تأثير حامض الساليسلك ومدد الري والصنف والتداخل بينها في نمو وحاصل ونوعية وبعض المؤشرات الوراثية للذرة الصفراء (.Zea mays L)

اطروحة دكتوراه

اسم الباحث : ورقاء محمد شريف الشيخ

الكلية : كلية التربية للعلوم الصرفة

الاختصاص : علوم الحياة-فسلجة النبات

سنة نشر البحث : 2015

تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث

نفذت هذه الدراسة في الموسمين الربيعي والخريفي (٢٠١٣) في منطقة الفيادة / ناحية الخيرات/قضاء الهندية /محافظة كربلاء بهدف دراسة تأثير تراكيز متباينة من حامض السالسليك في خمسة أصناف من نباتات الذرة الصفراء (.Zea mays L ) بتباعد مدد الري والتداخل بينها على صفات النمو المظهرية والفسلجية والعلاقات المائية وصفات الحاصل ومكوناته وبعض الصفات النوعية لبذور وأوراق نباتات الذرة الصفراء .تمثلت معاملات الري كل ٧ يوم و ١٤يوم ، أما تراكيزSA فهي ٠و ٥٠ و ١٠٠ و ١٥٠ و ٢٠٠ ملغم. لتر-1 والمضافة رشاً للأصناف الخمسة من نباتات الذرة الصفراء }المها وبحوث ١٠٦ و فجر و بغداد٣ و محلي (صنف أسباني مستورد){ . نفذت التجربة باستعمال تصميم القطاعات الكاملة المعشاة (RCBD) كتجربة عاملية بثلاثة عوامل (٥x٢x٥) للأصناف ومدد الري وتراكيز الـ SA على التتابع وبواقع ثلاثة مكررات. تم تحليل النتائج إحصائياً وقورنت المتوسطات باستعمال أقل فرق معنوي عند مستوى احتمالية 0.05 .

رشت النباتات ب SA في مرحلة ٤-٥ أوراق حقيقية وكانت الإضافة الثانية بعد شهر من الأولى وفي بداية ظهور الأزهار الذكرية (50%)، قيست صفات النمو الخضري وصفات الحاصل الكمية والنوعية والمؤشرات الكيموحيوية وبعض العلاقات المائية، فضلاً عن دراسة بعض التغييرات الحاصلة في المادة الوراثية الخاصة بجين Ꞵ-tubulin لعينات الأوراق الطرية باستعمال تقنية Real time -PCR وهي الأولى بالعراق على هذه الأصناف بواسطة هذه التقنية. أوضحت نتائج الدراسة الحالية ما يلي: –

١-أظهر SA عند رشه على الأوراق بتركيزي ٢٠٠ و١٠٠ ملغم. لتر-1 زيادة معنوية في أغلب مؤشرات النمو الفسلجية (المحتوى الكلوروفيلي والكاروتينات، والكاربوهيدرات وGSH وAsA)، أما لمحتوى البرولين الحر فسجل أعلى ارتفاع عند تركيز ٠ ٥ ١ ملغم. لتر-1 من SA للعروة الربيعية، وفي العروة الخريفية سجلت أعلى نسبة انخفاض عند تركيز ٢٠٠ ملغم. لتر-1. بينما في العلاقات المائية فقد أثر SA في زيادة.R.W.C للعروة الخريفية عند تركيز ٠ ٥ ملغم. لتر-1 من SA، بالمقابل نجد ان أعلى نسبة انخفاض ب.L.W.D عند التركيز نفسه. أما في.EC% فقد بلغت أعلى نسبة انخفاض عند التركيزين

 100 و 50 ملغم. لتر-1  من  SA للعروتين الربيعية والخريفية على التتابع.

٢- أثر SA في محتوى الهرمونات النباتية وبصورة معنوية، فقد سجلت أعلى نسبة زيادة لكل من IAA، CK. ، GA3 للعروة الربيعية وعند التركيز ٠ ٢٠ ملغم. لتر-1، بينما نجد ان أعلى نسبة انخفاض لهرمون ABA عند التراكيز ١٥٠و ٢٠٠ ملغم. لتر-1 للعروتين على التتابع.

٣- أظهر SA تأثيرات متباينة في مؤشرات النمو الخضري، اذ تسبب بزيادة ارتفاع النبات للعروة الربيعية عند تركيز ٠ ٠ ٢ ملغم. لتر-1 بينما نجده قد خفض من ارتفاع النبات عند التركيز ١٠٠ ملغم. لتر-1 للعروة الخريفية، وزيادة بعدد الأوراق للعروة الخريفية عند تركيز ٢٠٠ ملغم. لتر-1 وزيادة بالمساحة الورقية للتراكيز ٢٠٠ و١٥٠ ملغم. لتر-1 وللعروتين على التتابع، فضلاً على الزيادة بالوزن الجاف للعروة الخريفية.

