تأثير اوراق النعناع والحلبه المجففة على الاداء الانتاجي لفروج اللحم تحت تأثير الاجهاد الحراري

رسالة ماجستير

اسم الباحث : غدير عباس حسن علوان

اسم المشرف : ا. م. د. علي رضا عبد

الكلمات المفتاحية :

الكلية : كلية الطب البيطري

الاختصاص : الصحة العامة علوم الطب البيطري

سنة نشر البحث : 2023

تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث


الخلاصة
اجريت هذه الدراسة لتقييم تأثير الاضافة الغذائية للنعناع والحلبة وخليطهما على الاداء الانتاجي وبعض الصفات الكيموحيوية للدجاج اللحم المجهد بالحرارة.اجريت التجربة في حقل قطاع خاص لمدة 35 يوم وشملت تربية 120 افراخ لحم ( روز 308 ) غير مجنس بعمر يوم واحد. تم تقسيمها الى اربع مجاميع ( 30 طير \ مجموعة ) بثلاث مكرارت ( 10 طير \ مكرر ). المعاملة الاولى (T1) ( مجموعة السيطرة (تغذت على العليقة الاساسية بدون اي إضافة. المعاملة الثانية (T2) تم تغذيتها على العليقة الاساسية + اوراق النعناع بمستوى1 .5 غرام / كغم علف . المجموعة الثالثة (T3) تم تغذيتها على العليقة الاساسية + اوراق الحلبه بمستوى1 .5 غرام / كغم علف . علف . المجموعة الرابعة (T4) تم تغذيتها على خليط من اوراق النعناع + اوراق الحلبه بمستوى1 .5 غرام / كغم لكل مكون مع العليقة الاساسية.
تم قياس معايير الأداء الإنتاجي بشكل اسبوعي طوال فترة التجربة , كما جمعت عينات الدم للمعلمات البيوكيميائية والمناعية في اليومين السابع عشر والخامس والثلاثين من التجربة.
أظهرت النتائج وجود تحسن معنوي (p≤0.05) في جميع الصفات الإنتاجية في معاملات الإضافة مقارنة مع مجموعة السيطرة. كان هناك انخفاض معنوي (p≤0.05) في الكوليسترول الكلي والدهون الثلاثية والبروتين الدهني منخفض الكثافة (LDL) بينما زاد البروتين الدهني عالي الكثافة (HDL) بشكل كبير في معاملات الإضافة مقارنة مع معامله السيطرة، لم تسجل بيانات البروتين الكلي الالبومين والكلوبيولين,أي فروق ذات دلالة إحصائية بين المعاملات المختلفة.
تم قياس إنزيمات وظائف الكبد مثل AST,ALTوALPفي نهاية الفترة وأظهرت انخفاضًا معنويًا (p≤0.05) في معاملة الإضافة مقارنةً بالسيطرة كما أظهرت النتائج زيادة معنوية (P≤0.05) مع معاملة الإضافة بالمقارنة مع السيطرة في قيمة CAT و SOD و GPX في اليومين السابع عشر والخامس والثلاثين من التجربة ،كما اظهرت النتائج انخفاضًا معنويًا (p <0.05) في مجموعات الاضافة اذا ماتم مقارنتها بمجموعة السيطرة في الخلايا الليمفاوية من دجاج اللحم في اليومين السابع عشر والخامس والثلاثين. كما كان هناك زيادة معنوية (p≤0.05) في معيار الاجسام المضاد لمرض نيوكاسل والكمبوروفي مجموعة الاضافات اذا ماتم مقارنتها بمجموعة السيطرة. في الختام ، يمكن استخدام النعناع والحلبة كا ضافات علفية جيدة لتقليل الاجهاد الحراري في دجاج اللحم وتحسين الصفات الإنتاجية والكيموحيويه

Effects of Dried Peppermint & Fenugreek Leaves Under Heat Stress of Broilers

Abstract
This study was carried out to evaluate the effect of dietary Peppermint leaves, fenugreek leaves and their mixture on some productive and some biochemical traits of broilers under heat stress. The experiment was conducted in privet farm for 35days. It involved 120 unsexed one day Ross 308 broiler chicks that were divided into four treatments (30 birds /group) with three replicates (10 birds/replicate), the first treatment (control): chicks were fed on a basal diet without addition (T1), the second treatment fed on a basal diet with 1.5 gm/ Kg. Peppermint leaves (T2), the third treatment fed on a basal diet with 1.5 gm. fenugreek leaves Kg diet (T3), the fourth treatment was fed on a basal diet with 1.5 gm. fenugreek leaves + 1.5 gm. Peppermint leaves /Kg diet (T4).
The productive parameters calculated weekly throughout the experimental period. Blood samples were collected for biochemical and immunological parameters at 17th and 35th day of the experiment.
The result revealed that was a significant improvement (p≤0.05) in all productive traits in the addition treatments as compared with the control, while there was a significant decrease (p≤0.05) in the total cholesterol, triglycerides and low density lipoprotein (LDL) however the high density lipoprotein (HDL) has been a significantly increased of addition treatments compared with control, data of total protein recorded no significant differences among treatments.
Liver function enzymes (AST, ALP & ALT) were measured at the end of the experimental period and showed a significant decrease (p≤0.05) in the addition treatment comparing with control. the result also appeared a significant (P≤0.05) increase in addition treatment as compared to control treatment in value of catalase , Superoxide dismutase and Glutathione peroxidase at 17th and 35th days of experiment also the result appeared significant (P≤0.05) decrease in addition treatments as compared with control treatment in heterophil/lymphocyte of broilers at 17th and 35th days. There was a significant (P≤0.05) increase in anti-body titer against Newcastle disease and Infectious bursal viruses in addition treatments as compared with the control. In conclusion according to current results Peppermint leaves and fenugreek leaves can be used as good feed additive to reduce heat stress(HS) in broiler and enhancement of productive and biochemical traits of broilers.