجسم و الزيادة الوزنية وكمية العلف المستهلك ومعامل التحويل الغذائي في المجاميع G2, G3 ,G4 مقارنة مع مجموعة السيطرة.
2. في اليوم السابع عشر من العمر أظهرت المجاميع G2 و G4 و G3 زيادة معنوية(P≤0.05) في البروتين الكلي مقارنة مع السيطرة. كما أظهر الألبومين زيادة معنوية(P≤0.05) في المجموعتين G2 وG4 مقارنة مع مجموعة السيطرة بينما G3 لم تظهراي اختلاف معنوي عند مقارنتها مع مجموعة السيطرة . أظهر الجلوبيولين زيادة معنوية(P≤0.05)في المجموعات G4 و G2 و G3 مقارنة مع مجموعة السيطرة. في عمر 35 يوم كانت هناك زيادة معنوية(P≤0.05) في البروتين الكلي في المجموعات G3 و G4 و G2 مقارنة مع مجموعة السيطرة كما أظهر الألبومين زيادة معنوية(P≤0.05) في مجموعات الاضافة مقارنة مع مجموعة السيطرة. الكلوبيولين اظهر زيادة معنوية(P≤0.05)في المجموعات G3 و G4 و G2على التوالي بالمقارنة مع السيطرة.
3. كان هناك انخفاض معنوي(p≤0.05) في جميع مجاميع الاضافة G2, G3 ,G4 في الكوليسترول الكلي والدهون الثلاثية والبروتين الدهني منخفض الكثافة(LDL) بينما زاد البروتين الدهني عالي الكثافة(HDL) مقارنة مع مجموعة السيطرة.
4. تم قياس قيم إنزيمات وظائف الكبد مثلAST و ALT في نهاية التجربة وأظهرت انخفاضًا معنويا(P≤0.05) في مجاميع الإضافة مقارنة مع السيطرة.
5. بالنسبة لقياس معيار الأجسام المضادة ضد فايروسات مرض نيوكاسل ومرض الجراب المعدي كانت هناك زيادة معنوية(P≤0.05) في المجاميع G4 ، ثم G3 و G2 مقارنة بمجموعة السيطرة عند عمر 35 يوم.

Effect of adding leave powder of fenugreek, alfalfa and their mixture in broiler chicken's diet on some productive and physiological aspect

This study was carried out to evaluate the effect of dietary fenugreek , alfalfa and their mixture on productive and some physiological traits of broiler chickens. The experiment was conducted in private field for 35 days from 22 Jan. to 26 Feb./2022. One-hundered twenty unsexed one day old broiler chicks (Ross308), that were divided into four groups (30chick/group) with three replicates each group (10birds/replicate). The first group (control G1): chicks were fed on a basal diet without any addition.The second group(G2) fed on a basal diet with 2.5 gm fenugreek/Kg diet. The third group(G3) fed on a basal diet with 2.5 gm alfalfa/Kg diet. The fourth group(G4) was fed on a basal diet with 2.5 gm fenugreek + 2.5 gm alfalfa /Kg diet.
The productive parameters icluding body weight, weight gain, feed intake and feed conversion ratio were measured weekly throughout the experimental period. Blood samples were collected for biochemical and immunological parameters at 17 and 35 day of the experiment. Hedonic tasts were conducted on breast and thigh muscles of carcasses at the end of the study.
The result revealed the following:
1.There was a significant improvement (p≤0.05) in body weight, weight body gain, feed intake and feed conversion ratio in the G4, G3 and G2 as compared with the control.
2.. At 17thday old G2, G4 and G3 showed a significant increase (P≤0.05) in total protein as compared with the control, albumin also showed a significant increase (P≤0.05) at G4 and G2 as compared with the control while, G3 had not significant difference as compared with control, globulin showed a significant increase (P≤0.05) in G4, G2 and G3 as compared with control. At 35th day old ,there were a significant increase (P≤0.05) in total protein in G3, G4 and G2 as compared with the control. Albumin showed a significant increase (P≤0.05) in treated groups as compared with the control, globulin had a significant increase (P≤0.05) in G3,G4 and G2 as compared with the control too.
3. There were a significant decreases (p≤0.05) in the total cholesterol, triglycerides and low density lipoprotein (LDL) while, high density lipoprotein (HDL) increased significantly in all treated groups compared with control.
4.Liver function enzymes such as aspartate transferase and alanine tranferase were measured at the end of the period and showed a significant decrease (p≤0.05) in the addition groups compared with control .
5.There were a significant increase (p≤0.05) in antibody titer against Newcastle disease and Infectious bursal viruses at 35thday old in G4, then G3 and G2 as compared with the control .
6. As a sensory test, the results showed that flavor, palatability, juiciness, tenderness and color in the breast and thigh muscles were improved in addition groups as compared with control, except that moderate juiciness and tenderness in fenugreek group.
According to the current results, fenugreek and alfalfa can be used as a good natural addition in broiler diets, and the results also showed that using of alfalfa alone is better than fenugreek alone, but using of mixture with fenugreek gave better results in improving the productive and healthy condition of broiler chickens.