٤-أثر SA في صفات الحاصل مسببا زيادة في عدد العرانيص للنبات الواحد للعروة الخريفية ووزن ١٠٠حبة عند تركيز ١٥٠ ملغم. لتر-1 ،وزيادته لقطر العرنوص و وزن العرنوص و وزن الكوالح والحاصل الجاف للحبوب والحاصل البايولوجي عند تركيز ٢٠٠ ملغم. لتر-1 للعروتين على التتابع.

٥- يتجلى تأثير SA في بعض الصفات النوعية لنبات الذرة الصفراء بين عدم اظهار فروق معنوية في محتوى الزيت للبذور ولكلا العروتين الزراعيتين، وزيادة النسبة المئوية للبروتين عند تركيزي 50 و 100 ملغم. لتر-1 من SA للعروتين على التتابع. أما تأثيره في محتوى العناصر فقد أدى الى ظهور زيادة معنوية بمحتوى N عند تركيز ٠ ٠ ٢ ملغم. لتر-1 للعروتين على التتابع، وسجلت أعلى زيادة بمحتوى] للعروة الربيعية عند تركيز ٠ ٠ ١ ملغم. لتر-1 من SA وعند تركيز ٢٠٠ ملغم. لتر-1 للعروة الخريفية، أما محتوى K فقد بلغت أعلى زيادة عند التركيزين ٢٠٠، ١٥٠ملغم. لتر-1 للعروتين على التتابع، أما Ca وMg فكانت عند التراكيز ٥٠ و ٢٠٠ ملغم. لتر-1 للعروتين على التتابع.

٦- أثر تباعد مدد الري من (٧-١٤) يوم الى تباين في المؤشرات الفسلجية والعلاقات المائية فتمثل بانخفاض محتوى الكلوروفيل الكلي R.W.C.J للعروتين على التتابع، وزيادة البرولين و.L.W.D وEC% للعروتين على التتابع، بينما سجل زيادة بمحتوى الكاروتينات الكلي وGSH للعروة الربيعية وانخفاضها بالخريفية، في حين سجل انخفاض لمحتوى الكاربوهيدرات للعروة الربيعية وزيادتها بالخريفية، ، إما الهرمونات فقد سجلت زيادة بمحتوى IAA و GA3  و ABA للعروة الربيعية، وانخفاض لمحتوى ABA في العروة الخريفية.

٧- وأدى تباعد مدد الري الى خفض أغلب مؤشرات النمو الخضري، كارتفاع النبات والمساحة الورقية والوزن الجاف للعروتين على التتابع، وزيادة بعدد الأوراق للعروة الخريفية. إضافة الى تأثيره في خفض صفات الحاصل ومكوناته، فتمثل بانخفاض في عدد العرانيص للعروة الربيعية، و طول و قطر و وزن العرنوص الجاف و وزن الكوالح و وزن 100 حبة و حاصل الحبوب الجاف والحاصل البايولوجي الجاف للعروتين على التتابع. فضلاً عن تأثيره في أغلب الصفات النوعية للذرة الصفراء، فقد سجل انخفاضا في محتوى الزيت للعروة الربيعية، وفي النسبة المئوية للبروتين ومحتوى N ومحتوى Ca و Mg للعروتين على التتابع، وفي محتوى الفسفور P للعروة الخريفية، وفي محتوى K للعروة الربيعية.

٨- أما بالنسبة للأصناف فقد أظهرت تفاوتاً في أغلب المؤشرات المدروسة بين العروتين الربيعية والخريفية ولكن يتضح من النتائج ان صنف المها قد أظهر تفوقا على بقية الأصناف وهذا ما أكدته نتائج الجانب الوراثي وعند تركيز ٢٠٠ ملغم.لترت١من SA وبمد الري كل٧ يوم.

٩- أظهرت الدراسة الوراثية بتقنية Real time-PC R تفوق النباتات المعاملة بتركيز ٠ ٠ ٢ ملغم. لتر-1 من SA وبمدة الري كل٧ يوم للعروة الخريفية في أغلب المؤشرات المدروسة، في حين أوضحت التقنية وبمدة الري كل ٤ ١ يوم اشتراك (تشابه) سلوك الصنفين فجر و محلي في اظهار تفوق التركيز ١٠٠ ملغم. لتر-1 من SA في اعطاء أعلى معدل لأغلب المؤشرات المدروسة

، بينما أظهرت الأصناف المها وبحوث وبغداد تشابها في تسجيلها لأعلى معدل للصفات المدروسة عند تركيز 200 ملغم. لتر-1 من SA

10- أوضحت التداخلات الثنائية بين SA ومدد الري تأثيراً معنوياً في زيادة أغلب الصفات المدروسة لمؤشرات النمو الخضري وصفات الحاصل ومكوناته وصفاته النوعية.

١١- أوضحت التداخلات الثنائية بين تركيز SA والصنف تأثيراً معنوياً في زيادة أغلب الصفات المدروسة لمؤشرات النمو الخضري وصفات الحاصل ومكوناته وصفاته النوعية.

