عـــزل وتشخيص الفطـــريات المـــرافقة لحبوب الحنطة ومـــقاومتها إحيائياً وكيميائياً وفيزيائياً

دبلوم عالي

اسم الباحث : زينب لطيف حميد التميمي

الكلية : كلية التربية للعلوم الصرفة

الاختصاص : علوم الحياة

سنة نشر البحث : 2009

تحميل الملف : اضغط هنا لتحميل البحث

اجريت هذه الدراسة لتقويم التلوث الفطري في ست عينات من حبوب الحنطة المستوردة والمحلية وامكانية السيطرة عليه باستخدام بعض الطرق الاحيائية والكيميائية والفيزيائية اذ اوضحت النتائج ان جميع العينات المدروسة من الحبوب المستوردة والمحلية كانت ملوثة بالفطريات وبنسب مختلفة وكانت عينة الحبوب الامريكية هي الاكثر تلوثاً بالفطريات بنسبة 83.32 % كما تم عزل 120 عزلة من الفطريات من عينات الحبوب المدروسة و احتل الفطر Aspergillus parasiticus الصدارة بنسبة تردد 60.83% من بين الفطريات المعزولة اذ كان متواجداً في جميع العينات المدروسة  وكانت الحنطة المحلية 2 اكثر العينات تلوثاً بهذا الفطر ، يليه الفطر Aspergillus   niger  بنسبة 20 % الذي كان متواجداً ايضاً في جميع العينات المدروسة وكانت الحنطة المحلية 1 الاكثر تلوثاً بهذا الفطر  كما تم عزل الفطريات Aspergillus     terrus    و     Rhizopus sp           Cladosporium spو     Aspergillus   sp.1      و          Aspergillus  sp.2  و   Aspergillus sp.3 و      Diplodia sp. بتردد اقل.

كما اوضحت النتائج ان الفطريـــات الملوثة للحبوب المدروسة  قد احدثت خفضاً في نسبة الانبات لجميع العينات المدروسة

تم جمع نبات الحامول لغرض الحصول على مستخلصات مائية باردة وحارة فضلا عن العينة المجففة و أظهر الكشف الكيميائي التمهيدي للمركبات الثانوية الفعالة في نبات الحامول وجود المركبات الراتنجات والصابونينات والفينولات .

وبينت نتائج تقدير المحتوى الرطوبي لعينات الحبوب المدروسة نسباً مختلفة كان أعلاها في عينة الحبوب الأمريكية اذ بلغت    8.68 %     و بينت الدراسة كفاءة المستخلص المائي البارد والمسحوق النباتي لنبات الحامول في القضاء على معظم الفطريات الملوثة لعينة الحبوب المدروسة في حين  حقق حامض الخليك تركيز 3 % تثبيط تام لجميع الفطريات الملوثة وأثرت المعاملة بالحرارة الجافة والرطبة للحبوب على بعض الفطريات الملوثة لحبوب الحنطة المخزونة.

ISOLATION AND DIAGNOSIS MYCOFLORA ASSOCIATED WITH WHEAT SEEDS AND THEIR CONTROL BY USING BIOLOGICAL , CHEMICAL AND PHYSICAL METHODES

The study was conducted to evaluate fungal contamination in six sample of local and methods for controlling the contamination .Although all local and important sample were found to be contaminated fungi at different levels the highest percentage of this contamination ( 83.32% ) was recorded  the sample of  American wheat seeds .Moreover , 120 fungal isolates were taken from all samples involved .It was found that the fungi Aspergillus parasiticus  and  A . niger were note only found in all samples but they also occupied the first and second ranks of contamination , respectively compared with all other fungi . These two species were responsible for 60.83 and 20 % of contamination , respectively . The highest level of contamination caused by the first  species   was found  in local wheat  No.2 while the highest level caused by the second species was found in local wheat No.1 Other species  of fungi including  A. terrus , Rhizopus sp. , Cladosporium sp. , A. sp.1 , found at low levels of  frequency . It was found that all contaminating fungi reduced the rates of seed germination in all samples . A preliminary chemical checkup of active secondary metabolites in Cuscuta plant indicated the presence of resins , saponins and phenolates . The amoisture content varied from sample to another , but it was at its highest level ( 8.68 % ) in  the American sample  Both of cold aqueous extract and the powder of Cuscuta plant were effective in controlling most of contaminating fungi in wheat seed samples . The acetic acids at 3% concentration inhibited all contaminating fungi completely . Treating the seeds with dry and wet temperatures caused effect on some of the contaminating fungi of stored wheat grains .