اسم الباحث : علي نصير زبيدي البلداوي
اسم المشرف : الاستاذ المساعد الدكتور محمد وسام حيدر المحنّا
الكلمات المفتاحية : Coptodon zillii ,نهر الهندية , Luciobarbus xanthopterus
الكلية : كلية التربية للعلوم الصرفة
الاختصاص : علوم الحياة/علم الحيوان
سنة نشر البحث : 2019
تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث
تناولت الدراسة الحالية نوعين من الأسماك العظمية اللتين تعودان إلى عائلتين مختلفتين هما : سمكة البلطي الزّلي Coptodon zillii التي تنتمي إلى عائلة البلطيات Cichlidae وسمكة الكطان Luciobarbus xanthopterus التي تنتمي إلى عائلة الشبوطيات Cyprinidae ، لغرض إجراء (دراسة مقارنة بينهما لبعض الخصائص المرتبطة بالنشاط الحركي التي تمثلت بحساب نسب الألياف العضلية الحمر والبيض ، إضافة إلى تقدير المحتويات الكيميائية المتمثلة بالبروتين والدهن والرطوبة والرماد في النسيج العضلي لغرض التعرف على القيمة الغذائية لهذين النوعين من الأسماك في منطقتين مختلفتين من الجسم R1 وهي المنطقة الامامية وتكون ما بعد الرأس وR2 وهي المنطقة الخلفية وتكون ما قبل الزعنفة الذنبية) ، فقد جمعت 50 عينة لكل نوع من أنواع الأسماك المدروسة من شط الهندية احد فروع نهر الفرات في محافظة كربلاء للفترة الممتدة من بداية كانون الثاني 2019 إلى نهاية شهر نيسان 2019 باستخدام الشباك الخيشومية وبالتعاون مع الصيادين في المنطقة.
أظهرت الدراسة الحالية أن نسب العضلات الحمر كانت أقل من نسب العضلات البيض واختلفت باختلاف مناطق الجسم ومجاميع الطول المدروسة ، فضلاً عن ذلك لوحظ وجود اختلافات في قيم المعدلات الكلية للعضلات بين النوعين المدروسين ، حيث كانت قيم المعدلات الكلية لنسب العضلات الحمر في سمكة البلطي الزّلي أقل مما هي عليه في سمكة الكطان فقد تراوحت بين (2.15 – 3.87 %) في سمكة البلطي الزّلي ، بينما كانت قيم المعدلات تتراوح بين (6.04 – 8.65 %) في سمكة الكطان ، وبهذا تبين أن الألياف العضلية الحمر تزداد بزيادة طول الأسماك كلما تقدمنا باتجاه المنطقة الخلفية لجسم الأسماك المدروسة ، أما العضلات البيض فكانت قيم معدلاتها الكلية أعلى في سمكة البلطي الزّلي مقارنة مع سمكة الكطان فتراوحت المعدلات بين (97.83 – 96.12 %) في سمكة البلطي الزّلي بينما كانت قيم المعدلات تتراوح بين (93.94 – 91.33 %) في سمكة الكطان ، وبهذا تبين أن الألياف العضلية البيض تتناقص كلما تقدمنا باتجاه المنطقة الخلفية لجسم الأسماك المدروسة ، لذلك عُدّت أسماك البلطي الزّلي ضمن مجموعة الأسماك الواثبة Sprinters fishes وهي الأسماك التي تتحرك بسرعة كبيرة ولفترات قصيرة معتمدة بذلك على النسبة العالية من العضلات البيض في أليافها العضلية ، أما اسماك الكطان فقد وقعت ضمن مجموعة الأسماك الصامدة Stayers fishes وهي الأسماك التي تمارس السباحة بصورة مستمرة ولفترات طويلة معتمدة بذلك على نسبة العضلات الحمر العالية في أليافها العضلية.
