دراسة مقارنة لتقدير المكونات الكيميائية في عضلات أسماك الشبوط Heckel , 1843)) Arabibarbus grypus والشانكAcanthopagrus arabicus ( Iwatsuki , 2003)

رسالة ماجستير

اسم الباحث : دعاء حبيب حمزة الطرفي

اسم المشرف : أ.م.د محمد وسام حيدر المحنا : أ.م.د كاظم عبيد مطر الحميري

الكلمات المفتاحية :

الكلية : كلية التربية للعلوم الصرفة

الاختصاص : علوم الحياة/علم الحيوان

سنة نشر البحث : 2022

تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث

أجريت الدراسة الحالية لمقارنة المحتوى الكيميائي لعضلات نوعين من الأسماك العظميةOsteichthyes المحلية ذات البيئة المائية المتشابهة والعادات الغذائية المختلفة وهما : سمكة الشبوط Arabibarbus grypus (Heckel ,1843) التي تعود لعائلة الشبوطيات Cyprinidae وسمكة الشانك Acanthopagrus arabicus (Iwatsuki. 2003) التي تعود لعائلة الشانك Sparidae ؛ لغرض إجراء دراسة مقارنة بينهما على بعض الجوانب المرتبطة بتحديد النشاط الحركي وتحديد القيمة الغذائية لهما عن طريق تقدير المحتوى الكيميائي لعضلات الأسماك والذي شمل المحتوى البروتيني ، والمحتوى الدهني ، ومحتوى الرطوبة ، ومحتوى الرماد ، وكذلك إيجاد قيم السعرات الحرارية للمحتوى البروتيني والدهني للعضلات في منطقتين مختلفتين من الجسم هما : R1)وR2) ، وقد جُمعت (50) عينة لكل نوع من أسماك الدراسة من شط الهندية في محافظة كربلاء خلال الفترة الممتده بين شهري أيلول وتشرين الثاني / 2021 باستخدام الشباك الخيشومية وشباك الرمي باليد وبمساعدة صيادين المنطقة.
أظهرت نتائج الدراسة الحالية وجود اختلاف في قيم معدلات المكونات الكيميائية في عضلات أسماك الدراسة إذ إن المعدلات الكلية لقيم المحتوى البروتيني في سمكة الشبوط تراوحت بين ( 16.72 – 17.52 %) ، بينما كانت المعدلات الكلية لنسب المحتوى البروتيني لسمكة الشانك ( 16.80 – 18.67 %) ، أما المعدلات الكلية لقيم المحتوى الدهني لسمكة الشبوط تراوحت بين ( 5.95 – 8.24 %) ، بينما كانت المعدلات الكلية لقيم المحتوى الدهني لسمكة الشانك (4.65 – 6.21 %) ، وكانت المعدلات الكلية لقيم محتوى الرطوبة في سمكة الشبوط فتراوحت بين (70.34 – 67.01 %) ، بينما كانت قيم المعدلات الكلية لمحتوى الرطوبة لسمكة الشانك (76.45 – 72.56 %) ، وفي اتجاه آخر أظهرت الدراسة الحالية ان المعدلات الكلية لنسب محتوى الرماد في سمكة الشبوط تراوحت بين (6.22 – 6.70 %) ، في حين كانت المعدلات الكلية لمحتوى الرماد في الشانك ( 1.36 – 2.40 %).
أثبتت نتائج الدراسة الحالية ان أسماك الشبوط لديها سعرات حرارية (طاقة) أعلى مقارنة بأسماك الشانك ، فقد كانت قيم السعرات الحرارية الكلية للمحتوى البروتيني الكلي والدهني لسمكة الشبوط (Kcal/g 133.56) ، بينما كانت قيم السعرات الحرارية الكلية للمحتوى البروتيني والدهني لسمكة الشانك ((120.76 Kcal/g ، وعلى ضوء النتائج الحالية عُدت أسماك الدراسة بنوعيها ضمن الأسماك متوسطة الدهن لِمَا تمتلكه من نسب للمحتوى الدهني في عضلاتها .

A comparative study to determinetion of the chemical components of muscles in Arabibarbus grypus ( Heckel, 1843) and the Acanthopagrus arabicus (Iwatsuki, 2003)

Summary

The current study included a comparative study of the chemical composition of muscles an two species of Osteichthyes fish : the Arabibarbus grypus (Heckel, 1843) which belonging to the family Cyprinidae, and Acanthopagrus arabicus (Iwatsuki, 2003) which belonging to the family Sparidae the purposeof the study is to conduct a comparative study between the species under in vestigation determining the locomotor activity and its nutritional value by estimating the chemical contents of fish muscles, which included: protein content, fat content, moisture content, ash content, and caloric values in two different selected regions of the body: (R1 and R2) (50) samples for each studied fish were collected from Euphrates river (Shatt al-Hindiya) in Karbala governorate during the period of September 2021 to November 2021 using gill nets and cast nets, with the aids of fishermen in the area.
The results of the current study decleared a difference in the rates of chemical composition in the muscles of the studied fish, as the total rates of protein content values in Arabibarbus grypus ranged between (16.72-17.52%), in Acanthopagrus arabicus fish were (16.80-18.67%). The total averages of fat content values for Arabibarbus grypus ranged between (5.95 – 8.24%), while in Acanthopagrus arabicus fish were (4.65 – 6.21%) . The total averages of moisture content values for Arabibarbus grypus ranged between (70.34 – 67.01%), While the values in Acanthopagrus arabicus fish were (76.45 – 72.56 %). The total averages of ash content rates for Arabibarbus grypus ranged between (6.22 – 6.70 %) whereas the total rates of ash content in Acanthopagrus arabicus were (% 1.36 – 2.40).
The results of the current study revealed that Arabibarbus grypus fish have higher calories (energy) compared to Acanthopagrus arabicus fish. The total calorie values for protein and fat contents of Arabibarbus grypus were (133.56 Kcal/g) whereas the total calories values for protein and fat content of Acanthopagrus arabicus fish were (120.67 Kcal/g). In light of the current results, the studied fish of were considered among the medium-fat fish due to their proportions of the fat content in their muscles.