تأثير ممارسات سلسلة التجهيز المستدامة في جودة المنتج

رسالة ماجستير

اسم الباحث : سجى عبد الحسين أبو شعيعه

اسم المشرف : أ.د محمود فهد عبد علي

الكلمات المفتاحية : سلسلة التجهيز المستدامة، جودة المنتج.

الكلية : كلية الادارة والاقتصاد

الاختصاص : علوم إدارة الاعمال

سنة نشر البحث : 2024

تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث

الملخص عربي
تهدف الدراسة إلى بيان تأثير ممارسات سلسلة التجهيز المستدامة في جودة المنتج على مستوى مصانع الامام علي الهادي (عليه السلام) للزيوت النباتية في محافظة ميسان، ومن أجل تحقيق ذلك تمّ قياس متغير سلسلة التجهيز المستدامة بخمسة أبعاد فرعية وهي (الشراء المستدام، التصنيع المستدام، التخزين المستدام، النقل المستدام، للوجستيات العكسية)، وتمّ قياس جودة المنتج بستة أبعاد فرعية وهي (الأداء، المصداقية، الميزات، إمكانية الخدمة، الجماليات، الجودة المدركة)، وقد انطلقت الدراسة بمشكلة رئيسة أن المصنع يعاني من قلة الاهتمام والتقنيات الحديثة وكما انها تعتمد في إنتاجها على الأدوات القديمة مما ينعكس سلباً على تطوير جودة المنتج، ومن خلال هذه المشكلة ضمت الدراسة تساؤلات عدة تدور حول طبيعة العلاقة بين متغيراتها ميدانياً وكان أهمها ( ما مستوى توافرأبعاد متغير سلسلة التجهيز المستدامة في مصانع الامام علي الهادي (عليه السلام) الزيوت النباتية / فرع ميسان؟(، )ما مستوى واتجاه علاقة الارتباط بين سلسلة التجهيز المستدامة و جودة المنتج في مصانع الزيوت النباتية / فرع ميسان؟)، وبرزت أهمية الدراسة إن نتائج علاقات الارتباط والتأثير بين متغيرات الدراسة والتي سيتم إيصالها ميدانياً يمكن أن تساعد إدارة المصنع على المتغيرات ذات الارتباط الأكبر والتأثير الأكبر لإعطائها الأولوية في التحليل الازمات وايلاء المزيد من الاهتمام لها.
اشتمل مجتمع الدراسة مصانع الامام علي الهادي (عليه السلام) للزيوت النباتية في محافظة ميسان وبلغت عينة الدراسة (184) فردا من العاملين، وتم استخدام الاستبانة كأداة رئيسة في جمع البيانات والمعلومات اللازمة للدراسة، ولغرض تحليل ومعالجة البيانات إحصائياً اعتمدت الدراسة على مجموعة من البرامج الإحصائية (SPSS V.25, Amos V.25, Microsoft Excel). وتوصلت الدراسة إلى مجموعة من الاستنتاجات اهمها: حقق متغير سلسلة التجهيز المستدامة درجة عالية من الأهمية على مستوى المصانع عينة الدراسة وهذا يدل على اعتماد الإدارة على اتباع إجراءات الشراء المستدام وترشيد عمليات التصنيع من أجل تقليل النفايات وتوفير ظروف التخزين المناسبة للحفاظ على الموارد المخزنة ، وايضاً خرج بعض التوصيات أهمها نظرا لحداثة متغيرات الدراسة الحالية فمن الضروري توجيه إدارة المصانع على تحفيز في خطوط الإنتاج ونشاط التسويق على تقديم الأفكار الجديدة الخاصة بمنتجات الزيوت النباتية من حيث العبوات وتنوع الاوزان والتصاميم المختلفة وتسهيل نقل المنتجات لمنافذ البيع المباشر ولتجار الجملة بأفضل صورة ممكنة.
الكلمات المفتاحية: سلسلة التجهيز المستدامة، جودة المنتج.

Rp-The impact of sustainable supply chain practices in product quality.pdf

Abstract
The study aims to demonstrate the impact of sustainable supply chain practices on product quality at the level of Imam Ali Al-Hadi (peace be upon him) vegetable oil factories in Maysan Governorate. In order to achieve this, the sustainable supply chain variable was measured in five sub-dimensions, which are (sustainable purchasing, sustainable manufacturing, sustainable storage, sustainable transportation, reverse logistics), and product quality was measured in six sub-dimensions, which are (performance, credibility, features, serviceability, aesthetics, perceived quality), The study started with a major problem that the factory suffers from lack of interest and modern technologies, and it also relies on old tools in its production, which negatively affects the development of product quality. Through this problem, the study included several questions revolving around the nature of the relationship between its variables in the field, the most important of which were (What is the level of availability of the dimensions of the sustainable supply chain variable in the factories of Imam Ali Al-Hadi (peace be upon him) vegetable oils / Maysan branch?), (What is the level and direction of the correlation relationship between the sustainable supply chain and product quality in the factories of vegetable oils / Maysan branch?), and the importance of the study emerged that the results of the correlation and influence relationships between the study variables, which will be delivered in the field, can help the factory management on the variables with the greatest correlation and the greatest influence to give them priority in crisis analysis and pay more attention to them. The study community included Imam Ali Al-Hadi (peace be upon him) factories for vegetable oils in Maysan Governorate, and the study sample amounted to (184) workers. The questionnaire was used as the main tool in collecting the data and information needed for the study. For the purpose of analyzing and processing the data statistically, the study relied on a set of statistical programs (SPSS V.25, Amos V.25, Microsoft Excel). The study reached a set of conclusions, the most important of which are: The sustainable supply chain variable achieved a high degree of importance at the level of the study sample factories. This indicates the management’s reliance on following sustainable purchasing procedures and rationalizing manufacturing processes in order to reduce waste and provide appropriate storage conditions to preserve stored resources. Some recommendations were also issued, the most important of which is that due to the novelty of the current study variables, it is necessary to direct the factory management to stimulate production lines and marketing activity to provide new ideas for vegetable oil products in terms of packaging, variety of weights and different designs, and facilitate the transfer of products to direct sales outlets and wholesalers in the best possible way.
keywords: sustainable supply chain, product quality.