توظيف تحليلات التجربة العاملية في تقدير انتاجية محصول الباذنجان في البيوت الخضراء الزراعية

رسالة ماجستير

اسم الباحث : حمزة عماد عباس الدبس

الكلية : كلية الادارة والاقتصاد

الاختصاص : علوم الأحصاء

سنة نشر البحث : 2017

تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث

شكل علم الاحصاء يداً ممتدة  تقدم خدماتها عبر الزمن الى العلوم الاخرى ورافداً يساهم في تحليل نتائج ما تتوصل اليه الدراسات في شتى المجالات , وتعتبر التجارب الزراعية عنصراً رئيسياً يستند اليه الباحثون في المجال الزراعي من حيث التجريب والتحليل لأجل الوصول الى ابرز العوامل المؤثرة في زيادة انتاجية المحاصيل الزراعية ورفع كفاءة سلالات النبات وزيادة النمو الخضري , وغيرها .

يهدف هذا البحث الى تقدير انتاجية محصول نبات الباذنجان (عينة الدراسة) تحت العوامل المستخدمة والظروف الزراعية في التجربة , ودراسة تلك العوامل ومعرفة مدا تأثيرها في زيادة انتاجية محصول الباذنجان المزروع تحت ظروف البيوت الخضراء من خلال تطبيق تجربة عاملية وفق تصميم القطاعات الكاملة العشوائية (CRBD)  ومن النوع (5×3) على مدى اربع قطاعات , وتوظيف تحليلاتها في التقدير .

نظرياً تم استعراض التجارب العاملية (Factorial experiments) لتصميم القطاعات الكاملة العشوائية(CRBD)  وفق عوامل مختلفة من حيث الافتراضات وآلية التقدير فضلاً عن المقارنات المتعددة (Multiple comparisons) وفق طريقتي الفرق المعنوي الاصغر LSD)) وطريقة دونت (Dunnett) , تم التطرق ايضا الى كفاءة انموذج التصميم المستخدم من حيث استعماله لإيجاد القيم المقدرة للمتغير المعتمد .

عمليـاً ولتحقيق اهـداف البـحث تـم التطبيق عـلى بيانـات المتغير المعتمد الـذي يـتبع التـوزيع الطبيعي (Normal distribution)  للتجربة العاملية المقامة تحت ظروف البيوت الخضراء حيث شملت عاملين تجريبيين , الاول تمثل بالتسميد واحتوى على خمس مستويات , اما العامل الثاني تمثل بسلالات الباذنجان وقد احتوى على ثلاث مستويات , طبقت التجربة بأربعة مناطق (مكررات) مثلت القطاعات (Blocks) .

اظهرت نتائج الدراسة وجود تأثير معنوي لكل من عامل التسميد وعامل السلالات وكذلك القطاعات الزراعية على الاستجابة , فيما ظهر ان تأثير التفاعل بين العاملين غير معنوي , كما اظهرت اختبارات المقارنات المتعددة  بأنه مستوى التسميد الخامس (1000غم) والسلالة 22 على انفراد هما المسببان الرئيسان لتلك الفروقات المعنوية .

واظهرت نتائج تقدير قيم متغير الاستجابة (المعتمد) مدى ملائمة ودقة التصميم التجريبي المتبع في تحليل نتائج التجربة , تم إيجاد حدود الثقة لمتوسط الكميات المنتجة تحت مستويات عامل التسميد الأول ، وبعد أن اشارت جميع الطرائق الإحصائية التي اعتمدت في التحليل أن المستوى الخامس من التوليفة السمادية المتمثل بإضافة (1000غم) هو أفضل المستويات تم اعتماد متوسطهِ المقدر لحساب إنتاجية محصول الباذنجان للمتر المربع الواحد وبالتالي للبيت الأخضر الزراعي .

 

Utilizing the analysis of factorial experiment in estimating the productivity of eggplant crop in the greenhouses

 

        The Science of Statistics formed an outstretched hand offering its services over time to all other sciences. It is an important tool that contributes to the analysis of the results reached by studies in various fields. The agricultural experiments are considered as key elements used by researchers in the agricultural field in terms of experimentation and analysis. This is in order to identify the main factors that influencing the increase of the yield of agricultural crops, raising the efficiency of plant strains, increasing the vegetation growth, and so on.

The objective of this research  is to estimate the yield of the eggplant plant crop under the influence of the used factors and the agricultural conditions of the experiment and to study these factors to find the extent of their effect on increasing the yield of the eggplant grown under greenhouses conditions through the application of a factorial experiment performed according to the Completely Randomized Block Design (CRBD) of Type (5×3) over four sectors, and then employ their analysis in the estimation.

Theoretically, the factorial experiments for the Completely Randomized Block Design (CRBD) have been reviewed according to different factors in terms of the assumptions and the estimation mechanism. This is in addition to the Multiple Comparisons using the Least Significant Difference (LSD) and Dunnett methods.

The efficiency of the used design model in terms of using it to find the estimated values of the dependent variable has also been discussed.

In application, to achieve the objectives of the research, we did the application on the data of the dependent variable which follows the Normal Distribution for a factorial experiment performed under the conditions of green houses.

This experiment consists of two experimental factors. The first factor represents fertilization which has five levels, while the second factor represents the strains of eggplant and which has three levels.

The experiment was conducted in four regions (replications) which represents the blocks.

The results of the study showed the existence of significant effect for the factor of fertilization and the factor of strains as well as for the blocks on the response while the interaction between the two factors was not significant. The results of multiple comparisons showed that the fifth level of fertilization (1000 gm) and the 22nd strain of eggplant are the main reasons behind these significant differences.

The results of estimating the values of the response variable (the dependent variable) showed the adequacy and the accuracy of experimental model used in the analysis of the results of the experiment. Confidence intervals for the means of production quantities under the levels of the first fertilization factor were calculated.

After all the statistical methods used in the analysis indicated that the fifth level of the fertilizer blend (which is represented by adding 1000 gm ) is the best level, we used its estimated mean to calculate the yield of eggplant crop in one square meter and in a  greenhouse.