اسم الباحث : حارث مضر جواد
اسم المشرف : أ.د. ياسر جمال جميل
الكلمات المفتاحية : "ALA Alpha-linolenic acid ALT Alanine transaminase AST aspartate aminotransferase BW Body weight DHA Docosahexaenoic acid EPA Eicosaptonic acid FAs Fatty acids FCR Feed conversion ratio FI feed intake FO Fish oil PUFA Polyunsaturated fatty acid GC Gas chr
الكلية : كلية الطب البيطري
الاختصاص : الصحة العامة علوم الطب البيطري
سنة نشر البحث : 2024
تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث
الخلاصة
إن التكيف مع ارتفاع درجات الحرارة العالمية مع الحفاظ على كفاءة الإنتاج يشكل تحديًا مهمًا يواجه صناعة الدواجن. ففي ظل درجات الحرارة المرتفعة خاصة في العراق، تقلل الطيور من تناولها للعلف، وهذا هو العامل الرئيسي الذي يفسر تدهور أداء الطيور. أجريت هذه التجربة لتحديد تأثيرات بذور الكتان الكاملة في نظام غذائي منخفض الطاقة على معايير أداء فروج اللحم مثل وزن الجسم (BW)، الزيادة الوزنية (WG)، العلف المستهلك (FI)، وكفاءة التحويل الغذائي (FCR)، والصورة الدهنية، وجودة اللحوم، ووظائف الكبد، الحالة المناعية، وتم تحديد كمية التعبير عن جين IGF_1 في أنسجة الكبد باستخدام تفاعل البوليميراز المتسلسل الكمي في الوقت الفعلي، وشكل الامعاء لفروج اللحم وصفات الذبيحة تحت ظروف الإجهاد الحراري.
تم تجهيز 250 فرخ من سلالة (Ross 30) بعمر يوم واحد قسمت إلى خمس مجاميع عشوائية كل مجموعة تضم (50) طير توزعت على مكررين. تم تقسيم كل مكرر إلى 25 طائرًا/حظيرة. تم تغذية معاملة السيطرة (T1) على عليقة غذائية من الذرة وفول الصويا. المعاملة الثانية (T2) غذت على عليقة من الذرة وفول الصويا تحت الإجهاد الحراري. المعاملة الثالثة (T3) غذت على عليقة من بذور الكتان والذرة وفول الصويا باستخدام بذور الكتان 7.5 غم / كغم في البادئ والنامي 10 غم / كغم تحت الإجهاد الحراري. المعاملة الرابعة (T4) غذت على عليقة من بذور الكتان _ منخفضة الطاقة باستخدام بذور الكتان 7.5 غم / كغم في البادئ والنامي 10 غم / كغم تحت الإجهاد الحراري. المعاملة الخامسة (T5) غذت على عليقة منخفضة الطاقة (200 KCL) تحت الإجهاد الحراري، كانت فترة التجربة خمسة أسابيع. اجرية هذه الدراسة في حقل دواجن من 27 كانون الأول 2023 لغاية 31 كانون الثاني 2024. تم جمع عينات الدم في نهاية التجربة (بعمر 35 يوم) من التجربة. لوحظ وجود فروق معنوية (P ≤ 0.05) بين المعاملات في وزن الجسم الحي الأسبوعي (BW) والزيادة الوزنية (WG) والعلف المستهلك (FI) وكفاءة التحويل الغذائي (F.C.R.). وقد أظهرت زيادة معنوية (P≤0.05) في الصفات الإنتاجية (وزن الجسم، والزيادة الوزنية) في مجموعتي (T3) و(T4) اللتين تغذتا على بذور الكتان. أما نسبة الدهون في الدم ونسبة تحويل الغذاء فقد انخفضت معنوياً (P≤0.05). كما تحسنت جودة اللحوم في (T3 وT4) بزيادة محتوى اللحوم من أحماض أوميجا 3 [حمض ألفا لينولينيك وحمض الإيكوسابنتاينويك وحمض الدوكوساهيكسانويك] معنوياً (P≤0.05) باستخدام تقنية كتلة الكروماتوجرافيا الغازية في مجموعتي (T3) و(T4) مقارنة بالمجموعة السيطرة التي تغذت على الذرة وفول الصويا. كما تحسنت نسبة الدهون في مجموعتي (T3) و(T4) مقارنة بالمجموعة السيطرة. وانخفضت نسبة الكوليسترول والدهون الثلاثية والكوليسترول الضار والكوليسترول الضار جداً بشكل معنوي (P≤0.05) في مجموعتي (T3) و(T4) مقارنة بمجموعة السيطرة. ومع ذلك، فقد زاد HDL بشكل ملحوظ (P ≤ 0.05). وانخفض نشاط انزيمات الكبد (AST) و (ALT) بشكل ملحوظ (P ≤ 0.05) في (T3) و (T4) مقارنة بالمجموعة الضابطة. تحسنت الحالة المناعية ضد فيروس ND وIBD بشكل ملحوظ (P ≤ 0.05) في المجموعتين (T3) و (T4) مقارنة مع مجموعة السيطرة. زادت المجموعتان (T3) و (T4) من التعبير الجيني IGF1 في الكبد مقارنة بمعاملة السيطرة (P ≤ 0.05). تم الحصول على زيادات ملحوظة (P ≤ 0.05) في ارتفاع الزغابات وعمق التكتل وعرض الزغابات ومساحة الزغابات في (T3) و (T4) مقارنة بالمجموعة الضابطة. من خلال هذه الدراسة نستطيع إضافة بذور الكتان الكاملة وبذور الكتان الى علف منخفض الطاقة بمعدل 7.5٪ من الكتان في البادئ والنامي %10 في علف دجاج اللحم أدى إلى تحسين أداء النمو، واللحوم الصحية المخصبة بأوميجا 3 (ALA، EPA، DHA) باستخدام تقنية كتلة GC. بالإضافة إلى ذلك، فإن تقليل استخدام الزيت والذرة في العليقة.
