استعمال بعض الأساليب الإحصائية لدراسة تأثير الشاي الأخضر لتقليل الإجهاد الملحي في نبات الخيار

رسالة ماجستير

اسم الباحث : مروه حيدر غازي

الكلية : كلية الادارة والاقتصاد

الاختصاص : علوم الأحصاء

سنة نشر البحث : 2018

تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث

تؤدي التجارب الزراعية دورا رئيسا للعاملين في المجال الزراعي من حيث التجريب والتحليل من أجل الوصول إلى أهم العوامل المؤثرة على إنتاجية النباتات.

هدفت الدراسة إلى معرفة تأثير مستخلص الشاي الأخضر في إنتاج الخيار عن طريق زرع بذور الخيار لفترات مختلفة من الزمن في تركيزات ملحية مختلفة وتركيزات مختلفة من محلول الشاي الأخضر قبل الإنبات.

وقد أجريت التجربة وفقا للتصميم الكامل العشوائية لتجربة عاملية كاملة (5 * 4 * 3 * 3).

نظريا، تمت دراسة التجارب المختبرية بالكامل في إطار التصميم التام التعشيه والطرق الإحصائية المستخدمة في الدراسة إذ استخدمت  التجربة العاملية  وتحليل الاتجاهات  وتحليل الانحدار .

ولتحقيق أهداف الدراسة تم تسجيل البيانات من خلال التجارب التي أجريت في جامعة بابل- كلية العلوم في قسم علوم الحياة لتجارب علمية في ظروف مختبرية تتكون من ثلاثة عوامل. وكان العامل الأول هو الشاي الأخضر يحتوي على ثلاث مستويات (0.1، 0.01، 0.001) غرام. والثاني هو طول الوقت لحظي  (تنقيع) البذور في مستخلص الشاي الأخضر ولديه أربع مستويات  (0، 6، 12، 24) ساعة  و الثالث تركيز الملح في خمس مستويات    (0، 1.5، 2.5، 3.5، 4.5 )dsm/m

بعد اختبار التوزيع الطبيعي للبيانات، تم تحليل التباين وتم حساب التأثيرات الرئيسية للعوامل. وأظهرت نتائج الدراسة أن مستخلص الشاي الأخضر كان له تأثير معنوي في تركيز الكلوروفيل في أوراق الخيار. كان أفضل مستوى من الشاي هو المستوى الثاني (0.01) الذي أعطى أفضل استجابة، وأظهرت المدة الثالثة من الوقت (12) ساعة أفضل تأثير في الاستجابة. وكان تركيز الملوحة الرابع (4.5) dsm/m هو أفضل تأثير في نسبة الكلوروفيل في ورقة الخيار.

استنادا إلى النتائج التي تم الحصول عليها من جدول تحليل التباين، تم تقدير العلاقة بين المعالجات والاستجابة. أظهرت المعادلات الخطية لتقدير العلاقة بين العوامل الفردية على أن دقة تمثيل المعادلة الخطية ليست مناسبة لتقدير العلاقة بين كل عامل على حدا والاستجابة.

كانت المعادلة الخطية، التي تفترض أن الثابت يساوي صفر، هي الأفضل لتمثيل هذه العلاقات. كان للمعادلة المقدرة للعلاقة بين الأملاح والكلوروفيل أعلى معامل تحديد، ومن ثم المدة الزمنية للتنقيع  ثمَ تركيز الشاي الأخضر.

لم نتمكن من حساب أفضل تركيز للأملاح لأن المقارنة التربيعية للأملاح لم تكن معنوية.

 

Using some statistical methods to study the effect of green tea to reduce salt stress in cucumber

Agricultural experiments play a major role for agricultural workers in terms of experimentation and analysis in order to reach the most important factors affecting plant productivity.

The study aimed to know the effect of green tea extract on cucumber production by sowing cucumber seeds for different periods in different saline concentrations and different concentrations of green tea solution before germination.

The experiment was carried out according to the complete random design (CRD) of a completely factorial experiment of type (5 * 4 * 3 * 3).

Theoretically, the laboratory experiments were fully studied in the framework of the complete design and the statistical methods used in the study. The global experience, trend analysis and regression analysis.

To achieve the objectives of the study, data of responses were recorded from experiments conducted at the University of Babylon – Faculty of Science in the Department of Botany for global experiments in laboratory conditions consisting of three factors. The first factor was green tea containing three levels (0.1, 0.01, 0.001). The second is the length of time for planting the seeds in the green tea extract and has four levels (0, 6, 12, 24) and the third factor salt concentration at five levels (0, 1.5, 2.5, 3.5, 4.5)

After testing the normality distribution of the data, the variance was analyzed and the main effects of factors were calculated. The results of the study showed that the extract of green tea had a significant effect on chlorophyll concentration in cucumber leaves. The best level of tea was the second level (0.01) which gave the best response and the third period of time (12) hours gave the best effect on the response. The fourth salinity concentration (4.5) dsm/m were the best effect on the chlorophyll ratio in the cucumber paper.

According to the results obtained from the variance analysis table the relationship between the treatments and the response is estimated. Linear equations for estimating the relationship between individual factors indicate that the accuracy of linear equation representation is not appropriate to estimate the relationship between each individual factor and the response. The linear equation, which assumes that the constant is zero, is the best to represent these relationships. The estimated equation for the relationship between salts and chlorophyll has a higher coefficient of determination, followed by a period for sterilization followed by green tea. We could not calculate the best concentration of salts because the quadratic contrast of the salts was not significant