أظهرت الدراسة الحالية اختلافاً في قيم المعدلات الكلية الكيميائية المتمثلة بالبروتين والدهن والرطوبة والرماد فيما بينها في عضلات كلا النوعين المدروسين ، حيث تراوحت قيم المعدلات الكلية لنسب المحتوى البروتيني بين (12.64 – 14.61 %) و(13.73 – 15.83 %) في سمكتي البلطي الزّلي والكطان على التوالي ، في حين كانت قيم المعدلات الكلية للمحتوى الدهني تتراوح بين (1.27 – 2.12 %) و(1.31 – 1.95 %) في سمكتي البلطي الزّلي والكطان على التوالي وامتلكت الرطوبة قيم معدلات كلية عالية مقارنة بالمكونات الكيميائية الأخرى حيث تراوحت بين (79.72 – 76.93 %) و(79.25 – 75.35 %) في سمكتي البلطي الزّلي والكطان على التوالي ، وكانت قيم المعدلات الكلية لمحتوى الرماد تتراوح بين (0.82 – 1.33 %) و(1.24 – 1.65 %) في سمكتي البلطي الزّلي والكطان على التوالي ، وبالاعتماد على نسب المحتوى الدهني في الألياف العضلية لهذين النوعين المدروسين عُدّت اسماك هذه الدراسة ضمن مجموعة الأسماك القليلة الدهن أو اللحمية اي الاسماك التي تحتوي على دهون (اقل من 2 %) وفقاً لمحتوى الدهون في عضلات الاسماك ، وتم ربط نتائج المحتويات الكيميائية مع نتائج نسب الألياف العضلية الحمر والبيض في مناطق الجسم وبالتالي وضّح الدور الوظيفي لمناطق الجسم المدروسة وتأثيرها على حركة الأسماك وسباحتها ، وتعد هذه الدراسة هي الأولى من نوعها في محافظة كربلاء المقدسة للنوعين الحاليين من الأسماك.
Anatomical and chemical comparative study for skeletal Muscles of the two Species of teleosteon fish (Coptodon zillii and Luciobarbus xanthopterus) in Hindiyah river – Karbala Province
Abstract
The present study deals two species of teleosts belonging to two different families: Coptodon zillii , which belong to the Cichlidae family and the Luciobarbus xanthopterus , which belong to Cyprinidae family , for the purpose of a comparative study of the correlated aspects with the swimming activity of fishes , which were represented by calculated the percentage of red and white muscle fibers in two different regions of the studied fish body , In addition, estimated the chemical content, which represented by (protein, lipid, moisture and ash) in muscle tissue to determine the nutritional value of these two species. Fifty samples were collected for each type of fish studied from Shatt-AL-Hindyiah (Euphrates River) in Karbala province, for the period from the beginning of January 2018 to the end of April 2019 using gill nets and in cooperation with fishermen.
The current study showed that the proportions of red muscle fiber were less than the proportions of white muscle fiber and differed according to the regions of the body and the studied length groups. In addition, there were differences in the values of total muscle average between the two studied species. Where, was the total values of red muscle in C.zillii less than in L.xanthopterus , where they ranged between (2.15 – 3.87%) in C.zillii while the values are ranged between (6.04 – 8.65%) in L.xanthopterus , This shows that the red muscle fibers increase by increasing the length of the fish and especially in the posterior region of the studied fishes body , The white muscles were higher in C.zillii comparative with L.xanthopterus, where the values ranged between (96.12 – 97.83%) in C.zillii and ranged between (91.33 – 93.94%) in L.xanthopterus , Therefore, the C.zillii put in the Sprinters fishes group, which is moving very quickly and for short periods depending on the high proportions of the white muscle in its muscle fibers , while the L.xanthopterus put in the group Stayers fishes , which are swimming continuously and for long periods, depending on the proportion of high red muscle in its muscle fibers.
The study also showed differ in the values of the chemical contents which , are represented by ( protein , lipid , moisture , ash ) in muscles of both studied species, where , the total average of protein content proportions ranged between (12.64 – 14.61%) and (13.73 – 15.83%) in C.zillii and L.xanthopterus respectively, while the total average of lipid content proportions ranged from (1.27 – 2.12%) in C.zillii and ranged between (1.31 – 1.95%) in L.xanthopterus, the moisture content had high value compared to other chemical components, where ranged from (79.72 – 76.93%) in C.zillii and (79.25 – 75.35%) in L.xanthopterus, while, the total ash content proportion ranged between (0.82 – 1.33%) and (1.24 – 1.65%) in C.zillii and L.xanthopterus respectively , So , depending on the proportions of lipid content in the muscle, The current fishes studied can be put in a lean fish lipid group.
The results of the chemical content were correlated with the results of the proportions of red and white muscle fibers in the regions of the body and thus explained the functional role of the body regions studied and its impact on fish movement and swimming activity , This study is the first of its kind in the province of Karbala on the current types of fishes.