ان إضافة بذور الكتان الكاملة كمصدر لأحماض أوميجا 3 عزز أداء دجاج التسمين وأدى الى زيادة تركيز نسبة أوميجا -3 في اللحم. النظام الغذائي المكون من بذور الكتان الكاملة ادى إلى تعزيز نشاط التعبير الجيني للكبد IGF-1 المسؤول عن التمايز واستقلاب سلالات الخلايا العضلية من أنواع مختلفة. IGFs تنظم نمو الجسم والعضلات في دجاج التسمين. كما وان استخدام بذور الكتان الكاملة في نظام غذائي منخفض الطاقة عزز اداء التعبير الجيني لـ IFG-1 ومورفولوجيا الأمعاء ونشاط المخاط. ومع ذلك، فإن استخدام نظام غذائي منخفض الطاقة سيقلل من تكلفة العلف وهو مثالي في حالة الاجهاد الحراري. نتائجنا تتفق مع توصية Aviagen، مواصفات التغذية
Effect of Replace Whole Flaxseed in Reduced Energy Diet on Broiler Chicken Performance and Gene Expression under Heat Stress
Summery
Adapting to rising global temperatures while maintaining production efficiency is an important emerging challenge for the poultry industry. Under hot temperatures especially in Iraq, birds reduce their feed intake, and this is the main factor explaining the degradation of bird performance. This experiment, was conducted to determine the effects of whole flaxseed in a reduced energy diet on broiler performance parameters, like body weight (BW), weight gain (WG), feed intake (FI), feed conversion ratio (FCR), lipids profile, meat quality, liver function, immunity, IGF_1 gene expression in liver tissue was quantitated using real-time quantitative PCR, intestinal morphology of broiler chickens and carcass characteristics, under heat stress conditions.
A total of 250 straight- run one-day old (Ross 308) broiler chicks were divided randomly to five groups each group (50/birds) with 2 replicates. Each replicate was subdivided to 25 birds/pen. The control negative treatment (T1) fed corn-soybean diet. The second treatment control positive (T2) fed corn-soybean diet under heat stress. The third treatment (T3) fed flaxseed-corn- soybean diet by using of flaxseed 7.5% g / kg in starter and grower 10% g/ kg under heat stress. The fourth treatment (T4) fed flaxseed _ reduced energy (200 KCL) diet by using of flaxseed 7.5% g / kg in starter and grower 10% g/ kg under heat stress. The fifth treatment (T5) fed reduced energy diet (200 KCL) under heat stress. The experiment period was five weeks. This study was carried out in a private brooding house, from 27 December 2023 to 31 January 2024. Blood samples were collected on end of experiment in day 35 of the experiment. A significant (P≤0.05) were observed among treatments in weekly BW, WG, FI and F.C.R. The highest significant increase (P≤0.05) in productive traits (BW, WG) in the (T3) and (T4) groups that feed with flaxseed. However, FI and FCR were decrease significantly (P≤0.05). Meat quality enhanced in the T3 and T4 groups by increase the omega-3 meat content [α-linolenic acid, eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA)] were increase significantly (P≤0.05) by using GC mass technique in the (T3) and (T4) compared with the control fed with corn-soybean diet. The lipid profile enhanced significantly (P≤0.05) in the (T3) and (T4) groups compared with the control. The cholesterol, triglyceride, LDL, vLDL were decrease significantly (P≤0.05) in the (T3) and (T4) compared with the control. However, HDL was increase significantly (P≤0.05). The aspartate aminotransferase (AST) and alanine aminotransferase (ALT) activity was decrease significantly (P≤0.05) in the (T3) and (T4) compared with the control. The immune status against ND and IBD virus enhanced significant (P≤0.05) in the (T3) and (T4) groups compared with the control. The groups (T3) and (T4) increased the IGF1 gene expression in the liver compared with the control treatment (P≤0.05). Significant increases (P≤0.05) were obtained in villus height, crypt depth, villus width and villus area in (T3) and (T4) compared to the control group. In conclusion, adding whole flaxseeds and flaxseed _ reduced energy diet at rate 7.5 percentage of whole flaxseed in starter and grower 10 in broiler chicken diet lead to improve growth performance, healthy meat enriched with omega-3 (ALA, EPA, DHA) by using GC mass technique. Additionally, reducing using oil and corn in diet.
In summary, using whole flaxseed the source of omega-3 FAs may enhance the performance of broiler chickens and elevate the omega-3 level in their meat. The intake of whole flaxseed enhanced the expression of the liver IGF-1 gene, which is crucial for the differentiation and metabolism of myogenic cell lines across different species. Insulin-like growth factors (IGFs) regulate somatic and muscular development in broiler chickens. The inclusion of whole flaxseed in a reduced-calorie diet led to elevated expression of the IFG-1 gene, improved performance, and enhanced intestinal structure and mucin activity. Implementing a reduced calorie diet will lower feed expenses and is ideal under heat stress conditions. Our results correspond with the guidelines provided by Aviagen (Nutrition Specification, 2022).