١٢-أوضحت التداخلات الثلاثية بين عوامل الدراسة تأثيراً معنوياً في أغلب الصفات المدروسة لمؤشرات النمو الخضري وصفات الحاصل ومكوناته وصفاته النوعية.

Effect of Salicylic acid, Irrigation interval, Variety and their interaction on Growth, Yield, Quality and Genetic parameters (Zea mays L.).

This study was carried out during spring and fall growing seasons of 3102 in Alfayadah district –Alhindiya Kerbala governorate to study the effect of different concentrations of SA within two period of irrigation as well as their interaction on some morphological, physiological, water relationship ,yield and yield components and some qualitation characteristics of seeds and leaves of maize plants irrigation treatments were Almaha , Buhooth ,Fajer ,Baghdad and Local .

Factorial experiment within randomized complete block design (R.C.B.D) was adopted (5*3*5) for SA irrigation and cultivars respectively with three replicates. Means were compared using LSD at 1015 probability level . The 0st addition of SA was a foliar at 4-5 true leaves stage and the 3nd addition was one month after the 0st one (515of made flowering ).Vegetative growth , quantitative qualitation of yield were measured. Biochemical and water relations parameters were determined . In additiontional of , some variables of the genetic material concerning β- tubulin gene of fresh leaves were also studied by using real time-PCR results revealed the following :

  • Salicylic acid (SA) at 311 and 011mg/l gave a significant reduction of most studied physiological parameters giving a percentage increase in total Chl. and total carotenoid, proline, carbohydrate, GSH , AsA content. SA significantily affected on some water relations parameters. SA at 51 mg/L gave increase percentage in relative water content(R.W.C.), the higher decrease percentage in the L.W.D.
  • Plants hormones were significantily influenced by SA higher percentage increase of IAA, GA & Cyt. during spring season at 311 mg/L
  • Flactuated effects of SA on vegetative growth percentage were observed SA increased the plant hight at 311 mg/L SA during spring season, whereas it decreased the plant height at 011 mg/L SA, an increase in leaves number during spring season at 311 mg/L SA an increase in leaf area 311 &011mg/LSA for both seasons respectively. In addition to increase of the dry weight.
  • SA affected on the yield components . It increased the number of ears during fall seasons was observed at 051 mg/L SA. The diameter of ears at 311 mg/L SA both seasons respectively, as well the weight of the ears at the same concentration of SA was increased for both seasons respectively. Higher weight of 011 seeds was found at 011 mg/L SA for both seasons respectively. The dry weight of yield increased at 311 mg/L SA.The biological yield was also increased for both seasons respectively.
  • SA significantily affected on some quantitative parameters of maize plants .The protein percentage was increased at 51 &011 mg/L SA for both seasons respectively. N was increased at 311 mg/L SA for both seasons respectively. P was also increased at the same concentration of SA during fall seasons only. K was increased at 311& 051 mg/LSA by. Ca was increased at 51&311 mg/L SA. At the conc. of SA, Mg was increased for both seasons respectively.
  • Increasing the irrigation intervals,total chlorophyll content was decreased for both growing seasons respectively. Total carotenoids content during the spring season was increased by40365where as it decreased during the fall season.Proline was increased for both seasons respectively. Carbohydrate were decreased during the spring season & increased during fall season GSH was increased during the spring season where as, it decreased during fall season. The percentage decrease in R.W.C. for both seasons respectively. Increase percent in L.W.D.was %EC.% increased during the spring season .The percent increase of ABA during the spring season while it decreased by during fall season.
  • Increasing the intervals of irrigation for 7 to 04 days caused a reduction in most parameters of vegetative growth . The plant height was decreased for both growing seasons for both growing seasons respectively & for the dry weight for both growing seasons.
  • The yield & its component were decreased due to Increase the irrigation interval. Ears number were decreased by for both growing seasons. The ears diameter was also decreased by for both seasons respectively. Ear dry weight , 011 seeds weight , yield weight & the biological yield were decreased by for both growing seasons respectively.
  • Most of quantitive characteristics of maize were decreased as the irrigation intervals Increased, Oil content was decreased during spring season. Proline was decreased for both growing seasons respectively,N K during the spring season for both seasons respectively.
  • Maize cultivars showed fluctuations in most studied parameters between spring& fall season.However, Almaha cultivar was superior among other cultivars. This was predicted by the genetic results mainly at 311 mg/LSAat the 7 days irrigation interval.
  • Genetic study by using Real-time PCR revealed that plants treated with 311 mg/L SA at 7 days irrigation interval during fall season were the best in terms of most studied parameters. Moreover, PCR technique at 04 days interval of irrigation revealed. Asimilarity between Fajer & Local varieties is giving the highest values of most studied parameters, at 011 mg/L SA,Whereas, Almaha, Buhooth& Baghdad varieties showed a similarity in giving higher values of studied parameters at 311 mg/L SA.
  • The interaction between SA & water interval showed a significant increase on most studied parameters concerning vegetative growth , yield & its components& its quantitative parameters, The interaction between SA & cultivars significantily affected the above mentioned parameters , The interaction between three factors markedly the above mentioned characteristics.